Áno, minister Kaliňák by mal odstúpiť. Po prvé, aby sa vytvoril priestor pre dôveru verejnosti v objektívnosť vyšetrovania polície a po druhé, aby Smer nedával potravu opozícii, ako sa to včera ukázalo na proteste pred Bonaparte. Osobne s týmto protestom nesúhlasím, i keď proti protestom všeobecne nič nemám, ale nie na súkromnom pozemku.TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Výsledky summitu sú veľmi skromné. Zala a Škripek kritizovali nedostatočné vizionárstvo lídrov

17.09.2016, 14:45
Autor:
TASRTASR
Odkaz bratislavského neformálneho summitu lídrov 27 krajín EÚ nie je dostatočný.

V dnešnej diskusnej relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko to uviedol europoslanec Boris Zala (Smer-SD).

Výsledky zhodnotil Zala ako "veľmi skromné", a to aj napriek tomu, že šlo len o neformálnu schôdzku. "Premiéri neprekonali v rámci konfliktov, ktoré majú medzi sebou, svoje národné pozície a neprijali európsky horizont alebo európsky spôsob rozmýšľania," domnieva sa.

To je podľa europoslanca vidieť na prijatej Bratislavskej deklarácii. "Všetky praktické závery, o ktorých sa tam hovorí, už obsahovala Junckerova správa o stave Európskej únie tri dni predtým v Európskom parlamente," upozornil.

"Európsku realitu oveľa silnejšie vníma Európska komisia aj Európsky parlament a premiéri, bohužiaľ, vnímajú len svoju miestnu, lokálnu, národnú atmosféru, ktorú nevedia pretaviť do európskych riešení," kritizoval Zala.

Nemyslí si, že po referende vo Veľkej Británii dosiahla Európska únia svoj zenit a začalo sa jej rozdeľovanie. "Nechápal by som to v tejto polohe, ale pravdou je, že terajšia garnitúra premiérov, ktorí v tejto chvíli sú predsedami vlád jednotlivých členských štátov EÚ, zatiaľ nie dostatočne chápu potrebu európskeho horizontu," doplnil s tým, že ak sa EÚ neudrží ako celok, ani jeden národný štát nemá šancu zotrvať v prvej desiatke štátov sveta a najvyššou životnou úrovňou.

Ďalšiemu europoslancovi Branislavovi Škripekovi (OĽaNO) chýbalo na bratislavskom summite viac sebareflexie po tom, ako sa obyvatelia Veľkej Británie rozhodli v referende opustiť EÚ. "Myslím, že Churchil na tým hlavou krútil v hrobe a my sme to nezreflektovali," vysvetlil.

"Chýba tu vizionárstvo," uviedol Škripek na margo summitu. "Schopnosť pozrieť sa dopredu, povedať, budeme to riešiť takto a trošku to riešiť v širšom kontexte. Mne sa zdá, že celá bezpečnostná otázka skončila tým, že lepšie posilníme hranice, ja som tomu veľmi rád," objasnil.

Únia sa však podľa neho ani na summite nevysporiadala s množstvom utečencov a migrantov na jej území. "Taliansko je právom nespokojné, keď tam prišlo vyše 100 000 ľudí. To prežívajú Maďari, Srbi, ale aj Chorváti a Bulhari. Mne sa zdá, že únia, ktorá predstavuje toľko veľkých politických tvárí málo tlačí na to, aby sme vyriešili konflikt tam, kde vzniká," uzavrel Škripek.

01 - Modified: 2023-09-21 08:46:11 - Feat.: - Title: Niektoré postoje Ficovej strany sú odporné, hovorí spoluzakladateľ a bývalý podpredseda Smeru 02 - Modified: 2023-05-30 11:56:14 - Feat.: - Title: Medzi novými posilami KDH je aj bývalý europoslanec Branislav Škripek 03 - Modified: 2022-04-14 10:35:52 - Feat.: - Title: Kontroverzný výsledok rodinnej Dacie. V nárazovom teste pohorela, aj keď vôbec nebúrala 04 - Modified: 2022-04-08 10:19:51 - Feat.: - Title: Veľký test pneumatík: Odborníci zhodnotili obutie pre kompaktné SUV i bežnú Fabiu 05 - Modified: 2022-03-28 12:05:08 - Feat.: - Title: Rebríček fotomobilov má prekvapivého kráľa. Nie je to Huawei ani Xiaomi, iPhony sa prepadli
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 00:19