StoryEditor

Pätica vzbúrencov odišla zo Siete, vládnej strane zostávajú dvaja poslanci

16.08.2016, 16:14
Autor:
TASRTASRchocho
Bývalí poslanci strany Sieť okolo Andreja Hrnčiara chcú rokovať so stranou Most-Híd.

Na odchod pätice poslancov zo Siete nie je dnes žiadny relevantný dôvod. Z celej doterajšej komunikácie je zrejmé, že zo strany boli rozhodnutí odísť už dávno pred snemom a že ich jediným cieľom bolo vlastnej strane čo najviac ublížiť.

Týmito slovami reagoval predseda strany Sieť Roman Brecely na dnešný ohlásený odchod poslancov Národnej rady SR Andreja Hrnčiara, Martina Fedora, Kataríny Cséfalvayovej, Igora Janckulíka a Eduarda Adamčíka zo strany.

"Jedinou ich zásadnou výhradou bolo pôsobenie predchádzajúceho predsedu Radoslava Procházku, ktorý sa v záujme udržania jednoty strany na sneme vzdal svojej funkcie a dal tak priestor novej krvi," reagoval Brecely.

Čo znamená aktuálna situácia pre premiéra Roberta Fica? Pozrite si videokomentár Ľubomíra Šulka:

Podľa Brecelyho slov, žiadne ďalšie výhrady neodzneli ani na pondelkovom stretnutí. "A dodnes mi nie sú známe," doplnil predseda strany. Ako dodal, všetky ďalšie otázky bude na svojom najbližšom zasadnutí riešiť predsedníctvo Siete.

Poslanci Národnej rady SR Andrej Hrnčiar, Martin Fedor, Katarína Cséfalvayová, Igor Janckulík a Eduard Adamčík vystúpili zo strany Sieť. Oznámili to dnes, zároveň avizovali svoj záujem o rokovanie so stranou Most-Híd.

Strana Most-Híd bude o prípadnej spolupráci s päticou odídencov zo Siete hovoriť na dnešnom večernom rokovaní predsedníctva. Pre TASR to uviedol hovorca Mosta-Híd András Nagy.

Pozrite si aj vyjadrenie pätice poslancov Siete po tom, ako v sobotu demonštratívne opustili snem strany:

Smer: Nemá to vplyv na fungovanie koalície

Dôvodom na odchod zo Siete je ich dlhodobá nespokojnosť s fungovaním strany. Pre tú si založili platformu Za zodpovednú politiku. Ani nový predseda Roman Brecely im podľa ich slov nedal "žiadne záruky na odstránenie dôvodov, pre ktoré sme založili platformu Za zodpovednú politiku".

Sú presvedčení, že v Sieti sa ani po výmene predsedu nič nemení. "Neexistuje žiadna garancia zmeny spôsobu doterajšej komunikácie a štýlu práce. Nemôžeme ďalej niesť zodpovednosť za dianie v strane," uvádzajú vo vyhlásení.

Pre rokovania s Mostom-Híd sa rozhodli na základe programovej blízkosti. V rámci Mosta-Híd by chceli pokračovať v presadzovaní zodpovednej politiky a podieľať sa na plnení Programového vyhlásenia vlády SR.

Sieti tak aktuálne zostávajú dvaja poslanci. Jedným je bývalý predseda Radoslav Procházka, ktorý sa uchádza o post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu, a druhou je Alena Bašistová.

Odchod poslancov zo strany Sieť nemá vplyv na fungovanie vládnej koalície. Pre TASR to uviedla hovorkyňa strany Smer-SD Ľubica Končalová. Smer-SD zároveň považuje vývoj v strane Sieť za čisto vnútrostranícku záležitosť tohto subjektu.

Pre koalíciu to je výhodné

Odchod poslancov Národnej rady SR Andreja Hrnčiara, Martina Fedora, Kataríny Cséfalvayovej, Igora Janckulíka a Eduarda Adamčíka zo strany #Sieť a rokovanie o spolupráci s Mostom-Híd je výhodný politický ťah pre nich i pre stranu Bélu Bugára. Pre TASR to uviedol politológ Ján Baránek s tým, že tento krok je prospešný i pre vládnu koalíciu, no fatálny pre stranu Sieť.

"Mňa to neprekvapuje, nasvedčovali tomu aj problémy na sneme Siete. Pre túto koalíciu je to momentálne výhodné, lebo jej odpadajú prípadné problémy v koaličnej rade," povedal Baránek. Sieť týmto pádom považuje za mŕtvu. Odchod pätice vzbúrencov vníma z ich strany ako logický krok, ktorý môže napokon posilniť Most-Híd.

"Pokiaľ ich prijmú, bude otázne, či si nezačne Most-Híd nárokovať na ministerstvo dopravy," podotkol politológ. Rezort dopravy v súčasnosti vedie nový predseda Siete Roman Brecely.

Podľa politológa Michala Horského Brecely avizoval, že sa usiluje o istý spôsob dohody vo vnútri strany. "Odchod týchto poslancov zo snemu však už jasne preukázal, že o takéto dohody nestoja," skonštatoval pre TASR Horský. Ako podotkol, Most-Híd už aj v minulosti obohatil svoje rady o politikov, ktorí opustili iné strany. "V záujme pevnosti vládnej koalície a v záujme strany Most-Híd je tento krok logický. Vládnu koalíciu to upevňuje. Sieť má iné starosti a odchod svojich poslancov zrejme oželie," uviedol politológ s tým, že táto strana už voľbou nového predsedu jasne preukázala, že preferuje splácanie dlhov pred svojim oživením.

01 - Modified: 2022-08-31 15:00:00 - Feat.: - Title: Google, AOL či Yahoo. Pozri sa, ktorí giganti vládli internetu v minulosti a kto im kraľuje teraz 02 - Modified: 2021-02-23 08:30:13 - Feat.: - Title: Nielen stále nižšie emisie. Odborníci volajú po výraznom rozšírení nabíjacej infraštruktúry 03 - Modified: 2020-12-22 08:22:31 - Feat.: - Title: Výfuk majú v elektrárni a často horia. Toto sú najväčšie mýty o elektromobiloch 04 - Modified: 2019-02-16 13:00:14 - Feat.: - Title: Bugár pripúšťa, že ustúpi Smeru. Most si už vie predstaviť aj tajnú voľbu sudcov 05 - Modified: 2019-02-14 14:45:02 - Feat.: - Title: Hrnčiar: Koaliční partneri majú stále inú predstavu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 08:59