StoryEditor

Fico dostáva Slovensko do izolácie, na tieto kroky mandát nemá, tvrdí Figeľ

24.09.2015, 15:49
Autor:
TASRTASR

Väčšinové rozhodnutie ministrov vnútra EÚ o prerozdelení migrantov na základe povinných kvót KDH neteší, ale rešpektuje ho. Zároveň neochotu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) postupovať podľa tohto verdiktu považujú kresťanskí demokrati za krok proti zmluve o EÚ a proti našim záväzkom. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil líder KDH Ján Figeľ, podľa ktorého Fico dostáva Slovensko do izolácie.

"Konfliktom s EÚ strana Smer-SD nadraďuje svoj volebný záujem nad národnoštátny záujem Slovenska. Avizovanú žalobu na Európskom súdnom dvore odborníci od začiatku považujú za dubióznu záležitosť. Na toto konanie premiér nemá mandát od parlamentu," zdôraznil Figeľ.

On sám Ficovo vystupovanie za hrdinstvo nepovažuje. "Hrdinstvo vyzerá inak," povedal. Šéf KDH vidí v tejto situácii priestor pre prezidenta Andreja Kisku, aby zvolal rokovanie politických strán k tejto téme.

Napriek tomu, že KDH kvóty odmieta, Figeľ tvrdí, že ak si Slovensko bude môcť vyberať, vie pomôcť výrazne väčšiemu počtu ľudí, ako stovke, o ktorých hovorí vláda. "Schengen je v kóme, ak nie je mŕtvy. Potrebujeme obnoviť dôveru v spoločnú migračnú politiku. Frontex sa má stať skutočnou európskou silou, nielen agentúrou, ktorá nestíha svoju zodpovednosť. EÚ nemôže byť obrom na hlinených nohách - ekonomickým gigantom, ale bezpečnostným trpaslíkom," upozornil.

KDH podľa jeho slov hovorí áno Schengenu, minimálnym štandardnom pri poskytovaní azylu a nie pašovaniu ľudí. "EÚ potrebuje zvýšenú ochranu hraníc aj obyvateľstva. Ten, kto nemá nárok na ochranu, mal by byť bezodkladne vrátený do krajín pôvodu. Toto je pozícia KDH aj Európskej ľudovej strany (EPP)," deklaroval Figeľ s tým, že problém s utečencami treba riešiť zvládnutím situácie v ich domovských krajinách. "Požiar treba hasiť tam, kde vzniká. Ak sa nezastaví konflikt na Blízkom východe, nezlepšia sa ani pomery v EÚ," dodal.

Premiér po schválení povinných kvót oznámil, že SR sa bude voči tomuto kroku brániť. Fico zároveň uviedol, že Slovensko neimplementuje do svojej legislatívy prijatý záväzný právny akt. Dobrovoľne tak podstúpi infringement, čo je konanie proti členským krajinám v takýchto prípadoch. Premiér kritizoval, že sa o takej zásadnej otázke rozhodlo už v utorok väčšinovým hlasovaním, a nie na dnešnom summite šéfov členských krajín, kde by muselo byť rozhodnutie prijaté konsenzom.

Odpor Slovenska bude mať podľa Fica „veľkú pridanú hodnotu“. Vysvetlil, že sa nebude týkať iba povinných kvót, ale aj ďalšieho fungovania únie. „Aj v tom je veľká pridaná hodnota žaloby, ktorú ideme podať, veľká pridaná hodnota nášho odporu, že nemôžeme si dovoliť, aby Európa fungovala na princípe väčšiny proti menšine. Potom sme skončili,“ uviedol.

Slovensko podľa Fica naďalej zotrváva na stanovisku, že kvóty sú iracionálne a nie sú pragmatickým riešením problému. "Sme krajina, ktorá chce na dobrovoľnom princípe prejaviť veľkú mieru solidarity a takto sa budeme aj správať v najbližších dňoch, týždňoch a mesiacoch," doplnil.

 

 

 

 

01 - Modified: 2007-09-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: "Prestrelka" Slota kontra Csáky
01 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 02 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 03 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska 04 - Modified: 2024-04-06 15:12:39 - Feat.: - Title: Nemecká vláda sa dohodla na zavedení platobných kariet pre žiadateľov o azyl 05 - Modified: 2024-02-14 14:14:51 - Feat.: - Title: Nórské mesto rozhodlo, že bude prijímať iba utečencov z Ukrajiny
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 07:45