StoryEditor

Paška čeliť odvolávaniu nebude. Zatiaľ

30.01.2014, 17:14
Autor:
tasr, stltasr, stl

Predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška zatiaľ nebude čeliť odvolávaniu. Šéf klubu OĽaNO Jozef Viskupič už síce má dosť podpisov na spustenie tohto procesu, chce však ešte presvedčiť všetkých „skutočne demokraticky zmýšľajúcich poslancov“, aby návrh na odvolanie podporili.

"Napriek tomu, že máme dosť podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze, dnes návrh ešte nepredložím. Nasledujúce dni chcem využiť na to, aby som presvedčil všetkých skutočne demokraticky zmýšľajúcich poslancov NR SR, aby túto iniciatívu podporili. Ak sa dohodneme, pristúpime k tomuto kroku," povedal na brífingu po rokovaní so zástupcami opozície a kancelárom parlamentu Danielom Guspanom.

Diskutovali o nových pravidlách pre novinárov, ktoré sú podľa Viskupiča nedemokratické. „Paška nechutným spôsobom zaútočil na slobodu pohybu novinárov v parlamente," vyhlásil. Kancelár Guspan podľa neho potvrdil neochotu zrušiť obmedzenia pre novinárov. "Potvrdil, že šikanu novinárov myslia páni boľševici vážne a opatrenia nezrušia," poznamenal Viskupič.

Guspan podľa neho opozícii nevysvetlil rozdiel medzi verejnosťou rokovania v sále a vo výboroch. Vo výboroch je zakázané filmovať osobné veci poslancov, na balkóne v sále sa filmovať môže. Viskupič nevidí dôvody na zavádzanie nových pravidiel. "Nevidím zmenu ani právneho režimu a nepamätám si ani jedného z vás, že by tu napadol poslanca alebo niekoho iného, skôr si pamätám situáciu, keď poslanci napadli iného poslanca," poznamenal.

Kancelár Guspan pre TASR v súvislosti so zavedením nových pravidiel povedal, že za posledné mesiace bolo realizovaných viacero kontrol a inšpekcií v budove Národnej rady SR, ktoré konštatovali nesúlad niektorých skutočností v rámci režimu a prevádzky NR SR so zákonnými normami. „To malé obmedzenie je dôsledkom toho, že chceme zosúladiť fungovanie pohybu so zákonnými predpismi," vysvetlil. Dodal, že novinári sa dostanú aj do výborov, ale len v sprievode poverenej osoby. Do bufetu prístup mať nebudú.

Martina Poliačika z SaS zaujímali výsledky kontrol, o ktoré sa opierajú zavedené zmeny. "Majú to byť kontroly, ktoré sa týkali zabezpečenia požiarnych priechodov, bezpečnosti budovy, a tiež ma zaujímajú výsledky kontroly, kvôli ktorej je zakázaný pohyb novinárov v bufete," priblížil poslanec. Je podľa neho nemysliteľné, aby novinári, ktorí v parlamente trávia celé dni, "zostali zo dňa na deň na nekvalitných bagetách a káve". Poliačik mieni hľadať riešenia, aby bufet bol naďalej otvorený aj pre novinárov.

"Bufet nie je určený pre verejnosť, je len pre zamestnancov," povedal Guspan pre TASR. Paška neraz povedal, že poslanci nie sú zamestnanci. Guspan súhlasí, avšak je tu podľa neho výnimka. „Sú to osoby, ktoré vykonávajú svoju činnosť v rámci budovy Národnej rady a my sme povinní zabezpečiť takéto stravovanie aj pre osoby, ktoré nie sú zamestnancami. V tomto prípade sú poslanci vnímaní ako zamestnanci," uviedol.

Na dnešnom rokovaní chýbali poslanci KDH a Mosta-Híd. Viskupič nevie, čo si má myslieť. "Buď nejakým spôsobom kooperujú v nedemokratickom procese s predsedom parlamentu Paškom, alebo si to neviem celkom dobre vysvetliť," uviedol Viskupič. Neprezradil, kto mu návrh na odvolávanie podpísal. Vyzýva kolegov, aby začali konať. Opozícia by mala podľa neho ukázať, že Paška neriadi parlament tak, ako by sa v demokratickej krajine malo.

Máme rad pochybení pri vedení schôdze, predseda Paška si interpretoval zákon o rokovacom poriadku po svojom, dlhodobo nezvláda riadenie parlamentu a toto môže byť naozaj poslednou kvapkou, vďaka ktorej budeme môcť ukázať na to, že nie je správnym mužom na svojom mieste," povedal Poliačik, podľa ktorého Paška urobil z parlamentu slúžku predsedu Smeru-SD a vlády Robertovi Ficovi. „Prispôsobuje tomu všetko," doplnil.

01 - Modified: 2005-12-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vysoké ceny komodít sú motorom zmien vo svete
01 - Modified: 2022-08-11 11:26:29 - Feat.: - Title: Kauza ohovárania Pavla Pašku: Oslobodzujúci rozsudok voči manželovi ministerky kultúry je právoplatný 02 - Modified: 2018-05-22 13:59:10 - Feat.: - Title: Dotkla sa niekoho kauza CT či eurofondy? 03 - Modified: 2018-05-21 18:36:03 - Feat.: - Title: Obvinili synovca Pavla Pašku. Mal nakupovať predražené ultrazvuky 04 - Modified: 2018-05-21 13:15:48 - Feat.: - Title: Zvrat v kauze ohovárania Pavla Pašku. Prokuratúra sťahuje obžalobu na Lukáša Milana 05 - Modified: 2018-04-09 11:46:08 - Feat.: - Title: Fico: Niektorí hádžu na Pašku blato aj po smrti, budeme ho tvrdo brániť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 11:35