Rozťahovanie transparentov sa nepozdáva predsedovi NR SR Andrejovi Dankovi. Plánuje to obmedziť.TASR
StoryEditor

"Nie je to trestný čin." Sudca spochybňuje vyšetrovanie prokurátora, ktorý dozoroval v kauze Kaliňák

03.08.2016, 23:55

Známy sudca a bývalý prokurátor Peter Šamko spochybnil obvinenie voči Vasiľovi Špirkovi v kauze okolo ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Špirko je obvinený zo zneužitia právomocí verejného činiteľa a Národná kriminálna agentúra už u neho vykonala raziu a zaistila počítač. Šamko svoje pochybnosti uviedol na portáli pravnelisty.sk a s informáciou prišiel aj denník Sme.

Sudca: Chýba úmysel

Sudca vo svojej analýze hovorí, že chýba úmysel o tom, že by Špirko konal neoprávnene a zneužíval svoju moc prokurátora a chýba aj úmysel spôsobiť škodu inej osobe.

Obvinenia na Špirka sa týkajú prípadu podnikateľa Vargu, ktorý je stíhaný takisto za daňové podvody. Špirko bol dozorujúci prokurátor v prípade podnikateľa Ladislava Bašternáka a ministra Kaliňáka.

"Práv­nu kva­li­fi­ká­ciu ako aj práv­nu ar­gu­men­tá­ciu spo­mí­nam naj­mä pre­to, že v od­ôvod­ne­ní uz­ne­se­nia o vzne­se­ní ob­vi­ne­nia sa ne­na­chá­dza nič, čo by sa da­lo po­va­žo­vať za práv­ne úva­hy vy­šet­ro­va­te­ľa. Už len z toh­to dô­vo­du si une­se­nie o vzne­se­ní ob­vi­ne­nia za­slú­ži kri­ti­ku, na­koľ­ko je v roz­po­re s us­ta­no­ve­ním § 176 ods. 2 Tr. por," uviedol Šramko vo svojej analýze pre portál pravne pravnelisty.sk.

Šamko dodáva, že ničím by sa Špirko neprevinil, ani ak by navrhol Vargovi, že môžu trestné oznámenie zverejniť. "Žiadny zákon to nezakazuje. Keďže Varga s advokátom zverejnenie podľa ich vyjadrení odmietli, nič sa v podstate nestalo," konštatuje sudca.

 "Z uve­de­né­ho vy­plý­va, že ani prí­pad­né úmy­sel­né po­ru­še­nie zá­ko­na zo stra­ny ve­rej­né­ho či­ni­te­ľa nie je tres­tným či­nom zneu­ží­va­nia prá­vo­mo­ci ve­rej­né­ho či­ni­te­ľa pod­ľa § 326 ods.," tvrdí Šamko.

Kritika zo strany opozície

Obvinenie prokurátora Špirka opoziční poslanci považujú za jeho likvidáciu. Lipšic tvrdí, že nadväzuje na predošlé prípady, kde boli tiež podozriví predstavitelia Smeru-SD a v ktorých boli šikanovaní, vymieňaní a obviňovaní vyšetrovatelia.

Lipšic, Rajtár a ďalší predstavitelia opozície boli na výsluchu ako oznamovatelia žiadajúci prešetriť, či nebolo trestným činom to, akým spôsobom Kaliňák a Počiatek kúpili podiel vo firme B. A. Haus od Ladislava Bašternáka.

Prípad bol zjavne v dosť pokročilej fáze,“ vysvetlil Rajtár s tým, že podľa neho mohlo viesť vyšetrovanie ku konkrétnym výsledkom.

Opozícia hovorí o kauze okolo prokurátora Vasiľa Špirka:

01 - Modified: 2024-04-10 13:22:24 - Feat.: - Title: Sťažnosť proti zastaveniu trestného stíhania súvisiaceho s Lučanským zamietli 02 - Modified: 2024-03-19 15:20:30 - Feat.: - Title: Prokurátorka ÚŠP obvinila päť osôb v kauze súvisiacej s Fondom národného majetku 03 - Modified: 2024-01-15 13:43:41 - Feat.: - Title: Prokurátor podal obžalobu v drogovej kauze Koloseum 04 - Modified: 2024-01-08 11:20:24 - Feat.: - Title: Akcia Búrka: Prokurátor podal obžalobu na bývalého predsedu Krajského súdu v Bratislave 05 - Modified: 2024-01-05 10:38:43 - Feat.: - Title: Kočnerovo komando: Prokurátor podal obžalobu na päť ľudí pre sledovanie novinárov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 23:44