Neprešiel ani mesiac od tohtoročných parlamentných volieb a nová vláda už musela čeliť jednej z najväčších doterajších káuz. V polovici marca informoval týždenník Trend a Denník N o vratkách DPH pre podnikateľa Ladislava Bašternáka. Za kúpu siedmich bytov v hodnote 12 miliónov eur si vypýtal od štátu vratku dva milióny eur. Byty sa nachádzajú v komplexe Five Star Residence, ktorý postavila firma kontroverzného podnikateľa Mariána Kočnera. Finančná správa však zistila, že celková hodnota bytov mala byť len 1,5 milióna eur, a vratka bola teda neoprávnená. Celý prípad sa udial pred štyrmi rokmi. Vyšetrovanie bolo vtedy zastavené a znovu sa obnovilo až po medializácii. Vzniklo podozrenie, že Bašternáka môže kryť aj samotný bývalý a súčasný minister vnútra Robert Kaliňák. Ten všetky podozrenia odmieta. Priznal však, že od Bašternáka kúpil podiel vo firme B. A. Haus. Opozícia zároveň cez leto začala organizovať protesty pred komplexom Bonaparte, ktorý postavila Bašternákova firma a prenajíma si v ňom byt aj premiér Robert Fico. Cieľom protestov bolo odstúpenie Kaliňáka a odsťahovanie sa Fica z bytovky. Nestalo sa ani jedno.HN/Pavol Funtál
StoryEditor

NAKA odmietla vyšetrovať Kaliňáka s Bašternákom. Nevidí podozrenie z daňových podvodov

06.01.2017, 18:23
Policajný vyšetrovateľ o tom rozhodol na základe výsluchov ministra aj podnikateľa.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) odmietla stíhať ministra vnútra Roberta Kaliňáka a kontroverzného podnikateľa Ladislava Bašternáka kvôli kauze B.A. Haus.

Informáciu priniesol Denník N a na sociálnej sieti ju zverejnil aj bývalý poslanec Daniel Lipšic.

"Nie sú známe skutočnosti o nadmerných odpočtoch"

Vyšetrovateľ Semanko o tom rozhodol na základe výsluchov ministra aj podnikateľa.

"Nie sú známe informácie, ktoré by nasvedčovali, že by všetky alebo čo i len niektoré spoločnosti, v ktorých štatutárnych orgánoch L. Bašternák posobí alebo v minulosti posobil, neoprávnene uplatňovali nadmerné odpočty k dani z pridanej hodnoty," zverejnil Lipšic stanovisko vyšetrovateľa.

Bašternák v roku 2013 odpredal podiel Kaliňákovi vo firme B.A. Haus za 430-tisíc eur. Tento obchod je podľa opozície podozrivý a preto už dlhšie obdobie žiada o dôkladné prešetrenie.

Opozícia celé leto organizovala protesty, pred luxusným komplexom Bonaparte, ktorý staval Bašternák a býva v ňom premiér Robert Fico. Opoziční poslanci sa Fica aj Kaliňáka snažili odvolávať v parlamente.

Lipšic podal sťažnosť

Minister vnútra vypovedal, ako získal 16-percentný podiel vo firme. Zopakoval, že ho kúpil bez toho, aby sa stretol s Bašternákom.

"Nákup týchto akcií sprostredkoval Marek Turčan za cenu okolo 430-tisíc eur. Bola trochu vyššia, ako bola hodnota týchto bytov, ale v tomto prípade išlo viac o možnosť mať vplyv na byty v bezprostrednom susedstve," uvádza denník N stanovisko Kaliňáka.

Policajný vyšetrovateľ v uznesení bližšie nerozoberá hodnotu podielov, ktoré Kaliňák aj s bývalým ministrom dopravy Jánom Počiatkom kúpili od Bašternáka. 

Aj to je dôvod, prečo Lipšic voči tomuto rozhodnutiu podal sťažnosť, ktorú uverejnil na sociálnej sieti.

"Sťažnosť som dnes napísal a poslal. Nič iné nám nezostáva - len nezlomiť sa a nevzdať to. Bojujeme dobrý boj. A ja viem, že nás je veľa," píše Lipšic v reakcii.

Minister vnútra Robert Kaliňák hovorí o kauze Bašternák:

01 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 02 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 03 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu 04 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 05 - Modified: 2024-04-13 16:47:49 - Feat.: - Title: Kazašská polícia zadržala Rusa obvineného z verbovania Tadžikov do ozbrojených konfliktov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 19:17