Reuters
StoryEditor

Prípravy na predsedníctvo

02.06.2016, 00:00

Dvesto podujatí, osemnásť ministerských zasadnutí a vyše 20-tisíc delegátov a hostí nielen z členských krajín Európskej únie. Na toto všetko sa Slovensko počas svojho premiéroveho predsedníctva v Rade EÚ musí pripraviť.

Už vo februári bolo verejnosti predstavené logo slovenského predsedníctva. Jeho autorom je 23-ročný výtvarník a dizajnér Jakub Dušička z Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. S odhalením loga boli zároveň odštartované predsednícke profily na sociálnych sieťach. Oficiálna webová stránka eu2016.sk bola spustená v máji.

Z technického zabezpečenia je dôležitá najmä premena budovy Reduty. Sídlo Slovenskej filharmónie sa koncom júna premení na kongresové centrum a miesto neformálnych zasadnutí ministrov. Podujatia na pracovnej a expertnej úrovni sa, naopak, uskutočnia v priestoroch Národnej rady SR na Župnom námestí, v hoteli Bôrik a v kongresovej sále ministerstva zahraničných vecí.

Nepriamo bude pre predsedníctvo pracovať niekoľko stoviek ľudí – len na samotnom Sekretariáte slovenského predsedníctva je to približne 60 ľudí, ktorí sa venujú výlučne prípravám z organizačnej a logistickej stránky. Zaujímavým personálom je aj 90 takzvaných styčných dôstojníkov z radov študentov, ktorí budú sprevádzať vedúcich delegácií na ministerských podujatiach. Do personálu treba započítať aj desiatky diplomatov a expertov v Bratislave a Bruseli na našom Stálom zastúpení pri EÚ, ktorí sa už priamo podieľajú na výkone podujatí, na predsedaní vo formáciách Rady či na obsahovom zabezpečení.

Logistická podpora nášho predsedníctva je prepojená aj so zabezpečením partnerov. Podporu formou sponzorského dodania tovarov alebo poskytnutia služieb prejavilo doposiaľ trinásť spoločností. Zvýšené prepravné nároky počas výkonu predsedníctva pomôže pokryť 40 sponzorských minivanov. Podpísané sú už aj sponzorské zmluvy na dodanie vína, piva a prepravných služieb. Zmluvy z oblasti telekomunikačných zariadení a služieb, softvérových produktov, paliva, antivírusových licencií či alko a nealko nápojov majú byť zverejnené v najbližších dňoch.

Súbežne sa pracuje aj na programe polročného slovenského predsedníctva, ktoré bude obsahovať špecifické priority. Schvaľovať ho bude vláda tento mesiac.

01 - Modified: 2024-05-07 14:49:18 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko chce zvýšiť príplatok k príspevku na opatrovanie zdravotne postihnutých detí 02 - Modified: 2024-05-07 13:05:15 - Feat.: - Title: Moldavsko si chce ešte pred vstupom do Únie pričleniť Podnestersko 03 - Modified: 2024-05-07 12:56:45 - Feat.: - Title: Do platnosti vstúpil prvý súbor pravidiel EÚ na ochranu nezávislosti a plurality médií 04 - Modified: 2024-05-07 11:33:29 - Feat.: - Title: Členské štáty EÚ schválili smernicu o boji proti násiliu páchanému na ženách 05 - Modified: 2024-05-07 11:17:53 - Feat.: - Title: Európska únia potrebuje eurokomisára pre obranu, vyhlásila von der Leyenová
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 22:14