StoryEditor

Pre stratégiu ľudských práv dostávam stovky nenávistných mailov, tvrdí Lajčák

21.02.2015, 14:32
Autor:
TASRTASR
Minisra Lajčáka kritizujú ľudia za schválenie dokumentu Celoštátnej stratégie ochrany a podpory ľudských práv.

Pre Celoštátnu stratégiu ochrany a podpory ľudských práv v SR, ktorú tento týždeň schválila vláda, chodia Miroslavovi Lajčákovi stovky nenávistných mailov. Šéf slovenskej diplomacie, ktorý zároveň ako predseda ľudskoprávnej rady vlády koordinoval vypracovanie stratégie, to dnes povedal v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Kritikom stratégie odporúča, aby si dokument najprv prečítali.

"Verejná debata sa akoby sústredila iba na jednu, vyložene marginálnu a čiastkovú tému, a to je postavenie osôb s neheterosexuálnou orientáciou. Ale tá stratégia má podstatne širší záber," zdôraznil Lajčák. Všetkým, ktorí sa k nej chcú vyjadrovať, preto odporúča, aby si dokument predtým prečítali. "Z dostatočne nenávistných mailov vidím, že si tú námahu nedali. Má 28 strán, to je, myslím, zvládnuteľné," povedal minister.

Lajčák zopakoval, že stratégia sa venuje analýze stavu ľudských práv na Slovensku, potrebe posilnenia systému inštitúcií podpory ochrany ľudských práv či potrebe výchovy, vzdelávania a odbornej prípravy k ľudským právam. "Hovoríme tiež o potrebe systémových opatrení v oblasti súdnej a inej právnej ochrany ľudských práv, hovoríme o nediskriminácii, o predchádzaní netolerancie." 

Vláda však podľa podpredsedu parlamentu a šéfa KDH Jána Figeľa nereflektuje na hlasy takmer milióna občanov, ktorí prišli na referendum o ochrane rodiny. "Dokument nie je vyvážený. Boli nezohľadnené vážne a početné výhrady mnohých relevantných organizácií, ktoré reprezentujú skôr kresťanský sektor. Základným právam v stratégii je venované tak málo, na rozdiel od tých iných, nadštandardných, moderných, dynamických...," myslí si Figeľ. Dokument tiež podľa neho nie je v súlade s ustanoveniami slovenského ústavného poriadku a univerzálnych ľudských práv.

Lajčák ale podotýka, že pri tvorbe stratégie sa vychádzalo z ústavy, slovenských zákonov, a tiež medzinárodných záväzkov SR. "Ak mne niekto vyčíta, že v stratégii chýba napríklad výhrada vo svedomí, alebo právo na ochranu života od počatia, ja hovorím – nie je to v ústave, nie je to v zákonoch. Ja by som vybočil z ústavno-právneho rámca," zdôraznil. Figeľ však oponoval, že ústava bola vlani doplnená o definíciu manželstva, čo sa vôbec v stratégii neprejavilo. "Poďme o tom diskutovať, ale hlavne nezakazujme mať inému iný pohľad na problematiku ľudských práv, akú mám ja," vyzval minister Lajčák.

Figeľ je pripravený ponúknuť voči vládnej ľudskoprávnej stratégii alternatívu. "Potrebujeme alternatívu, aby sme ukázali, ako chápať ľudské práva, pretože kultúra ľudských práv je kultúrou slobody a dôstojnosti každej ľudskej osoby."  Šéf KDH zopakoval, že ak strana získa silný mandát od voličov v nasledujúcich parlamentných voľbách na účasť vo vláde, presadí zrušenie, respektíve zásadné prepracovanie tohto dokumentu.

01 - Modified: 2007-03-21 08:19:38 - Feat.: 0 - Title: Kašického popularita napriek Novákom rastie
01 - Modified: 2024-04-05 13:39:39 - Feat.: - Title: Lajčák je v hre o post veľvyslanca Európskej únie vo Švajčiarsku. Terajší mandát mu končí v jeseni 02 - Modified: 2024-02-13 17:31:28 - Feat.: - Title: Figeľ očakáva, že Európsky súd pre ľudské práva označí zákaz bohoslužieb počas pandémie za neprimeraný 03 - Modified: 2024-01-30 21:13:36 - Feat.: - Title: Naplňte svoje dohody. Lajčák vyzval Kosovo a Srbsko na urýchlenie snáh o normalizáciu 04 - Modified: 2023-11-07 06:10:42 - Feat.: - Title: Lajčák rokuje v Kosove o ďalších krokoch pri normalizácii vzťahov so Srbskom 05 - Modified: 2023-10-15 17:16:15 - Feat.: - Title: Figeľ vyzýva, aby nová vláda netvorila nové ministerstvo a zrušila rezort informatizácie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 03:28