StoryEditor

Čaplovič mal dať milióny eur na kurzy aj o chove kôz

11.03.2014, 12:55
Autor:
tasr, stltasr, stl

Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) pridelil takmer 28 miliónov eur na národný projekt, v rámci ktorého sa majú zamestnaným ľuďom poskytnúť e-learningové kurzy zamerané na chov kôz, oviec, masáže tváre, prípravu minútok či ďalšie remeselné profesie. Kurzy sú pritom určené na rekvalifikáciu zamestnaných ľudí, ktorí nie sú ohrození prepúšťaním. Na dnešnom brífingu v parlamente to vyhlásil opozičný poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený).

Z projektu je na tvorbu e-learningu pre kurzy vyčlenených 12,4 milióna eur, čo je podľa Beblavého viac ako ročný rozpočet rezortu školstva na všetky učebnice na Slovensku. Vzdelanie majú poskytnúť viac ako 5000 ľuďom. Na národnom projekte sa navyše podieľa schránková firma blízka strane Smer-SD, dodal opozičný poslanec.

"Pri Dušanovi Čaplovičovi sa opakuje scenár, kde každý národný projekt donesie do škôl veľmi málo a peniaze premrhajú, niekedy si dokonca dovolím povedať až rozkradnú úradníci a vybraní dodávatelia. Tento projekt však predstavuje extrém, kde do škôl nedorazí vôbec nič," vyhlásil Beblavý. Národný projekt s názvom Ďalšie vzdelávanie a poradenstvo pre dospelých ako nástroj lepšej uplatniteľnosti na trhu práce zastrešuje Národný ústav celoživotného vzdelávania. Financovaný je prevažne z eurofondov. Medzi jeho hlavné aktivity patrí vytvorenie viac ako 40 akreditovaných programov ďalšieho vzdelávania. "Pri 28 z nich však už existuje iný akreditovaný poskytovateľ identického alebo veľmi podobného kurzu," zdôraznil poslanec. Ľuďom, ktorí sa do projektu zapoja, štát preplatí ubytovanie, cestu na víkendové kurzy a podľa Beblavého dostanú aj diéty.

V rámci projektu ústav podľa Beblavého bez reálnej súťaže rozdelil tri zákazky. Prvá v hodnote takmer 239.000 eur je určená na diseminačnú kampaň, mediálny plán a kreatívu a získala ju firma Media Impact Solutions. "Je to firma, ktorá sídli v Brezne a jej majiteľom je schránková spoločnosť so sídlom v Londýne. Tá firma je iba schránka," povedal Beblavý. Táto firma, ktorá nedávno zmenila názov, podľa neho získala už v minulosti zákazku od Všeobecnej zdravotnej poisťovne a mala dostať aj peniaze v rámci projektu Košice Európske hlavné mesto kultúry. "Je to firma, ktorá si veľmi dobre rozumie s predstaviteľmi Smeru," dodal Beblavý. Tvrdí, že na kampane v rámci projektu ide celkovo 3,7 milióna eur.

Druhá zákazka za 1,57 milióna eur pre TNS Slovakia je zameraná na systém monitorovania, prognózovania vzdelávacích potrieb či meranie účinnosti nástrojov kampane, dodal Beblavý. Firma NESS Slovensko má za skoro 12,7 milióna eur zabezpečiť e-learning a vytvoriť register pre ďalšie vzdelávanie. "Všetky tri zákazky majú niečo spoločné. Boli pridelené bez reálnej súťaže," dodal Beblavý.

Podľa ministerstva školstva hovorí poslanec nezmysly. Vzdelávacie programy boli podľa ministrovho hovorcu Michala Kaliňáka vytvorené na základe kvalifikačných štandardov, ktoré spoločne definovali zástupcovia zamestnávateľov a zástupcovia sektoru vzdelávania. "Bolo vytvorených 45 vzdelávacích programov, 40 pre nadobudnutie odbornej spôsobilosti a päť pre nadobudnutie špecifických spôsobilostí, ktoré celkovo obsahujú 124 modulov v celkovej hodinovej dotácii 19.870," povedal hovorca. Vzdelávací program chovatelia kôz je podľa rezortu len jeden zo 124 modulov. "Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora pritom do projektu vyššie spomínanej profesie zaradila aj ďalšie štyri profesie. Teda zdôraznila požiadavku tak, ako je dnes reálne nastavená potreba v agrosektore," dodal Kaliňák.

Vzdelávacie programy budú podľa generálnej riaditeľky Národného ústavu celoživotného vzdelávania Zuzany Štrbíkovej poskytnuté verejnosti na základe verejného obstarávania, ktoré v súčasnosti prebieha. "Presnejšie, bezplatne pre 5500 ľudí. Na základe absolvovania vzdelávacích programov alebo prostredníctvom overenia vedomostí, zručností a schopností nadobudnutých praxou získajú jednotlivci čiastočnú alebo úplnú kvalifikáciu porovnateľnú s výučným listom," dodala. Absolvovaním vzdelávacích programov vytvorených v rámci národného projektu dostanú podľa Kaliňáka zapojení možnosť lepšie sa uplatniť na trhu práce.

01 - Modified: 2006-02-22 21:43:43 - Feat.: 0 - Title: Dôchodky: Radičová narazila na opozíciu
01 - Modified: 2024-04-19 19:39:22 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve je nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 02 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 03 - Modified: 2024-04-19 12:57:47 - Feat.: - Title: Slovenské fabriky zúfalo hľadajú zamestnancov. Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 04 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 03:17