Jozef RoháčTASR/Henrich Mišovič
StoryEditor

Mafiánski bossovia sa rozhodli rozprávať. Nemajú sa už čoho báť

03.04.2016, 13:29
Autor:
TASRTASR
Jozef Roháč alias Potkan (na snímke) dostal doživotie na Slovensku aj v Maďarsku.

Obnovenie vyšetrovania smrti Róberta Remiáša je možné spájať jednak s hrozbou premlčania skutku, ale aj s výpoveďami niektorých členov slovenského podsvetia, ktorí sedia momentálne vo väzení. Domnieva sa bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Podľa jeho slov boss banskobystrického podsvetia Mikuláš Černák vo svojej knihe o vražde Róberta Remiáša tiež píše, a niektorí členovia podsvetia "sa ponúkli rozprávať". "Jozef Roháč, ktorý bol obvinený z priamej účasti na tomto zločine, dostal doživotie na Slovensku i v Maďarsku za iné skutky, nič mu teda vlastne nebráni opísať, čo sa vtedy stalo a aké to malo pozadie. Otáznik, samozrejme, visí nad kvalitou výpovedí týchto, nie príliš dôveryhodných, svedkov či aktérov, jedni majú snahu vyťažiť z poskytnutej výpovede výhody pre seba, iní zase poškodiť svojich 'exkolegov'", povedal ďalej pre TASR Žitný.

Podľa neho aj keby sa vyšetrovateľom podarilo usvedčiť tých, ktorí zločin vykonali, objednávateľa usvedčiť zrejme nedokážu. Kľúčový svedok Miroslav Sýkora (zakladateľ bratislavskej skupiny sýkorovcov, zavraždený v roku 1997 - poznámka TASR), ktorý mal túto "zákazku" dostať, už nepovie k prípadu nič, čo by dostalo za mreže skutočných páchateľov z politických kruhov a z prostredia vtedajšieho vedenia Slovenskej informačnej služby.

"Okrem toho otázkou pre orgány činné v trestnom konaní zostáva, či vražda Róberta Remiáša súvisela so zavlečením prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho. Pokiaľ by sa preukázalo, že áno, v tom prípade by sa na tento skutok vzťahovali amnestie z roku 1998, ktoré vtedy udelil páchateľom premiér Vladimír Mečiar s právomocami zastupujúceho prezidenta republiky. Napokon týmito amnestiami, ktoré Mečiar udelil ešte v čase, keď nebol ešte nikto ani len obvinený, poskytol verejnosti silnú indíciu, že medzi páchateľmi či objednávateľmi vraždy sú aj jeho najbližší spolupracovníci, nevynímajúc ani jeho osobne," dodal na záver Žitný.

Vyšetrovateľ Policajného zboru vydal 8. februára tohto roka uznesenie, ktorým pokračuje v prerušenom trestnom stíhaní v prípade smrti Remiáša z apríla 1996. Na vydanie tohto rozhodnutia dal písomný pokyn prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave. TASR o tom v piatok 1. apríla informovali hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka a hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová.

Polícia v trestnom stíhaní pokračuje, keďže pominuli dôvody jeho prerušenia. "Národná kriminálna agentúra sa snaží objasniť okrem iných aj trestné činy, v ktorých bolo trestné stíhanie prerušené. Nakoľko sú v trestnej veci vykonávané procesné úkony, viac informácií nie je možné poskytnúť," uviedol Slivka.

Podľa GP SR skutok kvalifikovali ako trestný čin vraždy. V stíhaní pokračujú, nakoľko vyšli najavo nové skutočnosti, ktoré by mohli objasniť skutok a odhaliť páchateľa trestného činu. "V tejto súvislosti uvádzame, že odsúdený Mikuláš Č. nekontaktoval príslušného prokurátora so žiadosťou o výsluch. Jeho výsluch bol vykonaný ešte v roku 2002 pred prerušením trestného stíhania. Dôvodom na pokračovanie v trestnom stíhaní boli iné relevantné skutočnosti, než už spomenutá výpoveď," ozrejmila Predajňová.

Róbert Remiáš zomrel pri výbuchu svojho auta 29. apríla 1996 v Bratislave na križovatke ulíc Botanická, Karloveská a Devínska cesta. Muž mal byť spojkou s bývalým príslušníkom SIS Oskarom Fegyveresom, ktorý mal vypovedať, že na zavlečení syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča sa podieľala tajná služba. Policajný vyšetrovateľ obvinil z vraždy Remiáša dvoch údajných vykonávateľov Jozefa Roháča a Imricha Oláha. Roháča tento týždeň na Slovensku a v Maďarsku odsúdili v iných kauzách dva razy na doživotie.

01 - Modified: 2022-02-18 10:03:35 - Feat.: - Title: Ako sa bavila mafia či politici v 90. rokoch? Najviac za pesničku som dostal od Kočnera, spomína DJ Flebo 02 - Modified: 2022-02-21 08:55:32 - Feat.: - Title: Milovala publicitu, vládla ako muž. Bábika bola prvou "krstnou matkou" neapolskej mafie 03 - Modified: 2022-02-05 13:48:47 - Feat.: - Title: Kultový Godfather oslavuje päťdesiatku: Zahrali si v ňom aj skutoční mafiáni, Sinatru rozčúlilo, že sa ním inšpirovali 04 - Modified: 2022-01-03 10:11:19 - Feat.: - Title: Volali ju Bábika. Zabila vraha svojho manžela, bola kráľovnou krásy aj prvou ženou, ktorá šéfovala mafii 05 - Modified: 2021-10-27 10:06:51 - Feat.: - Title: Obávaná Yakuza slabne a prichádza o tisíce členov. Nájsť si prácu bez malíčka nie je ľahké
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:22