StoryEditor

Dav skandoval "Fico do basy" a spieval hymnu. V Bratislave protestovali tisíce ľudí

25.11.2014, 09:11
Autor:
lmlmdpidpi
V Bratislave sa na proteste voči korupcii zišlo do päťtisíc ľudí. Medzi protestujúcimi nechýbali ani známe tváre.

"Aj najväčší ignorant musí pochopiť, že toto je skutočný protest." Takto znel odkaz Alojza Hlinu, jedného z hlavných organizátorov protestu voči korupcii, ktorého sa v centre Bratislavy zúčastnilo okolo päťtisíc ľudí.

Aktuálny protest dosiahol najväčšiu návštevnosť, za posledné dva týždne sa v Bratislave konali dva podobné protesty. Ich spúšťačom bola kauza predraženého CT a údajné ovládanie zákaziek v zdravotníctve vtedajším predsedom parlamentu Pavlom Paškom.

Na Námestí SNP vystúpili okrem opozičných politikov viaceré slovenské osobnosti. Na pódiu sa objavili herci Richard Stanke, Lukáš Latinák, Alexander Bárta, Boris Farkaš či katolícky kňaz Anton Srholec.

Najväčšie ovácie publika však zožal hokejový reprezentant Michal Handzuš. "Netvárim sa, že kauzy posledných dní sú mi ľahostajné," vyhlásil hokejista pred davom. Pre HNonline Handzuš dodal že chce žiť v slobodnej a čestnej krajine, a preto sa zúčastnil protestu voči korupcii.

Po proteste na Námestí SNP sa dav presunul k parlamentu. Ľudia spievali piesne Karla Kryla a celá demonštrácia sa niesla v pokojnom duchu. Počas pochodu sa k davu pripojili ďalší ľudia.

"Fico, do basy! Fico, do basy!" skandovali tisícky nespokojných ľudí po tom, ako dorazili pred parlament. Z balkóna Národnej rady sa tomu prizerali viacerí poslanci.

Na záver demonštrácie dav zaspieval hromadne slovenskú hymnu.


Prečítajte si aj: Odstúpiť, odstúpiť, skandovali Bratislavčania. Pašku vyzvali na koniec
                             „Paška nestačí,“ kričal dav v Bratislave. A žiada potrestať ďalších vinníkov


Požiadavky protestujúcich

Protestujúci žiadali premiéra Roberta Fica splniť nasledujúcich šesť požiadaviek:

1. zákaz schránkových firiem vo verejných obstarávaniach,
2. okamžité odvolanie vedúceho služobného úradu ministerstva zdravotníctva Martina Senčáka a riaditeľky Nemocnice A. Wintera v Piešťanoch Márie Domčekovej pre ich priamu účasť na nákupe predraženého CT prístroja v piešťanskej nemocnici,
3. schválenie zákona o hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov,
4. vytvorenie osobitnej komisie na dohľad nad vyšetrovaním kauzy Gorila, ktorá bude mať paritné zastúpenie vládnej väčšiny a opozície,
5. schválenie právnej úpravy, ktorá znemožní politické nominácie v zdravotníctve.
6. zvolenie predsedu Najvyššieho kontrolného úradu navrhnutého opozíciou z radov renomovaných osobností v oblasti boja proti korupcii.

Ako prebiehal protest voči korupcii. Prečítajte si jeho priebeh v online prenose:

