StoryEditor

Majiteľka vyhoreného zámku Kunerád: Celú rekonštrukciu finančne neutiahnem. Mám tri možnosti

28.07.2021, 19:30
Dominanta Rajeckej doliny by mohla byť pre verejnosť prístupná do piatich rokov.

Prichádzame v piatok, počas teplého júlového popoludnia.Cestou míňame turisticky atraktívne lokality, napríklad Čičmany známe svojou zachovalou ľudovou architektúrou, pútnikmi vyhľadávanú Rajeckú Lesnú aj známe kúpeľné mestečko Rajecké Teplice.

My však nezastavujeme, pretože do cieľa nám zostáva ešte vyše sedem kilometrov. Keď opustíme obec Kunerád, ruch sa úplne vytráca a my sa ocitáme na úzkej asfaltovej cestičke, z oboch strán lemovanej ihličnanmi.

Po niekoľkých minútach odstavíme auto, keďže ďalej už môžeme pokračovať iba peši.

Prejdeme teda posledných pár metrov a dostávame sa na miesto, ktoré doslova dýcha históriou. Vidíme pred sebou osudom skúšaný a kauzami opradený zámok Kunerád.

Pohľad na pamiatku, ktorú počas jej existencie trikrát zachvátili ničivé plamene, však už nie je taký smutný ako v uplynulých rokoch.

Bývalé poľovnícke sídlo grófa Balestréma totiž pomaly, ale isto vstáva z popola.

Pomáha mu v tom približne desiatka robotníkov, ktorá sa v čase nášho príchodu pohybuje na lešeniach a diskutuje o ďalšom postupe rozsiahlej rekonštrukcie. Jeden z nich približuje, že aktuálne sa snažia zachrániť kamenný obklad a odstrániť zvyšky sutiny.

Dovnútra nás však nepúšťajú, keďže celý areál je v dôsledku prebiehajúcej výstavby ohradený. „Nechceme, aby tu došlo k nejakému úrazu,“ hovorí zamestnanec a pre viac informácií nám odporúča obrátiť sa priamo na majiteľku. Tou sa predvlani stala Jana Škottová, ktorá cez svoju firmu Samema zámok odkúpila od pôvodného vlastníka, kúpeľov Spa Aphrodite Rajecké Teplice.

Snaha zachovať históriu

Škottová žije a pracuje už 18 rokov vo Švajčiarsku, no leto trávi spolu s rodinou v blízkosti zámku. A nie iba preto, aby kontrolovala priebeh prác. „Venujeme sa projektu konečnej obnovy zámku spolu s našimi architektmi a odstraňuje...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-11 10:17:04 - Feat.: - Title: Zo schátranej budovy moderné kultúrne centrum. V Šahách zrekonštruujú starú polikliniku, ktorá zíva prázdnotou 02 - Modified: 2024-04-03 14:20:57 - Feat.: - Title: Čaká vás rekonštrukcia bývania? Prezradíme vám, ako ušetriť čo najviac 03 - Modified: 2024-03-21 13:02:29 - Feat.: - Title: Diaľničiari zrekonštruujú povrch vozovky diaľnice D2 za takmer dva milióny eur. Práce začnú v sobotu 04 - Modified: 2024-03-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia Zastupiteľského úradu SR v Británii: Obnovu tejto slovenskej ikony ocenil Londýn 05 - Modified: 2024-03-13 11:37:52 - Feat.: - Title: Splnený sen na dvadsiatich "štvorcoch": Do garsónky sa vošla kuchyňa, dokonca aj poschodie na spanie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:56