TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Vojenské pocty a stovky ľudí pred palácom. Slovensko sa rozlúčilo s prvým prezidentom Michalom Kováčom

13.10.2016, 19:17
Dnes sa konal štátny pohreb prvého prezidenta Slovenskej republiky Michala Kováča.

Exprezidenta Michala Kováča pochovali po zádušnej omši v Dóme svätého Martina v kruhu najbližšej rodiny na bratislavskom Ondrejskom cintoríne bez prítomnosti médií a verejnosti.

Na cintoríne boli prítomní aj zástupcovia Čestnej stráže prezidenta SR. Verejnosť sa s ním mohla rozlúčiť na Bratislavskom hrade v stredu (12. 10.).

Prvý slovenský prezident Michal Kováč zomrel minulý týždeň v stredu (5. 10.) vo veku 86 rokov v Nemocnici svätého Michala v Bratislave na zlyhanie srdca. Roky ho trápila Parkinsonova choroba.

Pohreb Michala Kováča (sledujeme online) 11:13 test 16:15 Kováča pochovajú na Ondrejskom cintoríne Exprezidenta Michala Kováča pochovajú po zádušnej omši v Dóme svätého Martina v kruhu najbližšej rodiny na bratislavskom Ondrejskom cintoríne bez prítomnosti médií a verejnosti. 16:02 Statočný človek Politický život exprezidenta Michala Kováča je príbehom statočného človeka. Ide o osobnosť, ktorá stála pri zrode moderného Slovenska a zásadne sa zasadila za jeho európsku budúcnosť. Povedal to bývalý Kováčov poradca Pavol Demeš v príhovore počas zádušnej omše v bratislavskom Dóme svätého Martina. Smrť Michala Kováča spustila na verejnosti podľa Demeša vášnivú diskusiu. Opäť sa nastolila otázka, ako je možné, že páchatelia trestných činov neboli potrestaní. "Zostali sme jemu aj prvej dáme Emílii Kováčovej niečo dlžní," povedal Demeš.

