StoryEditor

Beblavý pre HN: Frešo problémy riešiť nevie

12.12.2013, 23:00
Zistenie HN. Miroslav Belbavý tesne po rozhodnutí odísť z SDKÚ-DS pre Hospodárske noviny:

Prečo ste sa rozhodli odísť z SDKÚ?

Vstupoval som do SDKÚ ako do strany, ktorá mala ambíciu aj silu meniť Slovensko k lepšiemu a chcel som k tomu prispieť. Od volieb 2012 vnímam, že strana sa mení na stranu, ktorá je ešte tak schopná zvoliť svojho predsedu za župana a ovládať jeden kraj alebo možno hlavné mesto, ale ktorá stratila autoritu v kľúčových témach.

 

Prečo práve teraz?

Čakal som na župné voľby, pretože som nechcel stranu poškodiť a dúfal som že predseda, najmä ak vyhrá, bude mať silu urobiť zásadnejšiu vnútornú zmenu. Voľby dopadli veľkou fackou pre SDKÚ. Obhájili sme síce Bratislavu, ale strana za Modrou de facto prestala existovať. Aj po dohode s Luciou Žitňanskou som sa rozhodol, že ukončíme členstvo v SDKÚ, pretože nevidíme iné riešenie tejto situácie. Je to dlhodobá vec, ktorá dozrela teraz.

 

 

Ponúka sa paralela s Danielom Lipšicom, ktorý sa dlhodobo snažil presadiť nový smer v KDH až napokon deklaroval, že nie je možné a rozhodol sa to skúsiť s vlastnou stranou. Uvažujete nad rovnakou perspektívou?

Priznám sa, že som do stredy riešil svoju budúcnosť v SDKÚ a nemal som čas riešiť alternatívy.

 

Hovoríte, že ide o dlhodobý proces. Čo boli tie posledné kvapky, ktoré vás presvedčili k odchodu?

Jednou boli dlhé a opakované rozhovory s predsedom po župných voľbách. Bez problémov sme sa s s pánom Frešom zhodli na mnohých problémoch, ale nikdy sme nedospeli k jasnému záväzku zmeny, zásadnej zmeny. Angličania majú príslovie, že je možné o tom hovoriť, ale je možné to aj urobiť? Ja som nadobudol presvedčenie, že náš predseda o problémoch vie hovoriť, ale nie je schopný tú zmenu urobiť.

 

Nie je ochotný alebo nemá silu zmenu uskutočniť?

To neviem, ale je jasné, že z tohto mráčika nezaprší. Ak sa nejaké drobné zmeny udiali, tak len pod tlakom toho, že odchádzame, alebo sa búrime alebo sa hádame. To je pre politickú stranu smrteľné, aby sa každá miligramová zmena prebiehala vo vnútornom strese a hádke.

 

Skúste povedať príklady...

Predseda nedávno uznal, že tlačovka s Ľudovítom Kaníka pred rómskou osadou asi nebol najlepší nápad, čiže po roku a štvrť prišiel v tejto téme so sebareflexiou, keď videl, že naozaj nie je riešením, aby SDKÚ robili politiku „Kotleba light“ lebo potom vyhrá len Kotleba. Keď vidím ako nie sme schopní dať bývalým sklamaným a budúcim možným voličom jasnú odpoveď, kde hodnotovo stojíme. Keď vidím, že jednou z hlavných tvárí strany sa stáva pán Kaník, ktorý bol voličmi jasne odmietnutý a je na Slovensku jediným politikom, ktorý sa snaží z absolútnej prehry urobiť politické víťazstvo a vedenie strany sa proti tomu jasne nepostavia, tak je mi jasné, že sa v tej strane nič nezmení a bude naďalej vajatať.

 

Máte ambíciu založiť novú stranu?

Založili sme s Luciou Žitňanskou iniciatívu Tvoríme Slovensko v snahe tvoriť nový program a chceme v nej pokračovať, ale nebude z nej strana. Je pliagou slovenskej politiky, že každý výraznejší politik si chce založiť vlastnú stranu, ale toto nie je naša ambícia, prísť s ďalšou šesťpercentnou stranou založenou na nás dvoch.

 

Pripúšťate spojenie s inými pravicovými stranami, napríklad s Novou-Dohodou?

Doposiaľ som to neriešil, ani som nemal nejaké stretnutia tohto druhu.

01 - Modified: 2024-03-30 15:07:23 - Feat.: - Title: Keď tu nebudem, moje dieťa do zajtra neprežije, hovorí Zora Frešová, matka chorého Alanka. Štát im nepomáha 02 - Modified: 2023-03-27 17:15:06 - Feat.: - Title: Politika je teraz ako reality show. Smer po víťazstve nebude chcieť vystúpiť z EÚ a NATO, hovorí Frešo 03 - Modified: 2022-09-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Droba a Vallo očami svojich predchodcov. Stroskotávajú na doprave 04 - Modified: 2021-08-01 16:03:44 - Feat.: - Title: Slovenský startup spustil aplikáciu na pomoc ľuďom s následkami Covid-19 05 - Modified: 2020-06-23 15:13:50 - Feat.: - Title: Krištúfková je horšia ako Danko. Jej práca je brutálny plagiát, tvrdí Beblavý
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 09:33