StoryEditor

Budaj ostro kritizoval návrh na zrušenie Mečiarových amnestií. Do akej pasce nás chce Fico zlákať?

15.03.2017, 19:48
Podľa Jána Budaja ide o mocenský zápas, ktorý nás bude sprevádzať najbližšie týždne.

Poslanec OĽaNO-NOVA v Téme dňa na TA3 ostro kritizoval premiéra Roberta Fica, že nás chce zlákať do pasce.

Reagoval na koaličný návrh na zrušenie amnestií, ktorý dnes predstavil premiér spoločne so šéfom SNS Andrejom Dankom a predsedom Most-Híd Bélom Bugárom.

Aká je to hra?

"To nominanti HZDS na Ústavnom súde nám budú rušiť Mečiarove amnestie? Do akej pasce nás chce Fico zlákať?" pýta sa Budaj. Podľa neho nejde v tomto prípade o rušenie amnestií.

"Ale ide o mocenský zápas, ktorý nás bude sprevádzať najbližšie týždne, dodáva hlavný iniciátor zrušenia kontroverzných amnestií.

Budaj neverí, že by Ústavný súd shcválil prípadné hlasovanie poslancov za zrušenie. "Aká je to hra? Len, aby tí, čo chcú zrušiť amnestie, dostali facku a pľuvanec," tvrdí Budaj. Vyzval Fica, aby sa správal ako právnik a ústavný činiteľ.

"Fico by sa mal správať ako právnik a ústavný činiteľ. Nemôže sa Fico tváriť, že sme bojovníci proti korupcii ale kauza Bašternák je nevyriešená. Doteraz brzdili zrušenie amnestií a teraz ich idú zrazu rýchlo zrušiť, lebo Fico cíti silný tlak verejnosti. Nenechajme sa nahovoriť na túto šou, povedal na záver Budaj."

Historický kompromis

V prípade, že sa nájdu tri pätiny hlasov poslancov, ktoré ho podporia, sa dostane vec na Ústavný súd. Ten v lehote 60 dní rozhodne, či bude rozhodnutie Národnej rady SR platiť.

Uvedené riešenie koaliční lídri označili za historický kompromis. Zároveň je podľa nich v súlade s ich doterajšími postojmi k dlhoročnej otázke zrušenia Mečiarových amnestií. "To, čo sme dokázali za posledné tri dni, je dôkazom toho, že táto vládna koalícia je akcieschopná a snaží sa hľadať ústavné riešenia problémov, ktoré niekedy sme možno nevedeli jednoznačne a bez akýchkoľvek pochybností dostať do polohy riešenia," vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

Pozrite si brífing Jána Budaja, na ktorom reagol na návrh na zrušenie Mečiarových amnestií:

01 - Modified: 2024-04-25 21:58:47 - Feat.: - Title: Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, obvinil ho bývalý koaličný partner 02 - Modified: 2024-04-24 14:48:33 - Feat.: - Title: Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu 03 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 04 - Modified: 2024-04-23 12:21:55 - Feat.: - Title: Gašpar považuje Harabina za odborníka. Tvrdí však, že zhoda v koalícii bude problematická 05 - Modified: 2024-04-08 10:15:03 - Feat.: - Title: Danko je pripravený rokovať o zmenách v koalícii. Politická mapa sa zásadne mení, hovorí šéf SNS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. máj 2024 22:19