StoryEditor

Nenaplnené sľuby a odpor voči Ficovi. Svet píše o prezidentských voľbách

30.03.2014, 11:48
Autor:
slsl
O slovenských voľbách písali denníky od Číny až po USA.

Zahraničná tlač sa pri informovaní o voľbách slovenského prezidenta venovala najmä faktom, keďže profily kandidátov a analýzy priniesla už po prvom kole volieb. Väčšina denníkov upozornila na riziko prevzatia všetkých ústavných funkcií jednou stranou. Prekvapením bol aj veľký rozdiel v počte hlasov, väčšina analytikov očakávala tesný výsledok.

Le Monde, Francúzsko

Fica potopila jeho vlastná antikampaň

Hoci vo Francúzsku vrcholia komunálne voľby, miestne denníky neobišli ani voľbu slovenského prezidenta. Denník Le Monde pripomína, že víťazstvo Andreja Kisku sa všeobecne očakávalo. „Robert Fico zrejme netušil, že sa ocitne v tejto situácii. Jeho voličov rozčúlila antikampaň proti súperovi Kiskovi,“ pripomína denník Le Monde.Na stránkach tohto denníka je aj profil Andreja Kisku ako víťaza volieb.

 

Reuters

Kiska vzal voličov aj Ficovi

Agentúra Reuters, ktorá zásobuje správami celý svet, pripisuje víťazstvo Andreja Kisku polarizácii spoločnosti. „Kiska sa zviezol na vlne odporu voči premiérovi Ficovi. No úlohu tu zohralo aj sklamanie z politiky a škandálov vládnych činiteľov,“ píše Reuters. Andreja Kisku prezentuje ako politického nováčika bez podpory akejkoľvek strany.

 

Deutsche Welle, Nemecko

Voliči Smeru nechceli Fica vidieť v paláci

Nemecký denník ešte pred voľbami písal, že výsledky volieb budú veľmi tesné. Najmä kvôli drsnej kampani, ktorú rozbehol premiér Fico. „Obvinil svojho súpera z úžery a členstva v scientologickej cirkvi. Voliči Roberta Fica však nechceli, aby zastával post prezidenta, pretože strana Smer, ktorej je predsedom, by získala všetky dôležité posty v krajine,“ pripomína denník s tým, že prezident má napríklad právo menovať niektoré dôležité postavy súdnictva.

 

Bangkok post, Thajsko

Prvý prezident bez komunistickej minulosti

Slovenským voľbám sa venujú aj médiá v Ázii. Okrem anglickej verzie thajských novín o nich informujú aj denníky v Malajzii či Singapure. Bangkok post informuje o víťazstve Andreja Kisku ako o prvom slovenskom prezidentovi bez komunistickej minulosti. „Andrej Kiska sa objavil odnikiaľ, aby udelil zdrvujúcu porážku premiérovi Ficovi a ten neposilnil svoju mocenskú pozíciu v krajine,“ píše denník.

 

Sinchua, Čína

Správy bez hodnotenia

Čínska spravodajská agentúra sledovala priebeh volieb priamo zo Slovenska a informovala o priebežných výsledkoch. „Očakávalo sa, že rozdiel v počte odovzdaných hlasov bude minimálny, no kandidát Kiska zvížazil s rozdielom dvadsiatich percent. Fico priznal porážku a súperovi zagratuloval,“ píše čínska agentúra, ktorá sa venuje iba faktom a nešpekuluje, prečo vyhral práve Andrej Kiska.

 

Oman Daily Observer, Omán

Outsider proti ťažkej váhe

Exotický denník si tiež všimol naše voľby. Drvivé víťazstvo Andreja Kisku označuje za prekvapenie, keďže podobne, ako väčšina zahraničných médií predpokladal, že rozdiel bude tesný. „Outsider Andrej Kiska porazil svojho súpera, ťažku váhu v politike premiéra Roberta Fica,“ hovorí Oman Daily. Pripomína aj vysokú účasť. „V prvom kole prišlo k urnám iba 43 percent voličov a Ficovi vyjadrili iba vlažnú podporu. V druhom kole sa už zúčastnila viac ako polovica voličov,“ dopĺňa denník.

 

Bloomberg, USA

Fico stráca popularitu

Americká agentúra Bloomberg oznámila víťazstvo kandidáta Andreja Kisku s poznámkou, že Robert Fico neuspel preto, lebo jeho popularita slabne. „Premiér Fico stráca voličov kvôli nenaplneným sľubom, ako napríklad vytváranie pracovných miest,“ pripomína Bloomberg. „Viac ako polovica jeho voličov sa vo volebných miestnostiach neukázala,“ dopĺňa agentúra.

 

Idnes.cz, Česká republika

Kiska je víťazstvom demokracie

Komentátor Luboš Palata z denníka MF dnes hodnotí naše voľby ako veľký úspech. Podľa neho je šľastím, že sa do prezidentského kresla nedostal súčasný premiér. „Slovenská demokracia ukázala obrovskú silu, keď sa prezidentom mohol stať človek, ktorý nikdy nebol v politike a ktorého volebný štáb má päť ľudí,“ píše komentátor. „To, že sa prezidentom stal Kiska, je víťazstvom aj pre stranu Smer, ktorá udržala rovnú demokratickú súťaž a demokraciu ako takú,“ dopĺňa.

 

Online krónika, Maďarsko

Maďari volili slabo

Maďarský portál informuje o vížazstve Andreja Kisku a prináša aj trochu kritiky na hlavu občanov. Denník pripomína, že v okresoch na juhu Slovenska, kde žije maďarská menšina, bola volebná účasť najnižšia. Online Krónika tiež prirovnáva tieto voľby k prezidentským voľbám v roku 2004, kedy kandidát z druhej pozície získanej v prvo kole vytlačil z prezidentského kresla favorita prvého kola.

 

APA, Rakúsko

Kiska je mačka vo vreci

Podľa rakúskej agentúry APA Slováci v osobe Andreja Kisku kupujú mačku vo vreci. Nový prezident je politicky nepopísaný list papiera, nikdy predtým nebol politicky aktívny a medzi verejnosťou je známy len ako podnikateľ a zakladateľ charitatívnej organizácie. U mnohých voličov, ktorí sú znechutení súčasnou politikou, však práve preto bodoval, píše APA.

 

01 - Modified: 2006-03-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vedci nie sú mediálne hviezdy. Slovensko má iný záujem
01 - Modified: 2021-06-11 15:26:59 - Feat.: - Title: Na Slovensku zaznamenali ázijského invázneho komára. Dávaj si pozor, môže prenášať tieto vírusy 02 - Modified: 2020-05-05 13:17:12 - Feat.: - Title: Čo má korona spoločné s ebolou. A koho treba zapojiť do boja proti nákaze 03 - Modified: 2017-03-07 12:50:16 - Feat.: - Title: NEWTON Media spúšťa na Slovensku monitoring televíznych a rozhlasových relácií takmer v reálnom čase 04 - Modified: 2016-10-05 05:38:42 - Feat.: - Title: Yahoo! tajne monitoroval e-maily svojich užívateľov, informácie dodával americkej vláde 05 - Modified: 2015-10-27 22:38:01 - Feat.: - Title: Vedci začali testovať na pacientoch nepretržitý monitoring hladiny glykémií
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:37