StoryEditor

Maďarič pre HN: Za tento výsledok som zodpovedný hlavne ja

Šéf volebnej kampane Roberta Fica a minister kultúry Marek Maďarič v rozhovore pre HN:

Premiér Róbert Fico by svoju pozíciu v Smere prehodnocovať nemal. Dosiahol taký výsledok, ktorý ju, naopak, potvrdil, tvrdí Maďarič.

Prekvapilo vás, že Andrej Kiska nakoniec dokázal poraziť vo voľbách vášho kandidáta Roberta Fica?

Myslel som si, že ten výsledok bude tesný a samozrejme, že som veril, že v prospech Roberta Fica. Ten rozdiel, ktorý je, viem spätne zdôvodniť, ale očakával som, že bude tesnejší.

 

 

Čím si vysvetľujete, že je ten rozdiel takmer 20 percent, čo je okolo 400-tisíc hlasov?

Ak sa pozriete na ten výsledok, tak pomerne verne kopíruje rozloženie politických síl, ktoré tu už dlhodobo je. To znamená, že Smer má niečo okolo 40 percent a zvyšné strany niečo okolo 60 percent. Takto dopadli aj voľby. Robert Fico dokázal v druhom kole pritiahnuť svoj elektorát. Domnievam sa, že pritiahol aj niektorých nerozhodných voličov a nevoličov Smeru. Na druhej strane ostal dosť zaujímavý počet voličov Smeru doma z dôvodu, že sme ich nedokázali presvedčiť o dôležitosti zmeny, že by ich premiér mal odísť z tejto pozície a stať sa prezidentom. Ak by sme dokázali presvedčiť aj týchto ľudí, rozdiel by bol menší a zrejme by sa to prevážilo aj na stranu Roberta Fica.

 

Z tohto hľadiska neľutujete, že šiel premiér do tohto boja, keďže to už bude stále premiér, ktorý utrpel porážku v prezidentských voľbách?

My sme zažili v Smere nie prvý raz aj pocit prehry. Smer zažil prehru v roku 2002, takisto v roku 2010 sme síce voľby vyhrali, ale dostali sme sa do opozície. Tak to v politike chodí, niekedy vyhráte a niekedy prehráte. My sme ponúkli Slovensku z nášho pohľadu najvhodnejšieho kandidáta na prezidenta. Z tohto hľadiska to chyba nebola. A viete, po bitke je každý generál, takže určite sme nešli do toho s tým, že Robert Fico prehrá.

 

Boli ste šéfom jeho kampane, ktorá bola dosť útočná a nepríjemná. Neodradil voličov práve tento spôsob kampane?

Kampaň bola dominantne útočná celoplošne proti Robertovi Ficovi.

 

Robert Fico však útočil na svojho súpera.

Roberta Fico hovoril nejaké fakty. Veď kampaň je o tom, že prichádzate do sporu so svojím protikandidátom, musia sa konfrontovať. Ale tá kampaň vykazovala od začiatku znaky toho, že všetci proti jednému. Určite ste videli množstvo dehonestujúcich bilbordov na Roberta Fica.

 

Ale videli sme aj letáky proti Andrejovi Kiskovi.

Tak si zrátajte ten pomer. Na druhej strane, keď porovnám charakter kampane v nejakom európskom či americkom kontexte, nevykazoval žiadne znaky veľkej agresivity, že by sa prekročili nejaké hranice.

 

Čiže nebola chyba, že Fico odštartoval po prvom kole tlačové konferencie, na ktorých kritizoval svojho súpera?

Z hľadiska kampane sa po prvom kole podarilo pomerne výrazne zmobilizovať ľudí, ktorí dali hlas Robertovi Ficovi.

 

Nie dostatočne.

No veď určite, ale zdôvodnil som vám, prečo bol ten výsledok taký, aký bol. Na druhej strane, my sme hovorili najmä tematicky o pripravenosti Roberta Fica. A to, že sa v nejakom okamihu vyjadril k faktom, ktoré boli otáznikom pri kandidatúre Andreja Kisku, predsa nebola otázka nejakých zákerných útokov.