Dav skandoval "Fico do basy" a spieval hymnu. V Bratislave protestovali tisíce ľudí 18:47 Dav spieval hymnu K slovu sa znova dostal Hlina, ktorý  mieril slová na Fica. "Aj najväčší ignorant musí pochopiť, že toto je skutočný protest," vyzval premiéra. Na záver si celý dav zaspieval slovenskú hymnu a opäť posielal Fica do väzenia. Protest sa skončil s tým, že ďalší bude v Košiciach o 17:00.
18:45 Fico do basy, Fico do basy! Tisíce ľudí dorazili pred parlament, kde Hlina dal 5-minútový predslov, v ktorom zopakoval dôvody protestov. Rozvášnený ľudia pred parlamentom začali vyzývať vládu na odstúpenie mohutným pokrikom, ktorý trval niekoľko minút. A opäť pred bránami NRSR prišlo na premiéra Fica: "Fico do basy, Fico do basy," kričali tisíce ľudí pred budovou NRSR. Atmosféra pripomínala hokejový zápas, keď dav začal kričať: "My sme tu doma!" 18:24 Pred parlamentom sa pridali ďalšie stovky protestujúcich Ľudia už dorazili k parlamentu, kde ich čakali ďalšie stovky protestujúcich. Tesne pred parlamentom stoja desiatky policajtov a kotrolujú situáciu. V parlamente pritom stále prebieha 44. schôdza NRSR. 18:19 Dav je takmer pri parlamente Prvá skupina davu je 200 metrov od parlamentu. Alojz Hlina vyzýva na pokriky. 18:12 Počet ľudí stále narastá V dave sú aj ľudia, ktorí pôvodne nevedeli, o čo ide len sa pridali pochodujúcim po tom, ako im protestujúci popísali svoje zámery. Podľa našich odhadov by smerovať k parlamentu mohlo do päťtisíc ľudí.   18:09 Emócie narastajú Čím bližšie je dav parlamentu, tým emócie stúpajú. Ľudia čoraz hlasnejšie pokrikujú. Motivuje ich aj samotný Hlina, ktorý hovorí o hrdosti. 18:05 Ďalší porotest v Košiciach Ďalší protest má byť podľa slov Richarda Sulíka v piatok v Košiciach a aj túto akciu majú prísť podporiť osobnosti. 18:04 Pokojný protest Protest sa presúva a v tejto chvíli sa nachádza pri prezidentskom paláci a centrom Bratislavy hrajú pesničky Karla Kryla. Dav tvoria hlavne mladí ľudia a akcia prebieha pokojne, polícia zasahovať nemusela.
17:56 Dav sa presúva k parlamentu Po viac ako 45 minútach Hlina na Námestí SNP naposledy vyzval ľudí, aby im situáci u nás nebola ľahostajná. Dav skandoval: "Máme požiadavky!" a Hlina vyzval na presun k parlamentu. V súčasnosti dav smeruje k budove NRSR. Hlina ľudí vyzval, aby pred parlamentom zopakovali mohutné skandovanie. Tisíce ľudí pod dohľadom polície kráča Hurbanovým námestím.
17:56 Odkaz Ficovi Na pretras prišiel aj samotný premiér. Veľa sa o ňom nehovorilo, námestie si takmer minútovým piskotom "povedalo svoje." 17:52 V Rakúsku sa žije lešpie Ľudia však náhle stíchli, keď hlina začal hovoriť o príbehu Zuzany Melicherčíkovej, ktorú podľa Hlinu vyhnali z UK najvyšší predstavitelia a skončila pracovť v bratislavskom fastfoode. Melicherčíková vystúpila pred dav ľudí a povedala jasný krátky odkaz: "V Rakúsku sa mi žije ľahšie ako v tejto spoločnosti. Ďakujem." 17:43 Prvé video z protestu Ako to vyzerá na Námestí SNP? Pozrite si video od redaktora HN Drahomíra Pioka.
17:40 Na pódiu sa objavil aj kňaz Srholec "Ďakujem, že demokracia, za ktorú zomierali tisíce ľudí, vám nie je ľahostajná," prihovoril sa davu kňaz Anton Srholec. Ten zároveň vyzval všetkých ľudí dobrej vôle, aby sa zjednotili. "Nebudeme mlčať, budeme rozprávať," zdôraznil. 17:35 Stále prichádzajú ľudia Na námestie sa dostáva čoraz viac ľudí, už ich vyše tritisíc. Dopredu sa tlačia ľudia s transparentmi. Hlina pri ďalšom výstupe vyzval na piskot proti riadniteľke nemocinice v Piešanoch. Ľudia ho ochotne vypočuli a Bratislavou sa ozýval mohutný piskot. 17:27 Najväčší úspech má Handzuš Hlina prekvapil ľudí ďalším hosťom, ktorým je majster sveta a víťaz Stanley Cupu Michal Handzuš. Ten u takmer 2000 ľudí vyvolal najväčšie ovácie. "Netvárim sa, že kauzy posledných dní sú mi ľahostajné," povedal davu a zožal zatiaľ nasilnejší potlesk. 17:21 Hlina vyzýva Fica Protest začal Alojz Hlina tým, že predložil šesť požiadaviek premiérovi Ficovi. 17:21 Sulíkovi tlieskali Richard Sulík zožal veľký potlesk, keď vyhlásil, že "najväčší grázli sa pretŕčajú po večierkoch a tvária sa ako ctihodní občania." Poukázal na to, že aj keď protesty skončia, oni budú protestovať dalej. Menší rozruch vyvolala skupinka ľudí, ktorí na Sulíka kričali "Igor Matovič, Igor Matovič." Šéf SaS sa im za to ironicky poďakoval. 17:15 Prišli aj umelci Jeden z organizátorov Hlina pozval na pódium skupinku hercov na čele s Richardom Stankem. Tí za divadlo Astorka prišli s petíciou a výzvou: "nedovoľme ľudom ako Paška, aby tu vládli a netvárme sa, že na Slovensku je všetko v poriadku." Okrem Stankeho sú na pódiu aj Alexander Bárta a Lukáš Latinák. 17:11 Protest sa začal Na tribúne sa objavil Alojz Hlina, protest voči korupcii sa práve začal. 17:05 Handzuš: Kauzy tejto vlády ma trápia Hokejista Michal Handzuš povedal pre HNonline, prečo prišiel protestovať na Námestie SNP. "Napriek tom, že som dlhé roky žil v zahraničí, netvárim sa, že mi to je jedno. Kauzy tejto vlády ma nesmierne trápia, a preto sa netvárim, že mi to jedno. V tejto krajine chcem žiť ja aj moje deti a želám si, aby sme žili v slobodnej a čestnej krajine." 17:02 Na Námestie SNP prišli aj osobnosti Na proteste voči korupcii sa postupne schádzajú stovky ľudí. Objavili sa tu aj viaceré známe tváre - hokejista Michal Handzuš, herci Richard Stanke, Boris Farkaš a Alexander Bárta.
01 - Modified: 2007-01-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najväčšia šou sveta. Karneval
01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 03 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 04 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 05 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:10