Radoslav ProcházkaTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Procházka: Ak neprejde protischránkový zákon, vláda končí

09.04.2016, 14:53
Autor:
TASRTASR
Východiskovým bodom k novému zákonu bude niekdajší protischránkový návrh od Miroslava Beblavého a Lucie Žitňanskej.

Vládna koalícia chce prijať efektívny protischránkový zákon, pričom neexistuje indícia, že by takáto právna úprava nemala na vláde alebo v parlamente prejsť. V dnešnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to povedal líder koaličnej #Siete Radoslav Procházka.

"Na budúci týždeň bude verejnosť vedieť presnejšie, akú podobu by mal protischránkový zákon mať," avizoval Procházka s tým, že východiskovým bodom bude niekdajší protischránkový návrh od Miroslava Beblavého (nezaradený) a Lucie Žitňanskej (Most-Híd).

"Keď si dá vláda záväzok do vládneho programu, tak vláda za plnenie toho záväzku bude hlasovať. Inak to zbavuje vládu práva existovať. Obsah musí byť prvoradý a jeho súčasťou je výluka schránkových firiem. Ak vládny návrh nebude mať podporu v parlamente, vláda končí," upozornil.

Procházka je rád, že vypukla kauza Panama Papers, lebo sa mu bude ľahšie ľuďom vysvetľovať, prečo #Sieť trvá na výluke schránok z verejného priestoru. "Tieto firmy robia šarapatu. Ak sa vyhádžu z verejného priestoru, môžu sa ušetriť stámilióny eur," odhadol.

Opozičný poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) uistil, že je pripravený v parlamente podporiť dobré návrhy. "Ale mohlo to prejsť už pred dvoma rokmi po kauze CT. Koľko sa zatiaľ odlialo peňazí do schránkových firiem? Stovky miliónov? Schránky máme všade, sú v mýte, v zdravotníctve, v záchrankách. Tu sa nepostaví kilometer diaľnic bez schránkových firiem," podotkol.

Lipšic však upozornil, že dobrý protischránkový zákon je len časť riešenia, aj to nie tá najdôležitejšia. "U nás vyhrávajú predražené tendre a verejné zákazky, či schránkové, alebo neschránkové. Druhá časť riešenia musí byť, aby človek, ktorý má zjavne nelegálne príjmy, mal reálnu povinnosť preukazovať pôvod svojho majetku," dodal.

01 - Modified: 2024-01-13 13:14:02 - Feat.: - Title: Lipšic zahladzuje niektoré kauzy bývalej koalície. Je v konflikte záujmov, tvrdí Michelko z SNS 02 - Modified: 2023-12-04 18:21:26 - Feat.: - Title: Lipšic: Nechcú vymeniť mňa, na to by im stačila rýchla zmena zákona o mojom odvolaní 03 - Modified: 2022-12-07 18:16:57 - Feat.: - Title: Lipšic obvinil SIS z brzdenia vyšetrovaní, SIS to odmieta a žiada dôkazy 04 - Modified: 2021-03-30 15:28:48 - Feat.: - Title: Lipšic: Sátorovci boli najbrutálnejší gang a počet ich obetí môže byť sto 05 - Modified: 2021-02-11 13:14:08 - Feat.: - Title: Špeciálny prokurátor Lipšic by mal zložiť sľub 15. februára
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 05:18