StoryEditor

Ďalšia rošáda v školstve. Kiska vymenoval nového ministra

25.11.2014, 10:32
Autor:
TASRTASRredred
K výmene na poste ministra školstva pozícii prichádza druhý raz počas niekoľkých mesiacov.

Na vedúcom poste rezortu školstva opäť prichádza k zmene. Prezident SR Andrej Kiska dnes prijal demisiu ministra školstva Petra Pellegriniho (Smer-SD) a na jeho miesto vymenoval súčasného štátneho tajomníka rezortu Juraja Draxlera. „Chcem zachovať líniu, ktorú zaviedol Peter Pellegrini a dotiahnuť začaté projekty,“ povedal novinárom nový minister školstva Juraj Draxler.

K výmene na tejto pozícii prichádza druhý raz počas niekoľkých mesiacov. Pellegrini sa zhostil tejto funkcie v júli po tom, ako sa rozhodol podať demisiu vtedajší šéf ministerstva školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD). Pellegrini bol vtedy štátnym tajomníkom na ministerstve financií.


Nový predseda parlamentu Peter Pellegrini (vľavo) a nový minister školstva Juraj Draxler. Snímka: TASR/M. Baumann

Teraz Pellegrini odchádza, aby nastúpil na uvoľnené miesto po Pavlovi Paškovi, ktorý rezignoval z postu predsedu Národnej rady (NR) SR. Či sa tak nakoniec stane, rozhodnú poslanci parlamentu dnes popoludní v tajnej voľbe.

Problémy sa však neočakávajú, keďže Smeru-SD na jeho zvolenie stačia vlastné hlasy aj pri nesúhlasnom postoji opozície. „Je to druhá výmena na poste ministra školstva za štyri mesiace, čo nemusí byť úplne dobré. Pretože školstvo je spolu so zdravotníctvom najproblémovejším ministerstvom,“ povedal pre HNonline.sk politológ Ján Baránek.


Zmeny vo vláde Roberta Fica:

4. apríla 2012
Prezident Ivan Gašparovič vymenoval novú vládu, 13 ministrov na čele s premiérom Robertom Ficom. Ministrom obrany sa stal Martin Glváč, ministrom vnútra Robert Kaliňák, ministrom financií Peter Kažimír, ministrom zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ministrom spravodlivosti Tomáš Borec, ministrom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek, ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter, ministrom školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič a šéfkou rezortu zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Ministrom kultúry sa stal Marek Maďarič, ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek a šéfom rezortu životného prostredia Peter Žiga. Ministrom hospodárstva sa stal Tomáš Malatinský.

3. júla 2014
Prezident Andrej Kiska prijal demisie ministra hospodárstva Tomáša Malatinského a šéfa rezortu školstva Dušana Čaploviča, ktorí ho o to požiadali 2. júla. Obaja vo funkciách skončili po dohode s premiérom Robertom Ficom. Za nového ministra hospodárstva Kiska vymenoval doterajšieho štátneho tajomníka tohto rezortu Pavla Pavlisa. Novým ministrom školstva sa stal Peter Pellegrini, ktorý bol štátnym tajomníkom rezortu financií.

6. novembra 2014
Prezident SR Andrej Kiska prijal demisiu ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka strany Smer-SD), za nového šéfa rezortu vymenoval doterajšieho štátneho tajomníka Viliama Čisláka. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská podala demisiu v pondelok 3. novembra. Dôvodom sú medializované informácie o nákupe drahšieho CT prístroja v piešťanskej nemocnici. Zvolenská sa vzdala funkcie po tom, čo ju k tomu vyzval premiér Robert Fico.

25. novembra 2014
Prezident SR Andrej Kiska prijal demisiu ministra školstva Petra Pellegriniho, za nového šéfa rezortu školstva vymenoval Juraja Draxlera. Stalo sa tak po zmenách, ktoré nastali v Národnej rade (NR) SR a vo Vláde SR, keď Pavol Paška a Renáta Zmajkovičová odstúpili zo svojich postov predsedu a podpredsedu NR SR pre kauzu predraženého nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou. Pašku má vo funkcii predsedu NR SR nahradiť Peter Pellegrini.

01 - Modified: 2007-01-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Monitor
01 - Modified: 2024-04-23 11:47:01 - Feat.: - Title: Do webu Českej tlačovej kancelárie sa nabúrali hackeri. Vymysleli si správu o atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-13 14:06:52 - Feat.: - Title: Pellegrinimu zablahoželal k víťazstvu v prezidentských voľbách aj čínsky prezident 03 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 04 - Modified: 2024-04-13 05:28:52 - Feat.: - Title: Podporili sme Pellegriniho aj preto, že nešiel cestou boja, tvrdí Šimkovičová 05 - Modified: 2024-04-07 21:08:57 - Feat.: - Title: Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 09:56