Juraj Blanár a Robert FicoTASR/A. Galica
StoryEditor

Dve predraženia, dva rôzne prístupy. Smer sa v kauze CT stavia za Blanára

12.10.2016, 00:00
Najsilnejšia strana nechce, aby Blanár za podozrenie z drahého nákupu prístroja odišiel z politiky.

Jedna strana, dve predraženia, dva rôzne prístupy. Zatiaľ čo pri kauze predraženého piešťanského CT prístroja padli hneď tri hlavy, v prípade podozrivého nákupu prístroja v žilinskej župe poslanec Smeru a predseda župy Juraj Blanár zrejme obíde bez politickej ujmy. Jeho pochybenie nevidia ani poslanci, ani strana.


Vyjadrenie samotného Smeru ku kauze možného nákupu predraženého počítačového tomografu žilinským VÚC bolo len strohé. Podľa hovorkyne strany Smer Ľubice Končalovej sa Blanár ku všetkému vyjadril už v pondelok. Strana tak v tejto chvíli neplánuje žiadne kroky.


Vysvetlenia smerákom stačia
O čosi húževnatejší v obrane svojho kolegu boli samotní poslanci parlamentu za Smer. Všetci oslovení sa zhodli na tom, že Blanár všetko vysvetlil a nevidia dôvod na ďalšie kroky. „Nie som osoba, ktorá by vedela rozhodnúť, či si pán Beblavý domýšľa, alebo je to tak. Na to sú orgány v samospráve a tie musia rozhodnúť. Mne sa vyjadrenia pána Blanára zdali logické a férové,“ hovorí zástupca Smeru v pléne Ľubomír Jahnátek. Ďalší poslanec Smeru Ľubomír Petrák poukazuje na to, že kritériá súťaže boli vopred známe a rovnako sa mohla zachovať každá firma v súťaži. Víťazná spoločnosť Intes Poprad vyhrala vďaka tomu, že samotné CT prístroje ponúkla za najnižšiu cenu – 790-tisíc eur. Suma však nezahŕňala servis zariadení, na ktorý bola dodatočne podpísaná ďalšia zmluva vo výške 1,3 milióna eur. Konkurenčné firmy išli do súťaže s celkovou cenou okolo 1,5 milióna eur. „Je to taktika boja, ktorú vy nemôžete ovplyvniť,“ hovorí Petrák s tým, že nevidí dôvod vyvodzovať politickú zodpovednosť za niečo, za čo Blanár podľa neho nemôže.


Situácia však mohla byť celkom iná a Blanár zrejme nebol len človek, ktorý na konci podpisoval zmluvy, o ktorých nič nevedel. „Podpisoval obidve zmluvy. Najskôr cétečko a potom servis. Tú nevýhodnejšiu podpísal ako druhú,“ povedal poslanec Miroslav Beblavý, ktorý na celý prípad poukázal. Šéf žilinskej župy podľa neho nemusel nič podpisovať, pokiaľ sa mu súťaž nezdala v poriadku.


Blanár sa musel v pondelok brániť po tom, čo ho Beblavý obvinil, že bol zaangažovaný v predraženom nákupe CT prístroja Žilinským samosprávnym krajom v roku 2011. Kraj mal na predraženom servise prerobiť 825-tisíc eur. Blanár obvinenia poprel. „Z prieskumu dostupných informácií sme v tom čase obstarali najlacnejší CT prístroj s pozáručným servisom navyše, vrátane finančne náročnej výmeny lámp,“ skonštatoval včera Blanár.


Analytici sú pri vyvodzovaní politickej zodpovednosti Smerom skeptickí. „Smer vyvodzuje politickú zodpovednosť hlavne vtedy, keď si to vynúti tlak verejnej mienky,“ hovorí politológ Tomáš Koziak.


Podobnosť s Piešťanmi nevidia
Keďže nejde o prvú kauzu možného predraženého nákupu CT prístroja ľuďmi blízkymi Smeru, natíska sa porovnanie s predchádzajúcou kauzou CT v Piešťanoch, ktorá sa udiala v roku 2014. V tom čase Smer stiahol z ministerstva zdravotníctva svoju nominantku Zuzanu Zvolenskú. Z postu podpredsedníčky parlamentu odstúpila aj smeráčka Renáta Zmajkovičová, ktorá zároveň sedela v dozornej rade piešťanskej nemocnice. A napokon padol aj predseda parlamentu Pavol Paška, ktorý bol spájaný s firmou, predávajúcou CT prístroj. Ani jeden z nich však nepriznal chybu.


Napriek tomu, že situácia okolo Blanárovho cétečka láka k tomu, aby bola porovnávaná s tou v Piešťanoch, poslanci Smeru to vnímajú inak. „Okolo piešťanského CT bolo asi viacero pochybení, pretože tam bola jedna verejná súťaž, potom bola zrušená, potom bola ďalšia a napokon sa ani nerealizovala,“ hovorí poslankyňa Smeru Jana Laššáková. Poslanec ľavičiarov Dušan Jarjabek vidí podobnosť v tom, že ide o oblasť zdravotníctva. Blanár však má jeho plnú dôveru.


Iný názor však majú napríklad v Aliancii Fair-play. „Podobnosť je vo výsledku, lebo nelogické podmienky viedli k tomu, že nezvíťazila najlacnejšia ponuka,“ hovorí šéfka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk. Medializované informácie sa chystá preveriť aj Národná kriminálna agentúra.

01 - Modified: 2024-01-22 18:42:21 - Feat.: - Title: Slovensko podporí misiu Európskej únie v Červenom mori, ale nie útoky na cudzie územie, tvrdí Blanár 02 - Modified: 2024-01-22 17:50:26 - Feat.: - Title: Slovensko je ochotné podporiť pomoc Ukrajine v ročných splátkach, vyhlásil Blanár 03 - Modified: 2024-01-22 16:59:15 - Feat.: - Title: Izrael musí prijať scenár dvoch štátov a Palestínčania zasa odmietnuť Hamas, vyhlásil Blanár 04 - Modified: 2024-01-12 13:17:18 - Feat.: - Title: Blanár prijal veľvyslanca Kórejskej republiky, hovorili aj o investíciách 05 - Modified: 2023-12-30 07:46:45 - Feat.: - Title: Zahraničná politika predošlých vlád nepozerala na záujmy Slovenska, vyhlásil Blanár
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 22:22