StoryEditor

Témy nášho predsedníctva

08.06.2016, 00:00

Predsedníctvo Slovenska v Rade Európskej únie sa začína prvého júla tohto roku, ale program nášho predsedníctva bude vláda schvaľovať až 30. júna po referende vo Veľkej Británii a po summite únie, aby do neho mohla pružne zakomponovať úlohy vyplývajúce z aktuálneho vývoja situácie v EÚ.

Necelý mesiac pred predsedníctvom sú známe jeho priority. Sústredíme sa na štyri hlavné oblasti: finančno-ekonomickú, dobudovanie vnútorného trhu, migračnú a azylovú politiku, obchodné dohody a rozširovanie EÚ.
Slovensko sa bude počas predsedníctva snažiť vytvoriť priaznivejšie prostredie pre investície, a to presadzovaním a prehlbovaním hospodárskej a menovej únie. V rámci rozvoja vnútorného trhu sa budeme zameriavať napríklad na energetickú úniu, ale aj jednotný digitálny trh. Naše predsedníctvo bude viesť aj debatu o utečeneckej kríze, pričom cieľom bude nasmerovať úniu k udržateľnej migračnej politike spočívajúcej v ochrane vonkajších hraníc a znovuobnovení Schengenu.

V oblasti rozvoja obchodných vzťahov EÚ budú osobitnou výzvou nášho predsedníctva rokovania o priznaní štatútu trhovej ekonomiky Číne. Bude sa pokračovať vo finalizácii už vyrokovaných bilaterálnych dohôd o voľnom obchode so Singapurom, Kanadou a Vietnamom. Slovensko bude osobitne podporovať rozvoj obchodných a ekonomických vzťahov s krajinami Východného partnerstva vrátane pokračovania aktívneho dialógu s Ruskou federáciou a rokovaní o modernizácii obchodných vzťahov s Tureckom, vrátane Dohody o colnej únii.

Dohoda o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve medzi EÚ a USA patrí k hlavným prioritám novej obchodnej a investičnej stratégie EÚ. Na jej implementácii sa Slovensko bude počas predsedníctva aktívne podieľať. Samotné rokovania s USA vedie v mene Európskej únie Európska komisia poverená mandátom, ktorý členské štáty EÚ schválili v júni 2013. Keďže predsedníctvo Rady EÚ nevedie rokovania s USA, Slovensko bude počas predsedníctva napĺňať úlohu čestného sprostredkovateľa v rámci Rady EÚ a informovať o priebehu rokovaní.

Jej cieľom je teda nielen odstránenie colných bariér medzi EÚ a USA, v oboch prípadoch ide o otvorené ekonomiky, ktoré nemajú takmer žiadne dovozné clá, ale predovšetkým o elimináciu netarifných prekážok obchodu, teda o harmonizáciu rôznych regulačných opatrení, technických noriem a štandardov a o stanovenie pravidiel obchodovania.

01 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 02 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 03 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 04 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 05 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 18:22