StoryEditor

Pravica sa z pádu Radičovej vlády doteraz nespamätala, kritizoval Bugár

13.09.2014, 15:00
Autor:
tasr, stltasr, stl
Pravicová koalícia vytvorená v roku 2010 doplatila na experimenty na politickej scéne, vyhlásil šéf strany Most-Híd.

Pád vlády Ivety Radičovej bol veľkou cenou za egoistické postoje niektorých strán a pravica sa z toho dodnes spamätáva. Vo svojom prejave na celorepublikovom ôsmom Sneme Mosta-Híd v Bratislave to dnes vyhlásil predseda strany Béla Bugár s tým, že v politike zošedivel.

"Naša strana od svojho vzniku pôsobí ako pokojná a rozvážna sila. Možno tým nezískavame bombastické preferencie, ale je to cesta dlhodobej stability strany a je na prospech celej politickej scény a občanov SR," domnieva sa Bugár. On sám sa potešil, keď v roku 2010 vo svojich prvých parlamentných voľbách získal Most-Híd viac ako osem percent hlasov, čím voliči rozhodli, že bude dôstojným obohatením slovenskej politickej scény.

Bugár je presvedčený, že politické strany musia do centra pozornosti vrátiť občana. "Som rád, že sme sa vybrali do budovania občianskej strany. Vypracovanie Vízie 2016 bolo preto správnym rozhodnutím. Bez serióznej otvorenej vízie totiž nebudeme vedieť robiť konzistentnú politiku, bez vízie je to len tápanie a chytanie tém a nápadov," upozornil s tým, že SR okrem konzervatívcov a liberálov potrebuje aj silnú občiansku stranu. "My sa za ňu považujeme už dnes," deklaroval.


Predseda strany Most_Híd Béla Bugár. Snímka: SITA/J. Jakubčo

Dlhoročný člen parlamentu sa pokúsil aj odpovedať na otázku, dokedy bude v politike. "Ak sa raz dostanete do politiky, ťažko je bez nej vydržať, ale vydržať v nej s čistým štítom a zdravým úsudkom môžete len vtedy, ak zostanete človekom a zostanete pri zemi. O to som sa snažil celú kariéru. Jediným meradlom sú hlasy voličov a ja mám pocit, že som týmito meraniami prešiel. Zotrvám teda v politike dovtedy, kým budem cítiť podporu a akceptovanie zo strany voličov. Mám dostatok síl a energie a mám víziu, ako stranu doviesť do volieb 2016," avizoval.

Líder Mosta-Híd si tiež zaspomínal, že keď strana pred piatimi rokmi vznikla, Európa sa borila s prvými príznakmi krízy. "Začali intenzívne ožívať extrémistické sily, na Slovensku narastali protimaďarské a protirómske nálady, ktoré boli povýšené na úroveň vlády a parlamentu," zdôraznil Bugár s dôvetkom, že dodržiavanie hodnôt, ktoré sleduje jeho strana, odbúrajú predsudky.

Za najdôležitejšie znaky strany Most-Híd Bugár označil zodpovednosť, konštruktívny prístup, spoluprácu a hľadanie kompromisov. "Toto musí byť našou každodennou prácou, týmto sa dá zabrániť krízam," dodal.

Strana Most-Híd si dnes bude voliť nové vedenie, zmeniť by mala aj svoj podnázov. Zo strany spolupráce by mala byť po novom občianska strana. Na sneme sa ako hostia objavili aj predseda strany Sieť Radoslav Procházka, šéf KDH Ján Figeľ či líder SDKÚ-DS Pavol Frešo. Bugár Figeľovi a Frešovi poďakoval za pomoc pri snahe Mosta-Híd dostať sa do Európskej ľudovej strany.

Na snem prišlo 108 delegátov zo 117 pozvaných. Väčšina príhovorov je v maďarskom jazyku, delegáti používajú aj tlmočnícke zariadenia. K voľbe vedenia pristúpi Most-Híd preto, že tomu súčasnému sa končí päťročné funkčné obdobie. Béla Bugár zatiaľ vyzývateľa nemá. Dá sa preto predpokladať, že Bugára zvolia opäť. Ten následne navrhne svojich podpredsedov.

Na týchto postoch predseda poslaneckého klubu László Solymos neočakáva zásadné zmeny. "Chceme silnú a stabilnú stranu a na to potrebujeme všetkých, ktorých máme. Nemyslím si, že je dôvod na výmeny," povedal pre TASR Solymos. Bugárovými súčasnými podpredsedami sú Zsolt Simon, László Solymos, Ivan Švejna a Lucia Žitňanská.

Výrazne by sa nemalo zmeniť ani predsedníctvo. Malo by sa rozrásť o podpredsedníčku Luciu Žitňanskú, europoslanca Józsefa Nagya a možno ešte jedného člena.

01 - Modified: 2006-10-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: komoditné trhy
01 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 02 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 03 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili 04 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico 05 - Modified: 2024-04-24 09:21:21 - Feat.: - Title: Vláda odmietla návrhy kandidátov na sudcov Všeobecného súdu a súdu pre ľudské práva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:39