TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Mikulec musí odstúpiť. Koaličný poslanec písal o upieraní volebného práva, rezort to odmieta

03.08.2021, 14:02
Autor:
TASRTASRklkl
Poslanec Peter Pčolinský upozornil na navrhovanú úpravu volebného zákona.

Poslanec za koaličnú stranu Sme rodina Peter Pčolinský, ktorý je zároveň bratom väzobne stíhaného exriaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského, vyzýva ministra vnútra Romana Mikulca na odstúpenie. 

Dôvodom je navrhovaná úprava volebného zákona z dielne rezortu vnútra. Pčolinský upozornil na paragraf, ktorý má podľa neho "umožňuje vylúčiť z volieb všetkých, ktorí nie sú zaočkovaní." 

Spomínaný paragraf rieši prekážku práva voliť z dôvodu ohrozenia verejného zdravia a ukladá úradom verejného zdravotníctva povinnosť oznámiť obci údaje o osobe, ktorej bolo z dôvodu ochrany verejného  zdravia obmedzené právo voliť. 

Prekážka práva voliť z dôvodu ochrany verejného zdravia pri tom súčasťou volebného zákona už dávno je. Navrhovaná úprava len pridá povinnosť úradom o existencii takejto prekážky informovať. 

Nič viac sa v spomínanom návrhu zákona nehovorí. Obmedzenie osobnej slobody z dôvodu ochrany verejného zdravia je napríklad karanténa, ktorú musia absolvovať osoby nakazené koronavírusom. 

Kritika opozície

Voči novele sa ohradila aj opozičná strana Hlas pod vedením Petra Pellegriniho. "Odmietame novelu volebného zákona z dielne ministra vnútra Mikulca, ktorý obmedzuje základné právo ľudí slobodne voliť," píše o Mikulcovej novele strana v stanovisku. 

"Tento paragraf vyvoláva otázniky a preto veríme, že štát zabezpečí adekvátnou cestou ústavou garantované volebné právo pre všetkých svojich občanov a nebude takýmto spôsobom deliť ľudí na dve kategórie. Siahať na volebné právo jednotlivca je neprípustné," dodali.

Podobne sa na sociálnej sieti ešte včera vyjadril aj eurposlanec Milan Uhrík, odídenec od Mariana Kotlebu. Podľa neho je však sporný už schválený zákon o covid passoch. Vo výsledku však podľa neho ide o to isté a teda obmedzenie volebného práva neočkovaných. 

Novela rieši iba administratívnu zmenu

Rezort vnútra reaguje, že novela zákona nemení pravidlá.  "Mrzí nás, že koaličný poslanec preferuje možnosť štyroch červených výkričníkov miesto toho, aby si najprv sám preveril všetky skutočnosti a informoval sa o obsahu pripravovanej novely zákona tak, aby verejne nešíril dezinformácie s cieľom, ktorý je už viac ako očividný," skonštatovala riaditeľka tlačového odboru MV SR Barbara Túrosová.

Ako vysvetlil rezort, zákon o podmienkach výkonu volebného práva ustanovuje prekážku, ktorá má za cieľ ochranu verejného zdravia. "V súvislosti s pandemickou situáciou však v zákone absentoval administratívny postup vyznačenia tejto prekážky v zozname voličov. Tento postup je predmetom novely tzv. volebného zákona," vysvetlili v stanovisku.

To, ktorí voliči predstavujú hrozbu pre verejné zdravie a všetkých občanov, ustanovuje podľa rezortu osobitný predpis, a to zákon na ochranu verejného zdravia. "Novela volebného zákona v žiadnom prípade nesprísňuje ani nepoľavuje, teda žiadnym spôsobom nemení pravidlá zaužívané v Slovenskej republike viac ako 30 rokov," zdôraznila Túrosová.

Po rokovaní vlády nikto problém nemal

Návrh na zmenu volebného zákona bol Mikulcom predložený na rokovanie vlády už 21.7., teda na poslednej schôdzi kabinetu pred letnou prestávkou. Hlavným cieľom novely má byť úprava volebného moratória. 

Členovia vlády sa rozhodli vtedy rokovanie o zmene volebného zákona prerušiť. Dôvodom mali byť pripomienky členov kabinetu za hnutie Sme rodina. Podľa vyjadrení členov vlády sa však mali týkať dĺžy moratória na prieskumy. 

"Neboli tam žiadne zásadné alebo technické pripomienky. Nemáme s tým problém. Netreba v tom nič hľadať, je to v poriadku," povedal po rokovaní minister Mikulec.

01 - Modified: 2021-07-29 15:29:21 - Feat.: 0 - Title: Mikulec reagoval na protest. Rozumie snahe polície vyhnúť sa donucovacím prostriedkom 02 - Modified: 2021-08-11 12:48:50 - Feat.: 0 - Title: Mikulcovo priznanie v kauze zásahu, ktorý bol prokurátora zmarený. Vysvitlo, že Kovařík konal na jeho žiadosť 03 - Modified: 2021-06-03 12:53:00 - Feat.: 0 - Title: Voľba poštou aj zrušenie moratória. Poslanec SaS chce meniť pravidlá pre voľby
01 - Modified: 2024-04-22 12:53:01 - Feat.: - Title: Zaočkovanosť na Slovensku klesá pod 95 percent, upozorňujú odborníci 02 - Modified: 2024-04-18 12:46:25 - Feat.: - Title: Mikulec odmieta kritiku na činnosť policajnej inšpekcie v predošlom období 03 - Modified: 2024-04-04 04:40:56 - Feat.: - Title: Volebná kampaň pred druhým kolom sa skončila, plynie moratórium 04 - Modified: 2024-03-26 15:08:10 - Feat.: - Title: Osoby vstupujúce do schengenského priestoru sa štandardne preverujú, tvrdí Mikulec 05 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Na Facebooku draží investičné zlato. Kde Pčolinský pracuje a z čoho žije? Neobťažujte ma, už nie som politik
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 02:04