StoryEditor

Pri Jasnej sa minuli hlasovacie lístky. Podcenili nápor turistov

05.03.2016, 17:06
V Demänovskej Doline totiž žije iba 308 obyvateľov, z toho 280 je zapísaných v zozname voličov.

Do aktuálne najskloňovanejšieho lyžiarskeho strediska v Európe - Jasnej prichádzame na pravé poludnie. To je už približne hodinu známe, že obrovský slalom sa pre nepriaznivé počasie odkladá na pondelok.

Po zjazdovke Biela púť sa oproti nám valí masa odchádzajúcich divákov. „Škoda. Hore tak fúka, že chlapov berie zo svahu. Slalomové bránky ohýba vietor až po zem,“ vraví žena so slovenským šálom na krku.

Muž jej pritakáva tvrdením, že nebolo vidieť na dva metre pred seba. Väčšina ľudí tak dvíha kotvy a z Jasnej odchádza. „Pozrieme si nejaké atrakcie a ideme domov. Čo tu chcete robiť,“ pýta sa prísne dvoch detí ich otec. Silný vietor ale rozfukuje prvotné sklamanie, Slovensko predsa čaká ešte druhý vrchol dňa – parlamentné voľby.

Na tie sa v obci Demänovská Dolina pripravili perfektne. Veď to nie je po prvý raz, čo si u nich na obecnom úrade odvolia „cezpoľní“. Jediné obavy panujú iba z toho, či v malej miestnosti nebude priveľká tlačenica. Obecný úrad sa totiž pred časom presťahoval do zrekonštruovanej budovy oproti zjazdovke Lúčky. Od miestnych sa dozvedáme, že dlhý-predlhý rad sa pred volebnou miestnosťou vytvoril hneď z rána. Prichádzajúce autá dokonca vraj zablokovali prístupovú cestu k neďalekým bytovkám, v ktorých bývajú obyvatelia Demänovskej Doliny. Veď iba letmá prechádzka lyžiarskym strediskom dáva tušiť, že svetový pohár naplnil ubytovacie kapacity do posledného miesta.

Majú viac ako tisícku volebných lístkov

Demänovskej Doline sa stalo bežnou praxou, že počas volieb k nim pravidelne počas lyžovačiek chodia “cudzí” voliči s voličskými preukazmi, ale podujatie takého rozsahu sa pod Chopkom doposiaľ s hlasovaním o budúcej vláde neprelínalo. Organizátori svetového pohára pritom očakávajú, že denná návštevnosť podujatia môže atakovať hranicu až 25-tisíc návštevníkov, a to najmä zo Slovenska. “Najväčší záujem o voľby bol v čase pred závodom a po oznámení jeho zrušenia. Teraz v stredisku beží kultúrny program, preto po jeho skončení očakávame ďalších,” hovorí predseda volebnej komisie Miroslav Vozárik.

Došli hlasovacie lístky

Koľko ľudí s voličským preukazom do 14-tej hodiny popoludní odvolilo, spresniť nevedel. Situáciu ale zatiaľ zvládajú. Predpoklady ich totiž pripravovali na rannú a večernú špičku – pred a po skončení sobotňajších pretekov. Na nápor sa ale poctivo pripravili a vytlačiť si nechali viac ako tisíc hlasovacích lístkov. V Demänovskej Doline totiž žije iba 308 obyvateľov, z toho 280 je zapísaných v zozname voličov. Turisti pritom môžu odvoliť I v neďalekej Pavčine Lehote. Tam im hlasovacie lístky nečakane došli. Komisia si tak musela požiadať o ďalších 200. Okresný úrad v Liptovskom Mikuláši ich pritom má v zásobe okolo dvoch tisícov.

Občianska povinnosť voliť
Voličský preukaz si napríklad vybavili manželia Bederkovci. Pochádzajú z Martina, žijú v Bratislave a v sobotu volili priamo počas Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Jasnej. „Sme tu na pretekoch, ale chceli sme hlasovať. Považujeme to za svoju občiansku a morálnu povinnosť,“ hovorí Roman Bederka. Pre manželský pár to nie je po prvý raz, čo volia inde ako v mieste trvalého bydliska. „Syn lyžuje závodne a tak chodíme po víkendoch na rôzne súťaže. Raz sme už v Demänovskej Doline volili a aj v Zuberci,“ doplňuje Zuzana Bederková. Volebná téma tak hneď skĺzne k lyžovaniu, ale medzi pretekárkami Bederkovci svoje želiezko v ohni nemajú. Preloženiu obrovského slalomu sa ale najviac potešil práve ich potomok, ktorému sa tak víkendový pobyt na horách predĺži o jeden deň navyše. Domáci sú na prítomnosť súťaže svetového formátu patrične hrdí. Veď do Jasnej sa vrátil po 32 rokoch.
Zostaneme do pondelka
„Konečne sa to podarilo. Už dva preteky boli v minulosti zrušené, preto som sa toho ako profesionálna pretekárka nedožila. Tak aspoň takto už ako mamička sa môžem zúčastniť,“ vraví Zuzana Smerčiaková z Demänovskej Doliny, ktorú sme stretli pred volebnou miestnosťou. Na autobusovej zastávke čakajú na skibus tri staršie dámy. Tiež sa prišli pozrieť na najlepšie lyžiarky sveta a zároveň boli odovzdať svoj voličský čas. Keď sa rozprávajú o dnešnom priebehu súťaže, tak padne veta: „Ľúto mi je organizátorov. Toľko času venovali prípravám a nakoniec im to pokazí počasie. Nám to môže byť jedno, zostaneme až do pondelka.“​

01 - Modified: 2016-03-06 22:36:23 - Feat.: 0 - Title: Sledovali sme voľby 2016 online: Kotleba by v normálnej krajine nikdy nebol v parlamente, rozhorčuje sa Danko 02 - Modified: 2016-03-05 13:01:17 - Feat.: 0 - Title: Lídri už svoj hlas odovzdali. Sulík dnes chystá strašnú žurku a Fica čaká športovanie 03 - Modified: 2016-03-05 11:58:23 - Feat.: 0 - Title: Koho volia v Topoľčanoch? "Jasné, že nášho Žochárika" 04 - Modified: 2016-03-05 11:45:56 - Feat.: 0 - Title: V Jasnej zrušili obrovský slalom, štart presunuli kvôli silnému vetru 05 - Modified: 2016-03-05 11:08:39 - Feat.: 0 - Title: Bugára najviac znervóznili falošné informácie, dúfa v dvojciferný výsledok
01 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 02 - Modified: 2024-04-10 13:14:44 - Feat.: - Title: V juhokórejských parlamentných voľbách jasne zvíťazila opozícia, ukazujú exit polly 03 - Modified: 2024-04-10 08:37:09 - Feat.: - Title: V Kórei sa konajú parlamentné voľby, vnímané sú ako test popularity prezidenta 04 - Modified: 2024-03-10 09:55:58 - Feat.: - Title: Voliči v Portugalsku idú k urnám, parlamentné voľby budú mať tesný výsledok. Socialistom hrozí porážka 05 - Modified: 2024-03-08 14:38:31 - Feat.: - Title: Tragédia v Jasnej. Malý chlapec zomrel po zrážke s lyžiarkou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:02