Šéf OĽaNO Igor MatovičTASR/M. Svítok
StoryEditor

„Matovič je hysterický, zavádza ľudí." Generálny prokurátor reaguje na kauzu okolo Špirka

27.07.2016, 17:23
Matovič tvrdí, že v prípade Špirka ide o pokus o zastrašovanie a kompromitáciu. Prokuratúra na čele s Jaromírom Čižnárom sa pýta, odkiaľ šéf OĽaNO disponuje informáciami zo spisového materiálu.

"Hysterické prejavy pána Matoviča a jeho komentované polopravdy len potvrdzujú snahu zavádzať verejnosť, nakoľko ním uvádzané tvrdenia sú len znôžkou jeho domnienok pre vytĺkanie politického kapitálu," píše sa v stanovisku Generálnej prokuratúry ohľadne prokurátora Vasiľa Špirka, ktorý dozoroval vyšetrovanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka v kauze Bašernák.

Odkiaľ disponuje Matovič informáciami zo spisu?

Matovič tvrdí, že v prípade Špirka ide o pokus o zastrašovanie a kompromitáciu. Prokuratúra na čele s Jaromírom Čižnárom sa pýta, odkiaľ šéf OĽaNO disponuje informáciami zo spisového materiálu.

Generálna prokuratúra považuje vyjadrenia politikov za zavádzajúce, v snahe zasahovať do nezávislosti a činnosti orgánov činných v trestnom konaní. Preto vyjadrenia politikov k tejto trestnej veci je potrebné vnímať v politickom kontexte," píše sa ďalej v stanovisku Generálnej prokuratúry.

"Trestné stíhanie a vznesenie obvinenia bolo vykonané na základe trestného oznámenia konkrétnych osôb, nie na základe operatívnej činnosti príslušníkov Policajného zboru SR. Podstatou protiprávneho konania obvineného malo byť vykonanie úkonov trestného konania v rozpore so zákonom v inej trestnej veci, než v ktorej vykonával dozorovú činnosť," uvádza sa v dnešnej reakcii Generálnej prokuratúry, ktorú poskytla jej hovorkyňa Andrea Predajňová.

"Nepohodlní prokurátori sú vystavení tlaku"

Prokuratúra v snahe, aby sa zabezpečilo objektívne prešetrenie celej trestnej veci, preskúma na základe sťažnosti obvineného. O výsledku preskúmania trestnej veci bude prokuratúra verejnosť informovať.

Podľa šéfa SaS Richarda Sulíka sa napĺňa tradičný scenár, v ktorom nepohodlní policajti a prokurátori sú vystavení enormnému tlaku zo strany kriminálnych skupín, sú zastrašovaní a vytláčaní z prípadov.  

"Niektorí to robia zo strachu, iní pre osobné výhody, ale dopad na spoločnosť je katastrofálny," konštatuje SaS. Sulík sa na základe konkrétnych príkladov, ktoré Vasiľ Š. dozoroval, a jeho dobrej povesti domnieva, že patrí s najväčšou pravdepodobnosťou do prvej skupiny. "Sme svedkami pokusu o jeho kompromitáciu a zastrašovanie," povedal.

Pozrite si rozhovor so šéfom OĽaNO Igorom Matovičom na proteste za odvolanie Roberta Kaliňáka:

01 - Modified: 2024-02-26 23:16:53 - Feat.: - Title: Prezidentský palác chceli obsadiť mimozemské sily aj „eštebák“. O post sa uchádzali mnohé výstredné mená 02 - Modified: 2023-12-15 09:21:49 - Feat.: - Title: 500 eur za voľby: Ľudia si požičali od úžerníkov. Únia Rómov podáva trestné oznámenie a vyzýva Matoviča 03 - Modified: 2023-10-03 13:35:36 - Feat.: - Title: Zachránili Matoviča rómske osady? Expert vidí zlom v preferenciách OĽANO inde 04 - Modified: 2023-10-01 08:35:04 - Feat.: - Title: Matovič bude v opozícii. Kolaborovať s mafiou nebudeme, zdôraznil 05 - Modified: 2023-08-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Igorovi Matovičovi sa stala tá najhoršia vec
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 07:16