Voľby v TopoľčanochHN/Peter Mayer
StoryEditor

Koho volia v Topoľčanoch? "Jasné, že nášho Žochárika"

05.03.2016, 12:33

V Topoľčanoch, rodisku premiéra Roberta Fica, sa dvere volebných miestností otvárali rovnako ako na celom Slovensku - o siedmej hodine ráno. No už po ôsmej hodine predsedníčka volebného okrsku číslo 7 Natália Hatalová konštatuje, že „sa zdá, že je väčšia účasť ako v predchádzajúcich voľbách“.

Dokonca jeden pán podupkával pred školou, kde sa volebná miestnosť nachádza, už pred siedmou hodinou. Pred tou školou na Tríbečskej ulici, kam chodil drať školské lavice aj súčasný premiér. Možno stojíme priamo v triede, kde malého Roba vyvolávali k tabuli. Nad ňou dnes visia slovíčka ako kikiríkať, kino, kimono, kilogram. V sobotu 5. marca je však škola oprostená od detského hurjavku.

Väčšinou staršie ročníky prichádzajú disciplinovane a bez hlasného hovoru do volebných miestností, na škole sú až tri. Predsedníčka volebného okrsku č.7 Magdaléna Kumposchtová sedí v komisii už po tretíkrát a takisto potvrdzuje: „Počas minulých volieb tu nebol taký frmol. Teraz chodia väčšinou starší ľudia, mladí ešte spia. Tí sa sem nahrnú až podvečer.“ V triede II. B na stene visí poučenie pre teraz neprítomných školáčikov, ale v čase volieb akoby bol určený kandidátom politických strán: „Nehádame sa, nežalujeme, hráme sa spolu, sme na seba milí a rozprávame sa priateľsky.“

Naša otázka, či je známe, že túto školu navštevoval Fico, je viac než zbytočná. „Moja kamarátka bola dokonca jeho spolužiačka,“ poznamenáva jedna z členiek volebnej komisie. Malým vybočením zo všeobecne rozšírenej informácie je Jarmila Vlnková, ktorá prichádza v sprievode malej dcérky. „To som teda nevedela,“ priznáva sa a hneď ospravedlňujúco dodáva: „Viete, ja pôvodne pochádzam z Ostravy.“ Tiež sa prizná, že bude voliť „asi Fica“. Podobne ako pomaly sa korzujúca dôchodkyňa, ktorá po našom oslovení pridá do kroku a len láskyplne odvrkne: „Jasné, že nášho Žochárika.“ Podobne ako on, nemá novinárov príliš v obľube.

Žochár je prezývka, ktorá ľudom od Topoľčian prischla vari už pred stáročiami. Predsedu vlády ako aj stranu Smer majú evidentne v obľube. Dokázali to aj počas predchádzajúcich volieb v roku 2012: Kým strana v celoslovenskom priemere atakovala hranicu 45 percent, v topoľčianskom regióne nabrala až 63,99 percenta. Kým k volebným urnám sa na Slovensku unúvalo 59,1 oprávnených voličov, tu bola účasť až 64-percentná. Región podržal svojho rodáka aj o dva roky neskôr v prezidentských voľbách: Andrej Kiska dostal na frak - „Žochári“ dali Ficovi 61,3 percenta hlasov.

01 - Modified: 2024-02-08 14:13:21 - Feat.: - Title: V slovenskom meste útočí vajíčkový gang. Jedného obyvateľa trafili rovno do oka, polícia nevie páchateľov vypátrať 02 - Modified: 2024-01-16 09:37:06 - Feat.: - Title: FOTO Chceš sa cítiť ako kráľ? Neďaleko Topoľčian je na predaj gigantický kaštieľ, takúto sumu potrebuješ na jeho kúpu 03 - Modified: 2023-12-10 17:07:22 - Feat.: - Title: Múzeum v Topoľčanoch predstavuje zbierku hodín, najstaršie sú z 18. storočia 04 - Modified: 2023-09-30 13:49:40 - Feat.: - Title: "Voliť pôjdem toho nášho, koho iného?" znejú hlasy v rodnom meste známeho politika 05 - Modified: 2023-08-09 06:27:44 - Feat.: - Title: Vo Ficovom rodnom kraji vás víta na bilborde Gyimesi. HN sa pozreli na predvolebný ošiaľ v baštách Smeru
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 05:09