Neprešiel ani mesiac od tohtoročných parlamentných volieb a nová vláda už musela čeliť jednej z najväčších doterajších káuz. V polovici marca informoval týždenník Trend a Denník N o vratkách DPH pre podnikateľa Ladislava Bašternáka. Za kúpu siedmich bytov v hodnote 12 miliónov eur si vypýtal od štátu vratku dva milióny eur. Byty sa nachádzajú v komplexe Five Star Residence, ktorý postavila firma kontroverzného podnikateľa Mariána Kočnera. Finančná správa však zistila, že celková hodnota bytov mala byť len 1,5 milióna eur, a vratka bola teda neoprávnená. Celý prípad sa udial pred štyrmi rokmi. Vyšetrovanie bolo vtedy zastavené a znovu sa obnovilo až po medializácii. Vzniklo podozrenie, že Bašternáka môže kryť aj samotný bývalý a súčasný minister vnútra Robert Kaliňák. Ten všetky podozrenia odmieta. Priznal však, že od Bašternáka kúpil podiel vo firme B. A. Haus. Opozícia zároveň cez leto začala organizovať protesty pred komplexom Bonaparte, ktorý postavila Bašternákova firma a prenajíma si v ňom byt aj premiér Robert Fico. Cieľom protestov bolo odstúpenie Kaliňáka a odsťahovanie sa Fica z bytovky. Nestalo sa ani jedno.HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Obchod Kaliňáka s Bašternákom mieri k Čižnárovi. Vypýtal si spis od špeciálneho prokurátora

13.03.2017, 15:30

Vyšetrovanie obchodu medzi ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a podnikateľom Ladislavom Bašternákom sa ešte neskončilo. Prípad najnovšie preskúma Generálna prokurátura. Informáciu priniesol Dennik N.

Podľa denníka mal dať generálny prokurátor Jaromír Čižnár pokyn špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi, aby mu odovzdal spis o kauze B.A. Haus.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár na dnešnej porade (dňa 13. 3. 2017) uložil špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi, aby túto trestnú vec predložil na preskúmanie postupu orgánov činných v trestnom konaní, ktoré doposiaľ vo veci konali, prieskumnému oddeleniu Generálnej prokuratúry,“ napísala Čižnárova hovorkyňa Andrea Predajňová.

Skúmal sa tok majetku

V kauze ide o predaj časti firmy B.A. Haus, ktorú odkúpil minister vnútra Robert Kaliňák od podnikateľa Ladislava Bašternáka.

Prípad pôvodne dozoroval prokurátor Vasiľ Špirko.

​Podľa uznesenia mu šéf špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik tento prípad zobral a dostala ho prokurátorka Blanka Godžová, ktorá vyšetrovanie tejto kauzy zastavila. 

Platné právo nezakazuje uzavrieť zmluvu, v ktorej kúpna cena akcií medzi zmluvnými stranami je dohodnutá vo výške nižšej ako jej hodnota,“ uvádza prokuratúra v uznesení.

Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová povedala, že "vo veci preukazovania pôvodu majetku koná Okresná prokuratúra Bratislava I". Tá ma na starosti preskúmať, odkiaľ mohol zobrať kontroverzný podnikateľ Bašternák 12 miliónov eur v hotovosti.

"Vyšetrovateľ preskúmaval tok majetku, majetkových práv, akcií  a pohľadávok akcionárov  spoločnosti B. A. Haus. Vykonal aj kompletnú analýzu účtov podozrivých osôb, pričom jej súčasťou boli aj skutočnosti uvedené vo vašich otázkach. Výpisy z účtov sú súčasťou vyšetrovacieho spisu," povedala tiež Tökölyová.

Kritika opozície

Opoziční poslanci namietali, že cena za podiel v tejto spoločnosti bola príliš nízka a Kaliňák sa tak dostal veľmi lacno k majetku, čím vzniklo podozrenie z korupcie.

Podľa strany SaS je skutočnosť, že prípad podozrivého prevodu akcií spoločnosti B.A. Haus na ministra vnútra Roberta Kaliňáka špeciálny prokurátor Kováčik odňal pôvodnému prokurátorovi Vasiľovi Špirkovi a dal ho inej prokurátorke, ktorá ho zastavila, ďalším dôkazom jeho mravného úpadku.

Na základe toho, že sa prokurátor Vasiľ Špirko stal pred pár mesiacmi objektom špinavých intríg a že práve tieto intrigy špeciálny prokurátor Kováčik využil na odňatie spisu B.A. Haus, vzniklo dôvodné podozrenie, že v policajnom zbore, osobitne v Národnej kriminálnej agentúre a v špeciálnej prokuratúre, pracuje organizovaná skupina ľudí, ktorých úlohou je chrániť vysokých predstaviteľov Smeru-SD a ich klientov pred trestným stíhaním a tým pomáhať bezpráviu,“ povedal poslanec NR SR za SaS Jozef Rajtár.

Pozrite si, ako minister vnútra Robert Kaliňák reagoval na kauzu Bašternák:

01 - Modified: 2024-04-25 08:15:22 - Feat.: - Title: V kauze Tipos naďalej pokračuje vyšetrovanie, hlási prokuratúra. Obvineným hrozí až 15 rokov za mrežami 02 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 03 - Modified: 2024-04-10 04:57:07 - Feat.: - Title: Kolumbijského exprezidenta Uribeho budú stíhať pre obvinenia z ovplyvňovania svedkov 04 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 05 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 11:32