Slovenská politika je plná klamárov a vôbec sa nedivím, že ľudia sú znechutení. A ak ľudí chceme presvedčiť, aby nehádzali všetkých do jedného koša, že existujú politici, ktorí neklamú, chýbajú nám slová. Lebo klamári nám ich všetky ukradli. Ale dnešný deň je dôvod nestrácať nádej, že nie sú všetci rovnakí. Že existujú politici, ktorí neklamú a napriek možným posmeškom v diskusii neskromne hovorím, že ja neklamem, lebo mi to moja česť nedovolí. Pri všetkých mojich iných nedokonalostiach.HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Sulíkovci ocenili Maďaričov postoj. Očakávajú, že inšpiruje aj ďalších ľudí zo Smeru

03.03.2017, 11:11
Autor:
TASRTASR
Z vyjadrení oslovených poslancov Smeru nič nenasvedčuje tomu, že by ich ministrovo vyjadrenie presvedčilo.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) očakáva, že aktuálny postoj ministra kultúry a podpredsedu Smeru-SD Mareka Maďariča v otázke rušenia Mečiarových amnestií inšpiruje aj ďalších sociálnych demokratov a tí v Národnej rade SR podporia ich zrušenie.

"Pre spravodlivosť na Slovensku bude mimoriadnym prínosnom, ak podpredseda Smeru-SD nezostane vo svojej strane osamotený," vyhlásil predseda SaS Richard Sulík a klub liberálov. SaS oceňuje Maďaričov postoj a tiež to, že ho povedal verejne. Viacerých poslancov Smeru-SD tým minister prekvapil a nevylučujú, že sa ho spýtajú na vysvetlenie.

Z vyjadrení oslovených poslancov Smeru-SD nič nenasvedčuje tomu, že by ich Maďaričovo vyjadrenie presvedčilo zmeniť názor na rušenie Mečiarových amnestií. O zmene názoru nevie ani predseda poslaneckého klubu Smeru-SD Martin Glváč. Sociálni demokrati dlhodobo tvrdia, že tieto amnestie sú amorálne, ale právne nezrušiteľné.

Maďarič po premiére slovenského politického trileru Únos, ktorý hovorí aj o únose prezidentovho syna a súvisiacej doteraz nevyšetrenej vražde Róberta Remiáša, povedal, že by na mieste poslancov hlasoval za zrušenie Mečiarových amnestií. Tie podľa opozície bránia vyšetreniu Remiášovej vraždy a spravodlivosti na Slovensku ako takej.

Amnestie udelené v roku 1998 vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.

O zrušenie Mečiarových amnestií sa usiluje opozícia, ale stále nemá dostatočnú podporu koalície. Most-Híd síce zrušenie podporuje ako v minulosti, ale ani jeho hlasy nestačia na to, aby bol ústavný zákon schválený. Smer-SD má roky názor, že sú tieto amnestie amorálne, ale právne nezrušiteľné. SNS tiež o zrušiteľnosti pochybuje. Podľa koalície to môže rozlúsknuť Ústavný súd. Po zrušení volajú desiatky slovenských osobností aj známi právnici a sudcovia, podľa ktorých sú tieto amnestie zrušiteľné.

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 02 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 03 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 04 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 18:59