StoryEditor

Parlament schválil nižšiu daň na potraviny. Je to cynické až obludné, odkazuje opozícia

01.10.2015, 11:46
Autor:
SITASITA
Sadzba dane z pridanej hodnoty na mäso, ryby, mlieko, maslo a chlieb tak od 1. januára 2016 klesne zo súčasných 20 percent na 10 percent.

Daň z pridanej hodnoty na vybrané potraviny sa zníži. Rozhodli o tom vo štvrtok poslanci Národnej rady SR. Za samotný pozmeňujúci návrh poslanca Smeru-SD Ladislava Kamenického k novele zákona o dani z pridanej hodnoty zahlasovalo 99 zo 137 prítomných poslancov, proti boli iba dvaja.

Okrem poslancov vládnej strany sa tak dočkal aj podpory opozičných poslancov, najmä z klubu KDH a OĽaNO. Následne poslanci schválili aj novelu zákona o dani z pridanej hodnoty ako celok.

Sadzba dane z pridanej hodnoty na mäso, ryby, mlieko, maslo a chlieb tak od 1. januára budúceho roku klesne zo súčasných 20 % na 10 percent. Neúspešné pritom boli ďalšie podobné poslanecké návrhy opozície, ktoré smerovali predovšetkým k zníženiu dane na všetky potraviny.

Zoznam potravín

Konkrétne sa podľa schváleného návrhu znižuje sadzba dane na čerstvé a chladené hovädzie mäso, čerstvé a chladené bravčové mäso, čerstvé a chladené mäso z oviec a kôz, hydinové mäso čerstvé alebo chladené a taktiež čerstvé alebo chladené králičie mäso.

Súčasťou zoznamu sú aj živé ryby a čerstvé a chladené sladkovodné ryby. Z rybaciny Smer-SD presadil nižšiu daň aj na rybie filé a ostatné rybie mäso zo sladkovodných rýb. Z mliečnych výrobkov sa do zoznamu vybraných potravín so zníženou sadzbou dostali iba samotné mlieko a maslo. Zoznam dopĺňa obyčajný chlieb.

Rozpočtový dopad zníženia sadzby dane z pridanej hodnoty na vybrané potraviny sa bude v nasledujúcich rokoch pohybovať pri úrovni 80 mil. eur ročne. V samotnom roku 2016 by sa mali vplyvom tohto opatrenia znížiť daňové príjmy o 76,9 mil. eur. V roku 2017 by sa mal dopad zníženia sadzby dane na vybrané potraviny zvýšiť na 80,6 mil. eur a v roku 2018 na 84,6 mil. eur.

Opozícii chýbajú základné potraviny

Zemiaky, cibuľa, bryndza či kapusta alebo ovocie. To sú potraviny, ktoré chýbajú viacerým poslancom opozície v zozname tovarov s nižšou 10-% daňou z pridanej hodnoty (DPH). Zoznam má vstúpiť do praxe od januára 2016 a na vybrané potraviny má znížiť daň zo súčasných 20 %.

"Mrzí ma, že v zozname chýbajú potraviny typické pre slovenskú kuchyňu, ako sú zemiaky, cibuľa či kapusta," vymenoval poslanec OľaNO Igor Hraško.

Jeho kolegovi z poslaneckých lavíc, podpredsedovi Mosta-Híd Zsoltovi Simonovi chýba zase v zozname napríklad bryndza či paradajky.

Za nekompletný považuje zoznam aj Alojz Hlina (KDH). Vláda sa podľa neho akoby s ľuďmi hrá, časť potravín im zlacní teraz a zvyšné až po voľbách, ak opäť zvolia Smer-SD. "Je to cynické až obludné," konštatoval Hlina.

Ďalší poslanci z KDH by pritom do zoznamu zaradili zdravé potraviny ako ovocie a zeleninu a niektorí zákonodarcovia by najradšej znížili daň na všetky potraviny. "Ak ste sa tak rozhodli, mali ste to urobiť na všetky potraviny," apeloval na vládu Ivan Švejna (Most-Híd).

"Ďakujem za celé dve minúty"

Opozícia pritom opäť aj dnes kritizovala postup, akým vládna strana Smer-SD predstavila zoznam potravín so zníženou daňou. Cez pozmeňujúci návrh ho v stredu (30. 9.) v závere rozpravy k novele o DPH predniesol spravodajca Ladislav Kamenický (Smer-SD). Tým pádom sa už žiaden poslanec nemohol prihlásiť do rozpravy, reakciu im umožňovali len dvojminútové faktické poznámky.

Rovnako faktickými poznámkami mohli reagovať aj dnes dopoludnia na prejav ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD). "Ďakujem za celé dve minúty," konštatoval Švejna.

Kažimírove obľúbené jedlo

Je podľa neho škoda, že sa o takejto vážnej zmene nemohlo diskutovať vo výbore pre financie a rozpočet. Podobne sa aj Pavol Zajac (KDH) pýtal, či je taký problém diskutovať o tom, či zemiaky alebo kapusta budú mať nižšiu DPH. Nerozumel preto postupu Smeru-SD.

Na vyjadrenia opozície zareagoval aj minister Kažimír. Podotkol, že jeho obľúbeným jedlom je kyslá kapusta a na zozname nie je. Verí však, že ak sa podarí presadiť, aby sa aktuálne znížená daň odzrkadlila v cenách potravín, vláda sa k tomuto opatreniu môže vrátiť. "A po vyrovnanom rozpočte budeme môcť tento zoznam rozšíriť," avizoval šéf rezortu financií.

 

01 - Modified: 2007-10-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Úrad prepúšťal
01 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 02 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 03 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 04 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 05 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:45