Zdroj: TASR/Michal Svítok
15:45 Rodina dúfa v ospravedlnenie Rodina zosnulého exprezidenta Michala Kováča neočakáva, že sa aktéri pohonu na prvú hlavu štátu samostatnej SR za svoje skutky ospravedlnia, lebo takúto morálnu silu nemožno v nich očakávať. Je však zarážajúce, že niektorí sa stále tvária, akoby sa nič nestalo, akoby všetko to príkorie bolo len zanedbateľným detailom. Počas zádušnej omše za zosnulého exprezidenta v bratislavskom Dóme sv. Martina to dnes povedal jeho nevlastný brat a historik Dušan Kováč. 14:47 Zeman s Klausom meškali Český prezident Miloš Zeman spolu so svojim predchodcom Václavom Klausom dorazili na pohreb neskoro. Do Rytierskej sály bratislavského hradu sa tak českí štátnici už nedostali, pokloniť sa prvému slovenskému prezidentovi sa tak mohli až pred hradom. "Dôvodom oneskorenia bolo zlé počasie pri lete do Bratislavy," vysvetlil zdržanie Zemanov hovorca Jiří Ovčáček.
Český prezident Miloš Zeman na pohrebe Michala Kováča
Zdroj: TASR/Michal Svítok
13:31 Zádušná omša Pohreb bude pokračovať zádušnou omšou v Dóme sv. Martina. Pri Dóme bude veľkoplošná obrazovka, ktorá bude vysielať štátny pohreb Michala Kováča. 
Zdroj: TASR/Michal Svítok
13:04 Vojenské pocty Vojenským ceremoniálom a poctami sa s exprezidentom Michalom Kováčom rozlúčila na nádvorí Prezidentského paláca čestná stráž. Pred palác prišli stovky ľudí. Prítomní si Kováča uctili minútou ticha po zaznení štátnej hymny. Z nábrežia Dunaja zaznelo počas poslednej rozlúčky na nádvorí 20 delostreleckých sálv. 12:20 Sprievod Bratislavou O 12. hodine mimoriadne, na päť minút, zvonili zvony v celej Bratislave. Truhlu s pozostatkami exprezidenta naložili vojaci na lafetu delostreleckej húfnice. Smútočný sprievod sa začal presúvať z Bratislavského hradu na predné nádvorie Prezidentského paláca. Cestu Palisádami lemujú príslušníci Ozbrojených síl SR. Okolo lafety pochodujú príslušníci Čestnej stráže prezidenta SR.
Zdroj: TASR/Michal Svítok
11:41 Radičová: Má zmysel zaoberať sa mečiarovými amnestiami Odchádza človek, ktorý mi bude nesmierne chýbať, bol mi priateľom. Povedala to bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová. Prišla na Bratislavský hrad, aby kondolovala rodine. Má zmysel zaoberať sa mečiarovými amnestiami nielen po deklaratívnej, ale aj právnej rovine, myslí si Radičová. "Pretože budeme pred sebou tlačiť nevyriešený a ťaživý problém v zmysle, že aj zločiny istého typu je možné premlčať," povedala expremiérka. Takto podľa nej na Slovensku len ťažko môžeme hovoriť o funkčnom právnom štáte.
Expremiérka Iveta Radičová kondoluje rodine zosnulého prezidenta Michala Kováča.
Zdroj: TASR/Michal Svítok
11:31 Dzurinda: To, čo vyvádzala tajná služba, kazí našu DNA Dzurinda je presvedčený, že aj po takmer dvoch desaťročiach má stále zmysel zaoberať sa zrušením amnestií Vladimíra Mečiara z roku 1998, ktoré sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. "Je to v našej DNA a bolo by dobré, keby to bola zdravá DNA. Zdravou sa stane, ak sa s niektorými nie peknými vecami z minulosti vyrovnáme. To, čo sa dialo okolo únosu prezidentovho syna, to, čo vyvádzala tajná služba, to našu DNA kazí. Má to zmysel a bude to mať zmysel dovtedy, kým sa s tým seriózne nevyrovnáme," dodal Dzurinda. 11:30 "Významnú časť politickej cesty sme kráčali spolu" "Budem na neho rád spomínať. Významnú časť politickej cesty sme kráčali spolu," povedal bývalý premiér Mikuláš Dzurinda.
Emília Kováčová - manželka zosnulého prezidenta - prijíma kondolencie od bývalých premiérov SR - Jozefa Moravčíka (tretí sprava), Mikuláša Dzurindu (druhý sprava) a Jána Čarnogurského (vpravo).
Zdroj: TASR/Michal Svítok
11:26 "Ľudia si to navždy budú pamätať ako nedoriešenú drámu" "Od príbehu Kováča sa nedá odstrihnúť únos jeho syna. Ľudia si to navždy budú pamätať ako nedoriešenú drámu," povedal Budaj na Bratislavskom hrade, kde rodina zosnulého Kováča prijíma kondolencie. 11:15 Vojaci sa pripravujú Príslušníci Ozbrojených síl SR sa rozostavujú pod Bratislavským hradom pred začiatkom štátneho pohrebu prezidenta Michala Kováča.
Príslušníci Ozbrojených síl SR sa rozostavujú pod Bratislavským hradom pred začiatkom štátneho pohrebu prezidenta Michala Kováča.
Zdroj: TASR/Andrej Galica
11:12 test 10:16 Rodina exprezidenta Rodina zosnulého prezidenta prijíma kondolencie pri truhle s pozostatkami Michala Kováča. Tretia zľava Emília Kováča, manželka zosnulého prezidenta a jeho dvaja synovia Michal Kováč ml. (vľavo) a Juraj Kováč (druhý zľava).
Rodina zosnulého prezidenta prijíma kondolencie pri truhle s pozostatkami Michala Kováča. Tretia zľava Emília Kováča, manželka zosnulého prezidenta a jeho dvaja synovia Michal Kováč ml. (vľavo) a Juraj Kováč (druhý zľava).
Zdroj: TASR/Michal Svítok
09:55 Na pohreb príde aj Zeman Na štátnom pohrebe prvého prezidenta Slovenskej republiky Michala Kováča sa podľa zoznamu potvrdených zahraničných účastníkov, zúčastnia prezident Českej republiky Miloš Zeman, bývalý prezident ČR Václav Klaus, bývalý prezident Maďarska Pál Schmitt, štátny tajomník Kancelárie prezidenta Poľskej republiky Krzysztof Szczerski, predseda Spolkovej rady rakúskeho parlamentu Mario Linder, bývalý prezident Rumunska Emil Constantinescu a minister obrany Rumunska Mihnea Motoc. 09:53 Budú zvoniť zvony v celej Bratislave Počas štátneho pohrebu budú o 12.00 hod. mimoriadne, na päť minút, zvoniť zvony v celej Bratislave. 09:53 Pohreb sa začne na Bratislavskom hrade Prvá časť pohrebu bude na Bratislavskom hrade, kde smútiaca rodina začne prijímať kondolencie. Na hrade sa okrem iných očakáva prítomnosť slovenského prezidenta Andreja Kisku, predsedu slovenského parlamentu Andreja Danka, premiéra Roberta Fica, exprezidentov Ivana Gašparoviča a Rudolfa Schustera či slovenskej vlády. 09:52 Štátny smútok Dnes bude štátny pohreb prvého prezidenta Slovenskej republiky Michala Kováča. Štátny smútok potrvá od 8.00 do 17.00 hod.
Pohreb Michala Kováča
Zdroj: TASR/M. Svítok

01 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 02 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:01