StoryEditor

Myslíme si, že za nákupom predraženého CT je Paška, vyhlásil Matovič

06.11.2014, 12:51
Autor:
TASRTASR

Opozičné NOVA, OĽaNO a SaS chcú, aby firmy uchádzajúce sa o štátne zákazky, zverejňovali svojich skutočných vlastníkov a všetky zmeny. Navrhnú to v novele zákona o verejnom obstarávaní, ktorú pripravujú na decembrovú parlamentnú schôdzu.

"Chceme navrhnúť, aby uchádzači o verejnú zákazku museli dokladovať, kto sú ich skutoční vlastníci. Presnejšie, každá spoločnosť, ktorá vyhrá verejnú zákazku, bude musieť doložiť, kto sú jej vlastníci. A to buď fyzické osoby, alebo spoločnosti kótované na burze, ktoré majú akcie verejne obchodovateľné," vysvetlil na dnešnej tlačovej konferencii predseda SaS Richard Sulík (europoslanec). Podľa návrhu, ak by víťazná firma nepreukázala vlastníkov, bola by vylúčená z tendra. Opozícia poukazuje, že banky už dnes majú povinnosť zisťovať konečných užívateľov účtov.

Právnou normou reagujú na kauzu predraženého CT prístroja, ktorý mala do piešťanskej nemocnice dodať spoločnosť Medical Group, v minulosti blízka predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi (Smer-SD). Paška sa od kauzy dištancoval, tvrdí, že s firmou nič nemá a podáva trestné oznámenie za ohováranie a krivé obvinenia.

Opozičná trojica neverí Paškovým slovám o tom, že s firmou nič nemá. "Máme za to, že Pavol Paška stojí za spoločnosťou Medical Group, že riadi tieto obchody a najviac z nich profituje," vyhlásil Sulík. Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič poukázal, že spoločnosti Medical Group sa darí vždy, keď je Smer-SD, vrátane Pašku, pri moci. "Ľudia si zaslúžia vedieť, kto je skutočný majiteľ firmy a kto je za jej záhadným obratom," povedal.

Šéf hnutia NOVA Daniel Lipšic (nezaradený) spochybňuje Paškove slová o tom, že 13 rokov nepodniká v zdravotníctve. Podiel v Medical Group Paška podľa Lipšica neprevádzal v roku 2002, ale vo februári 2008. Previedol ho podľa Lipšica na Dušana Macha, ktorý je Paškov sused a šéf dozornej rady Transpetrolu.

Mach ďalej podľa Lipšica predal v marci 2008 podiely firme českého miliardára Tomáša Chreneka Agel, a to za šesť miliónov eur. Taký bol podľa Lišpica aj vtedajší obrat Medical Group. V roku 2011, keď bol obrat približne 46 miliónov eur, predával Agel podľa Lipšica podiely späť Machovi, a to za sedem miliónov eur. Lipšic sa odvoláva na informácie zo správy predstavenstva Agelu.

Mach následne podľa Lišpica predal podiely ďalej, ale tento raz vlastník nie je známy. Podiely totiž išli firmám na Cyprus a Belize. "Schránkové firmy. Belize a Cyprus majú zakryť skutočného vlastníka," vyhlásil Lipšic. Opozičný poslanec tvrdí, že ak má po tomto všetko niekto pocit, že Pavol Paška nemá s Medical Group nič spoločné, "tak je zrelý na vyšetrenie duševného stavu". Na trestné oznámenia od Pašku reagoval vyhlásením, že na neho už podávali trestné oznámenia Penta a iní, čiže Paška bude v dobrej spoločnosti.

Piešťanská nemocnica Alexandra Wintera chcela v roku 2012 kúpiť CT prístroj za vyše milióna eur, no k obchodu nedošlo. Keď kontrolu nad nemocnicou prevzala vládna strana tender z roku 2012 vedenie zrušilo a vyhlásilo novú súťaž na lepší a drahší prístroj. Dodať ho má košická spoločnosť Medical Group SK za takmer 1,6 milióna eur v minulosti blízka Paškovi.

Šéf parlamentu sa od kauzy ešte v pondelok (3.11.) dištancoval. Vyhlásil, že s firmou nemá nič spoločné, svoje podnikateľské aktivity ako minoritný akcionár ukončil takmer pred 13 rokmi. Obvinenia zo strany opozície ešte v pondelok označil za klamstvá, vidí za nimi blížiace sa komunálne voľby. Pre kauzu prišla o funkciu ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) o post podpredsedníčky parlamentu a šéfky dozornej rady piešťanskej nemocnice.

01 - Modified: 2006-12-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odovzdali prvé byty pre PSA
01 - Modified: 2022-02-22 12:29:53 - Feat.: - Title: Tento kvíz ukáže, ktorý politik vo vás drieme. Môže to byť aj Záborská či Blaha 02 - Modified: 2021-09-22 13:16:34 - Feat.: - Title: Zuzana zo Solivaru svoju výhru dostane: Obohatí sa o 400-tisíc eur, ktoré jej utiekli v očkovacej lotérii 03 - Modified: 2021-09-05 10:56:36 - Feat.: - Title: Predčasných volieb sa neobávam, vyhlásil Heger. Tvrdí, že Matoviča ako lídra strany určite vymeniť nechce 04 - Modified: 2021-08-04 16:22:04 - Feat.: - Title: Pre štátnu zamestnankyňu sú neočkovaní "tupelami". Matovič má pre ňu tvrdý odkaz 05 - Modified: 2021-08-04 10:58:33 - Feat.: - Title: Do očkovacej lotérie sa zaregistrovalo už viac ako 300-tisíc ľudí. Toto Slovákom odkazuje Matovič
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 19:26