TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Žitňanská prezradila, ako chce riešiť situáciu na súdoch v Bratislave

04.06.2016, 10:38

Zlepšiť priestorové podmienky pre výkon justície v hlavnom meste. To je úloha, ktorú si pred seba postavila ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Splniť ju chce ešte v tomto volebnom období. V priebehu tohto roka predstaví plán, ako pritom postupovať.

Ministerka v tejto súvislosti zdôraznila, že ide o ekonomickú otázku, o ktorej sa chce rozprávať s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD).

Predsavzatia novej vlády

Predseda vlády Robert Fico počas tohtotýždňovej návštevy ministerstva spravodlivosti prisľúbil, že Žitňanskú v rokovaniach o navýšení budúcoročného rozpočtu rezortu podporí.

V programovom vyhlásení si súčasná vláda predsavzala, že vytvorí podmienky pre zrušenie zdieľania spoločných priestorov ministerstva spravodlivosti s Najvyšším súdom. Dnes sídla v budove na Župnom námestí. „Bola by som principiálne rada,“ odpovedala ministerka vo štvrtok (2.6.) na otázku, či sa podarí splniť tento cieľ v súčasnom volebnom období.

Priestorovú situáciu ministerstva i Najvyššieho súdu vníma Žitňanská ako nevyhovujúcu. „Podmienky nie sú dôstojné ani pre Najvyšší súd, tlačia sa v kanceláriách, nie je to v poriadku,“ skonštatovala. Zdieľanie jednej budovy výkonnou a súdnou mocou nie je podľa nej vhodné ani zo symbolického hľadiska.

Túto otázku však nepokladá za jedinú prioritu. „Rovnako dôležité je napríklad to, aby sa vyriešila situácia súdov v Bratislave, aby justícia v Bratislave mala podmienky na výkon súdnictva,“ vysvetlila. „Povedala by som, že to je možno úloha ešte pred úlohou riešenia tejto budovy (na Župnom námestí, pozn. TASR),“ zdôraznila.

Recept na súdy

V kritickej situácii je Okresný súd Bratislava I, ktorý sídli spolu s Krajským súdom Bratislava v budove Justičného paláca. Štát preň kúpil v roku 2013 od hlavného mesta za takmer 3,7 milióna eur budovu bývalej Základnej školy na rohu Lazaretskej a Cukrovej ulice. 

„Riešenie situácie bratislavských súdov umožňuje aj iné pohľady riešenia,“ odpovedala Žitňanská na otázku, či sa rekonštrukcia uskutoční. „Samozrejme, že to súvisí aj s ekonomikou. Verím, že v priebehu tohto roka prídeme s tým, ako vyriešiť situáciu všetkých súdov v Bratislave, ale dnes by som nerada prejudikovala," doplnila ministerka.

Tento týždeň bola uzavretá priestorová otázka Súdnej rady, ktorá sa presťahovala do budovy Miestodržiteľského paláca na Hlavnom námestí. Premiér Robert Fico v roku 2014 prisľúbil, že nájde vhodné reprezentačné priestory aj pre Najvyšší súd. Žitňanská teraz vidí riešenie skôr opačne. ň

„Niekto z tejto budovy musí odísť a musí odísť niekam, a to je otázka ekonomická vo veľkej miere, pretože ja si viem predstaviť, že ministerstvo spravodlivosti uvoľní priestory pre Najvyšší súd,“ uviedla s tým, že budova na Župnom námestí bola postavená pre Najvyšší súd a je vybavená pojednávacími miestnosťami.

01 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 02 - Modified: 2024-03-18 13:08:02 - Feat.: - Title: Sedem ľudí z protidrogovej policajnej akcie Rybár vzali do väzby 03 - Modified: 2024-03-18 11:37:25 - Feat.: - Title: Slovensku hrozí, že príde o 300 miliónov eur z plánu obnovy, priznal minister Susko 04 - Modified: 2024-03-12 08:58:11 - Feat.: - Title: Pokračuje súdny proces v kauze, kde čelí obžalobe aj Zoroslav Kollár 05 - Modified: 2024-02-16 11:10:55 - Feat.: - Title: Pedagóg, ktorý postrelil študentku policajnej akadémie, dostal podmienečný trest
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:33