StoryEditor

Dôkazy o krivých výpovediach presvedčili sudcu, svedka veľkých káuz poslal do väzby, hovorí známy prokurátor

26.07.2021, 11:30
Informácie o údajnom manipulovaní výpovedí v prípadoch, ktoré vzbudili ohlas verejnosti, mali závažný charakter. Bolo našou povinnosťou ich preveriť, zdôrazňuje pre HN šéf Krajskej prokuratúry v Bratislave Rastislav Remeta.

Prešetrovanie podozrení z manipulácie výpovedí svedkov je časťou odbornej, ale i laickej verejnosti prezentované ako rozvrat štátu či ako poľovačka na svedkov kľúčových káuz, čo sa vlastne deje?
Čo sa týka vyšetrovania vedeného pod dozorom Krajskej prokuratúry v Bratislave, tak jeho predmetom je prešetrenie možného ovplyvňovania pravdivosti výpovedí niektorých svedkov. Trestné konanie bolo začaté na základe viacerých podnetov, ktoré mali závažný charakter, preto bolo povinnosťou prokurátora v súlade so zásadou legality konať a tieto podozrenia preveriť.

Môžete spresniť, v akých prípadoch je spochybňovaná pravdivosť výpovedí a ktorých svedkov?
Ide o výpovede svedkov v trestných veciach, ktoré vzbudili ohlas verejnosti.

Hovorili ste, že prokurátor začal konať na základe viacerých podnetov, bola jedným z nich aj správa SIS, ktorá má obsahovať dôkazy o manipulácii? Dajú sa tieto dôkazy nejakým spôsobom špecifikovať?
Nemôžem hovoriť o dôkazoch, ktoré viedli k tomu, že vo veci bolo začaté trestné stíhanie. Navyše, vec ešte nie je právoplatne skončená, preto nie je možné konkretizovať ani to, na základe akých podnetov sa začalo trestné konanie.

Z vyšetrovania bola odstavená doterajšia šéfka špecializovaného tímu, ktorý údajnú manipuláciu rieši, ako vnímate rozhodnutie jej nadriadených?

Odvolanie vedúcej špecializovaného tímu, ktorý je tvorený vyšetrovateľmi Úradu inšpekčnej služby, ako aj vyšetrovateľmi Národnej kriminálnej agentúry v súčasnom štádiu trestného konania, možno považovať za zásadný zásah do priebehu ďalšieho vyšetrovania. Táto skutočnosť je viac ako neštandardná.

Prečo?
Z doterajšieho priebehu vyšetrovania totiž neboli zistené žiadne procesné pochybenia konajúcej vyšetrovateľky.

Bude mať jej odvolanie nejaký dosah na tím či samotné vyšetrovanie?
Dosiaľ boli zabezpečené viaceré dôkazy a vyšetrovací spis tvorí viac ako tritisíc strán, samotný tím je tvorený viacerými vyšetrovateľmi a operatívnymi pracovníkmi, je preto teraz ťažké predvídať, aký dosah môže mať odvolanie vedúcej skupiny na ďalšie fungovanie a rýchlosť trestného konania.

Spomínate procesnú čistotu prípadu, šéfka tímu však mala podľa tvrdenia policajného prezidenta Petra Kovaříka okrem iného porušiť interné predpisy.
V tejto súvislosti je dôležité odlíšiť právomoci dozorového prokurá...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-07-25 13:01:35 - Feat.: 0 - Title: Kovařík vysvetlil stopku pre vyšetrovateľku Santusovú: Nepostupovala podľa interných predpisov 02 - Modified: 2021-07-22 11:31:35 - Feat.: 0 - Title: Šéf inšpekcie pozastavil činnosť vyšetrovateľke Santusovej, ktorá prešetruje NAKA
01 - Modified: 2024-04-10 13:22:24 - Feat.: - Title: Sťažnosť proti zastaveniu trestného stíhania súvisiaceho s Lučanským zamietli 02 - Modified: 2024-03-19 15:20:30 - Feat.: - Title: Prokurátorka ÚŠP obvinila päť osôb v kauze súvisiacej s Fondom národného majetku 03 - Modified: 2024-01-15 13:43:41 - Feat.: - Title: Prokurátor podal obžalobu v drogovej kauze Koloseum 04 - Modified: 2024-01-08 11:20:24 - Feat.: - Title: Akcia Búrka: Prokurátor podal obžalobu na bývalého predsedu Krajského súdu v Bratislave 05 - Modified: 2024-01-05 10:38:43 - Feat.: - Title: Kočnerovo komando: Prokurátor podal obžalobu na päť ľudí pre sledovanie novinárov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:04