 

V noci ste povedali, že Andrej Kiska odzrkadľuje fenomén nepolitického prezidenta. Čo to hovorí o spoločnosti, ktorá si zvolila za hlavu štátu neznámeho človeka, nepolitika?

Poopravil by som vás. Pomerne výrazne sa snažia na Andrejovi Kiskovi priživiť predstavitelia opozičných strán.

 

Áno, ale šiel do boja ako občiansky kandidát.

Áno, išiel z tejto pozície. Toto je fenomén, ktorý tu už dlhšie je. Jeho výrazom je napríklad Matovič a Obyčajní ľudia, ktorí sa nedefinujú ako politická strana, ani sa tak nesprávajú. Alebo Kotleba v Banskej Bystrici. Jednoducho určitá časť spoločnosti je sklamaná z politických strán a má dojem, že si v nejakej funkcii bude lepšie počínať nepolitik.

 

Premiér hovoril, že tieto voľby budú referendom o Smere. Čo toto referendum Smeru povedalo?

Smer potvrdil svoju pozíciu, potvrdil aj aktuálne preferencie. Potvrdil aj to, že je opačná strana pomerne vo veľkej sile a vo voľbách, kde sú tie voľby priame a hlasy sa neprerozdeľujú, znamenajú porážku kandidáta Smeru.

 

Začína sa otáčať politická scéna tým spôsobom, že pravica porastie a Smer začne klesať?

To je veľmi ťažké predpovedať, pretože v tejto chvíli tých 60 percent našlo svoj agregát, a to je Andrej Kiska. Všetky tie pravicové strany sa pridali na jeho stranu a spojili sa voči Robertovi Ficovi. V straníckej a parlamentnej politike je veľkou otázkou, akým spôsobom sa budú presúvať títo voliči. Už sú ohlásené nové politické subjekty, ktoré nemusia byť len pravicové. Smer si však svojich 40 percent obhájil, a preto politická budúcnosť bude určená tým, ktoré strany a ktorí politici si prerozdelia tých 60 percent, aké bude ich ideové smerovanie, či bude možné z nich urobiť koalíciu, či pôjde o súdržnú koalíciu.

 

Nie je to signál, že Smer už svoj vrchol dosiahol, ako všetky politické strany v istom momente, a pôjde už len dole?

Smer prešiel vo svojej 15-ročnej histórii nie len vždy úspechom. Prešiel rôznymi sínusoidami. Keď sa pozrieme na to, koľko hlasov získal predseda Smeru, potvrdil svoju dominantnú pozíciu. Nemyslím si, že by sa situácia dala hodnotiť tak, že Smer začal padať. V roku 2012, keď Smer zostavil sám vládu, to bola výnimočná situáciu v histórii Slovenska, ktorá sa možno už nikdy nezopakuje.

 

Čiže to už neočakávate?

Bola to zvláštna konštelácia nielen pozície Smeru, ale aj druhej rozpadnutej strany a sklamania ľudí. Prvá previerka, ako na tom Smer je, bude možno v eurovoľbách.

 

Účasť v týchto voľbách však býva rekordne nízka.

Ale môže sa stať, že elektorát Smeru bude oveľa disciplinovanejší a aktívnejší ako elektorát iných strán.

 

Čo budete robiť pre to, aby ste voličov Smeru nalákali, aby prišli do ďalších a ďalších volieb hodiť hlas práve vám?

V ďalších voľbách voliči Smeru nebudú mať dilemu, akú mali teraz, keď svojím hlasom mali odstrániť Roberta Fica z pozície predsedu vlády. Toto bola pre mnohých voličov Smeru veľká dilema.

 

Počas volebnej noci ste povedali, že v strane budete analyzovať. Mal by Smer vyvodiť nejaké dôsledky?

