Premiér Robert Fico a minister zahraničných vecí Miroslav LajčákTASR/M. Baumann
StoryEditor

Beblavý: Fico a Lajčák sú už takí otupelí, že táto kauza je pre nich finančne zanedbateľná

24.11.2016, 13:59
Nezaradený poslanec a člen zahraničného výboru Miroslav Beblavý reaguje na vyjadrenia ministra Lajčáka v parlamente.

Presvedčila vás argumentácia ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka na výbore?
Pán Lajčák síce zopakoval viacero kľúčových slov ako transparentný, profesionálny a nejaké ďalšie, ale na moje otázky nezareagoval. Pýtal som sa ho na to, či a prečo nepovažuje celú akciu za prejav papalášstva a zbytočnú a predraženú akciu. Či to nepovažuje za prejav klientelizmu na základe výpovedí pani Hlávkovej a či necíti aj osobnú zodpovednosť za celú kauzu vzhľadom na to, že podľa jej svedectva minister povedal, že je to cena za realitu. Na tretiu otázku neodpovedal vôbec a na predchádzajúce len troma slovami, keď povedal, že to nie je prejav papalášizmu, ani klientelizmu. A nijak svoju odpoveď nezdôvodnil. Mňa nepresvedčil a ani nemohol, lebo jednoducho nereagoval vecne.

Došlo k posunu aspoň v tom, že zverejnia ďalšie dokumenty, alebo si ich aspoň vy vyžiadate?
Ak sa dohodne výbor na konaní poslaneckého prieskumu, ktorý už navrhol pán Zsolt Simon, tak predpokladám, že na ministerstve si budeme žiadať všetky dokumenty. Treba to dotiahnuť, treba tie dokumenty pozrieť, ale pre mňa to nie je primárne otázka dokumentov, ale sú to tieto tri otázky: čo a a kedy minister vedel a prečo nič neurobil a či to je prejav papalášizmu a klientelizmu.

K čomu všetkému budete mať prístup na prípadnom poslaneckom prieskume?
To je komplikované, lebo na jednej strane máme prístup k všetkému, na druhej strane, keď nám ministerstvo niečo nebude chcieť ukázať, tak vždy môže začať hovoriť, že niečo podlieha štátnemu tajomstvu alebo ochrane. My so sebou nemáme políciu, ani vyšetrovacie zložky, aby sme si to mohli fyzicky vynútiť. My uvidíme len to, čo nie je ministerstvo neodhodlané nám ukázať.

Čo hovoríte na rétoriku, že kritika postupu pri konkrétnom podujatí je útokom na celé predsedníctvo?
Útok na predsedníctvo to nie je. Ja si myslím, že premiér aj minister Lajčák sú úprimne šokovaní, že niečo, čo v porovnaní s inými kauzami tejto aj minulej vlády je finančne úplne zanedbateľné, vzbudilo takú búrku. Lajčák hovorí, že už je 26 rokov v diplomacii a Fico to nepovie, ale je 24 rokov v politike. Myslím si, že po takom dlhom čase sú už takí otupelí, že nerozumejú, ako môže niekoho hnevať to, o čom hovorí pani Hlávková a prečo to médiá tak zaujíma. Myslím si, že oni za tým úprimne vidia konšpiráciu, lebo nie sú schopní pozrieť sa na to z pohľadu občana, či už takého mladého ako pani Hlávková, alebo toho, ktorý sedí pri televízore niekde v Krupine a pozerá sa na to, ako sa za predražené peniaze cez kamarátov organizujú úplne zbytočné veci.

Trochu to otočím. Pani Hlávková poukázala na celú kauzu, ale nepredstavila v podstate žiadny rukolapný dôkaz. Čím vás presvedčila?
Aj keď sme zvolávali tento výbor som hovoril o tvrdeniach a nehovoril som o preukázaných veciach, pretože som chcel byť veľmi spravodlivý voči pánovi ministrovi. Mňa zatiaľ najviac prekvapila okrem zjavnej osobnej integrity pani Hlávkovej najmä reakcia premiéra s ministrom, lebo ak by si boli istí svojou pozíciou a mali pokojné svedomie, tak by nereagovali tak, ako zatiaľ reagujú. Premiér zatiaľ najhoršie, ale aj pán Lajčák a jeho ľudia zatiaľ reagujú takým klasickým spôsobom, ktorý by som zhrnul do „skutok sa nestal.

01 - Modified: 2023-10-21 14:41:23 - Feat.: - Title: Slovenský diplomat Lajčák vyzval Kosovo a Srbsko na pokračovanie v dialógu, v opačnom prípade by útoky mohli eskalovať 02 - Modified: 2020-05-24 15:58:30 - Feat.: - Title: Prišli, videli a prehrali. Teraz bývalých politických lídrov teší biznis aj nádej na návrat 03 - Modified: 2020-03-02 10:25:49 - Feat.: - Title: Truban skončí ako líder PS, Beblavý definitívne odchádza z politiky 04 - Modified: 2020-02-25 16:33:42 - Feat.: - Title: Beblavý: Hlasovanie o Istanbulskom dohovore nič neprinieslo 05 - Modified: 2020-02-19 14:33:23 - Feat.: - Title: Matovič: Obštrukcia zmysel má, kempovanie v rokovacej sále nie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 05:46