StoryEditor

Vzťahy s vládou, či opozíciou. Aj toto čaká na nového prezidenta

30.03.2014, 20:00

Vzťahy s vládou
O tom, že vzťahy Kisku a vlády môžu byť zlé, v rámci predvolebných diskusií hovoril sám premiér Robert Fico. Podľa odborníkov bude teraz práve na ňom a vládnej strane, akú politiku voči nemu nastolia. Je zrejmé, že Kiska pre Smer nebude robiť nadprácu, ako dosluhujúci prezident Ivan Gašparovič. Rovnako, že posilňovanie prezidentských kompetencií, ku ktorým by zrejme došlo v prípade Ficovho zvolenia, sa teraz neudeje.

Nie vrelé vzťahy predznamenáva aj negatívny postoj Smeru k vyhláseniu opozície, že Gašparovič by mal nechať závažné rozhodnutia na svojho nástupcu. Práve takéto sofistikované boje sa od vlády dajú očakávať skôr, ako otvorené a prvoplánové konflikty typu okliešťovanie rozpočtu prezidentskej kancelárie. K tomu by sa zrejme Smeráci uchýlili až v prípade, ak by si chcel Kiska uzurpovať právo ratifikovať medzinárodné zmluvy, čo inak môže prenechať aj vláde.

Vzťahy s opozíciou
Kiska vyhral prezidentské voľby vďaka vymedzeniu sa voči tradičnej politike. Je pravdepodobné, že pri tomto postoji aj zotrvá a nebude sa spájať so žiadnou politickou stranou. Počas predvolebnej kampane, ale aj po víťaznom konci, sa síce k nemu hlásili všetky opozičné strany, išlo však skôr o prejav politickej vypočítavosti, ako úprimnej podpory. To si zrejme uvedomuje aj Kiska sám, opozičníci tak z toho ťažiť zrejme nebudú.

Budúci prezident totiž nerozmýšľa politicky, ale ako podnikateľ pragmaticky a takto bude pravdepodobne pristupovať aj k schvaľovaniu či vracaniu zákonov. V opačnom prípade, ak by sa napríklad prikláňal k stredopravým stranám, by dal len príležitosť vládnemu Smeru na vyvolávanie konfliktov.  

 

01 - Modified: 2006-03-20 09:55:00 - Feat.: 0 - Title: Enel je odhodlaný expandovať v zahraničí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 00:12