Tomáš Szabó prichádza v sprievode eskorty na pojednávanie vo veci objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Kauza Kuciak: Tomáš Szabó vypovedal na súde, podrobne opísal, ako mali zabiť prokurátora Žilinku

14.06.2022, 08:48
14.06.2022, 23:10
  • Na Špecializovanom trestnom súde pokračoval proces v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka.
  • Už v poradí piaty pojednávací deň súd vypočúva Zoltána Andruskóa.
  • Predsedníčka senátu avizovala, že by mal byť vypočutý aj bývalý príslušník SIS Peter Tóth.

Obžalovaný Tomáš Szabó pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) potvrdil, že si u neho mal Zoltán Andruskó objednať vraždy troch súčasných prokurátorov.

Vykonať ich mal spolu s bratrancom Miroslavom Marčekom. Tomáš Szabó už skôr priznal pred súdom vinu. Vypovedať sa rozhodol až teraz.

Tvrdí, že na nich Andruskó tlačil, aby vykonali vraždu súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku čím skôr. Objednávka mal prísť v lete 2017. "Povedal, že má vedomosť o tom, že Žilinka zvykne často chodiť s rodinou, deťmi a manželkou," zdôraznil.

V nevyhnutnom prípade mala byť podľa jeho slov zlikvidovaná aj prokurátorova rodina. Aj preto sa podľa jeho slov rozhodli dať od prípadu "ruky preč". Za Žilinkovu vraždu mal Tomáš Sz. spolu s Marčekom dostať 70-tisíc eur. Za každého člena rodiny po 10-tisíc eur.

"Popritom nám spomenul, že by bola do budúcna likvidácia ďalšieho dotyčného," podotkol Tomáš Szabó. V tomto prípade malo ísť o súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a odmenu 200-tisíc eur. "Ani si nepamätám, že by sme to potom niekedy rozoberali," priblížil obžalovaný.

Tretia objednávka vraždy mala prísť v lete 2018. Malo ísť o likvidáciu prokurátora Petra Šufliarskeho. Odmena mala byť 100-tisíc eur, pričom Andruskó si mal z toho nechať 10-tisíc eur. Priblížil, že v rámci prípravy tejto vraždy uvažovali aj o použití nástražného výbušného systému. Prokurátor nedávno pred súdom uviedol, že jeho vražda nebola dokonaná len zhodou náhod.

Andruskó a Marček sú v tejto kauze vylúčení na samostatné konanie. Szabó ozrejmil, že sa so Zoltánom Andruskóom pozná od roku 2006, Miroslav Marček je jeho bratranec.

"Je dosť výbušný, z ničoho nič začne nadávať, vykrikovať. Často používa slová 'zabijem ťa'. Bolo to u neho zvykom," povedal Tomáš Szabó.

Pred súdom vyhlásil, že nebude odpovedať na otázky obhajcov, spoluobžalovaných a ani splnomocnencov poškodeného.

"Je to pre nás významné. Myslíme si, že to prospeje zisteniu pravdy v tejto veci," reagoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Matúš Harkabus na výsluch obžalovaného. Ide podľa jeho slov o ďalší diel do skladačky.

Výsluch Tomáša Sz. sa skončil v utorok o 19.17 h. Proces bude pokračovať v stredu (15. 6.). Vypočutý by mal byť člen zločineckého gangu zo Serede Iľja W., a to najmä v súvislosti s prípravou vrážd prokurátorov. Popoludní je plánovaný výsluch svedka Petra Tótha. Predsedníčka senátu ŠTS však skonštatovala, že mu doteraz nebolo doručené predvolanie.

Pre prípravu vrážd prokurátorov čelí obžalobe päť osôb - Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz., Dušan K. a Darko D. ŠTS zároveň opätovne rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej v kauze vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

 

Pojednávanie v prípade vraždy Kuciaka
01 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 03 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 04 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 05 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:33