Úprimne poviem, určite je tá otázka na mieste voči šéfovi volebného tímu, teda voči mne. Nie je na mieste voči lídrovi a kandidátovi, ktorý získal taký počet hlasov, ktorý jeho pozíciu potvrdil. K zodpovednosti, že tieto voľby nevyhral, sa hlásim ja a môže byť debata aj na túto tému.

 

Pripúšťate, že by ste boli napríklad odvolaný z pozície podpredsedu strany?

Ja pripúšťam to, že ak by takáto otázka bola vznesená, tak som pripravený jej úplne zásadným spôsobom čeliť.

 

Ste ochotný ponúknuť svoju funkciu sám?

Je to vec do vnútra strany. Možno takúto diskusiu aj sám otvorím.

 

Znamená to, že požiadate sám o vyjadrenie podpory či nepodpory?

Povedal som vám dosť. Jasne som pomenoval, že určite si uvedomujem, že veľkú mieru zodpovednosti za kampaň, a tým pádom aj za výsledok, má šéf volebného tímu. A túto zodpovednosť som ochotný znášať.

 

Bavíme sa len o straníckej funkcii, alebo aj o kresle ministra?

Ide o funkcie ako také.

 

V televíznej diskusii ste povedali, že nevylučujete prípadnú rekonštrukciu vlády. Dôjde teda k nejakým zmenám na poste ministrov?

Povedal som, že vždy je možná nejaká rekonštrukcia vlády, v každom okamihu. Ale prezidentské voľby nedávajú žiadny motív na rekonštrukciu vlády.

 

Ale vyznelo to, že nevylučujete, že k zmenám dôjde.

Pretože v každom okamihu, možno aj keď je polčas vládnutia, môžu byť tieto otázky nastolené.

 

A budú?

Nie som premiér.

 

Podľa medializovaných informácií sa mal premiér vyjadriť pred starostami, že ak voľby nevyhrá, skončí v politike. Mal by premiér vyvodiť dôsledky voči sebe?

Osobne si myslím, že nie. Dosiahol taký výsledok, ktorý jeho pozíciu skôr potvrdil.

 

Čiže Robert Fico bude premiérom do roku 2016?

To sa musíte opýtať Roberta Fica. Na toto nie som schopný odpovedať.

 

Ako bude vyzerať fungovanie strany Smer a vlády s Andrejom Kiskom po kampani, ktorú sme tu mali?

Na túto otázku dá odpoveď Andrej Kiska. On určí, aké vzťahy to budú. My sme na ňu odpovedali ústami Roberta Fica už viackrát, keď povedal, že bude rešpektovať, ak vyhrá. Takisto sme mu počas volebnej noci zablahoželali. Z našej strany to bude štandardný vzťah vlády, parlamentu a prezidenta.

 

Čiže mu nebude vláda robiť zle?

Robert Fico povedal, že bude rešpektovať Andreja Kisku. My nie sme malé trucovité vlády a uvedomujeme si, aká dôležitá je dobrá spolupráca prezidenta, vlády a parlamentu.

Kto je Marek Maďarič

Bol šéfom prezidentskej kampane Roberta Fica. Narodil sa 23. marca 1966 v Bratislave. Vyštudoval filmovú a televíznu dramaturgiu a scénaristiku na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. V roku 1988 vstúpil do Komunistickej strany Slovenska. Po roku 1989 pracoval vo verejnoprávnej Slovenskej televízii a v reklamnej agentúre Istropolitan D'Arcy. Od roku 2000 pôsobil ako vedúci mediálneho a tlačového oddelenia strany Smer. V časej prvej Ficovej vlády v rokoch 2006 až 2010 bol ministrom kultúry. Rovnakú pozíciu zastáva aj od roku 2012 v druhej vláde Roberta Fica. Je ženatý, žije v Ivanke pri Dunaji.

01 - Modified: 2006-03-20 14:58:54 - Feat.: 0 - Title: K budovateľom plynovodu sa chce pridať aj Francúzsko
01 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 05 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
21. apríl 2024 01:07