StoryEditor

Pojednávanie v prípade vraždy Kuciaka

14.06.2022, 08:47
19:28

Dnešný online prenos sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť.

19:26

Dnešné pojednávanie sa skončilo. Pokračovanie je naplánované na stredu 15.6. o 9:00. O 13:00 hodine má vypovedať svedok Peter Tóth. Súd mu však nevie doručiť predvolanie, ani sa s ním telefonicky spojiť. Sudkyňa Sabová preto požiadala prítomných o jeho kontaktovanie.

19:19

„Je mi to celé ľúto a som rád, že sa nikomu nič nestalo,“ uzavrel svoju reč obžalovaný Szabó.

19:07

Szabó hovorí, že namal vedomosť o priebehu vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka. Dva dni pred jeho a Marčekovým zadržaním mu však Andruskó v pizzerií Alegra mal povedať, že o dva týždne ho zadržia za ekonomickú stresnú činnosť. Andruskó to vraj vedel od bývalého policajta Szabadoša a povedal Szabóvi, že za to zaplatil 2-tisíc eur.

18:49

Obžalovaný na otázky sudkyne ohľadom svojich cieľov odpovedal, že o nich nič nevedel. „Nepozeral som správy ani politiku, mňa tieto veci nezaujímali,“ uviedol Szabó.

18:40

Szabó hovorí, že Andruskó žil na vysokej nohe a v momente, keď za nimi prišiel na rozbitej Škode Superb zistili, že má problém s peniazmi. Zároveň však očakávali z plánovaných vrážd finančný prospech.

„Z počutia viem, že robil aj nejakého bieleho koňa, ale ani som sa nikdy nepýtal, koľko má peňazí," dodal Szabó. 

18:35

Prokurátor pokračuje: „Marček sa vyjadril, že ženy a deti sa zabíjať nebudú. Prečo zabil pani Kušnírovú“? „Na toto nebudem odpovedať,“ odvetil Szabó.

Prokurátor sa ho pýtal aj na to, aký má vnútorný postoj k vražde Kuciaka. „Ľutujem, čo sa stalo. Nie je to priznanie, ale ľutujem, čo sa stalo,“ odpovedal.

Zároveň vyhlásil, že bude odpovedať iba na otázky súdu. Využíva svoje právo nevypovedať a nebude odpovedať na otázky obhájcov ani splnomocnenca.

18:31

Obžalovaného sa teraz pýta prokurátor Matúš Harkabus: „Hovorili ste, že bol problém zabiť prokurátora Žilinku, keď boli pri ňom žena a deti. Bol problém zabiť ho samotného“?

„Museli by sme ho viac odsledovať,“ odpovedá Szabó.

18:26

Andruskó podla Szabóa naznačil, že Žilinka chodí s deťmi a ženou von, pričom za každého zabitého člena rodiny by im pridal po ďalších 10-tisíc eur. V tom momente sa Szabó s Marčekom zľakli a dohodli sa, že do likvidácie prokurátora Žilinku nejdú, lebo sa nechcú podieľať na vraždách detí a manželky.

Skôr, ako sa odhodlali k akémukoľvek činu, ich však polícia zadržala.

18:10

Marček sa mal Szabóa pýtať, či nepozná poľovníka, pretože na popravu by bola lepšia  guľovnica. „Povedal som mu, že s týmto nesúhlasím. Andruskó bol v tom čase nervózny a navrhol nám výbušninu. S tým som nesúhlasil, podľa Marček by výbušnina bola dobrá. Odvetil som, že sa v tom nevyznám,“ doplnil. Marček podľa jeho slov však šiel do akcie bezhlavo.

18:06

Neskôr mali s Marčekom sledovať námestníka generálnej prokuratúry Petra Šufliarskeho. Išli za jeho autom značky BMW až na miesto, kde pracuje. Preberali aj to, aká zbraň by bola vhodná na jeho odstránenie. Zbraň mal zohnať Andruskó. Priniesol však rovnakú ako predtým. „Pýtali sme sa ho, či nemá nejakú inú. Andruskó sa nahneval, lebo chcel likvidáciu čím skôr,“ hovorí obžalovaný.

S Marčekom riešili aj to, kto bude strelcom.

„Bavili sme sa, kto vykoná likvidáciu. Povedal som , že nedokážem len tak niekoho zabiť. Marček povedal, že to spraví on.  Mal som šoférovať, lebo som dobrý šofér. Marček si mal sadnúť dozadu a Šufliarkskeho sme chceli zastreliť, keď pôjde ráno k autu,“ objasnil Szabó, ako mala likvidácia prebiehať.

18:01

„Pýtali sme sa ho na iniciály, ale to nevedel. Na jednom stretnutí nám povedal, že sa jedná o prokurátora Petra Šufliarskeho, ktorý býva v Dunajskej Lužnej. Marček bol z toho celý nadržaný. Andruskó povedal, že je za to 100-tisíc eur.  Andruskó si chcel nechať10-tisíc eur  a 90-tisíc eur sme si mali rozdeliť medzi sebou. Potom sme chodili po Dunajskej Lužnej, nič sme tam však nenašli. Neskôr sme išli do Bratislavy, kde Andruskó riešil nejakých srbských robotníkov na stavbu,“ hovorí o okolnostiach prípravy vraždy prokurátora Tomáš Szabó.

17:52

„Začiatkom leta v roku 2018 nám Andruskó povedal, že chce, aby sme sledovali jednú osobu. Povedal som mu dobre, že sa k tomu stretneme. Rozprávali sme sa aj s Marčekom a hneď sme sa zhodli na tom, že to nebude sledovanie. Pôjde o likvidáciu. Andruskó nám potvrdil, že sa jedná o prokurátora. Odpovedal som mu, že je posadnutý prokurátormi,“ spomína Szabó.

17:49

Prešla nejaká doba a Andruskó ich mal začal tlačiť. „Pýtal sa, prečo to nerobíme, že to dávno malo byť,“ spomína si obžalovaný.  Neskôr im oznámil, ako pre nich má ešte inú zákazku.

Andruskó im mal ponúknuť likvidáciu ďalšieho prokurátora. „Povedal, že išlo o Daniela Lipšica. Vtedy bol advokát. Andruskó im tvrdil, že by zaňho bolo 200-tisíc eur. ,,Ani sme to nerozoberali a on to potom už nespomínal,“ uviedol.

17:36

Žilinku sledovali len tak naoko tvrdí Szabó. „Andruskóvi sme povedali, že ho sledujeme aj keď sme ho nesledovali.“ Andruskó mal nakoniec zohnať samopal vzor 61 s ktorou prišiel za Szabóm v Škode Superb. Zbraň mal Andruskó v čiernom vaku. Marcek ju pri jednej hrádzi aj vyskúšal.

Zbraň sa Marčekovi pri skúške zasekla načo mal Szabó Andruskóvi povedať, že to nie je vhodná zbraň. Andruskó mal potom zháňať inú zbraň a asi na mesiac nastalo obdobie pokoja.

17:28

Andruskó im mal povedať, že sa jedná o jedného prokurátora, ktorý sleduje spis, za ktorý mu hrozí desať rokov väzenia. „Povedali sme, že dobre zožeň nám iniciály. Povedal nám, že sa jedná o prokurátora Maroša Žilinku. Nevedeli sme o koho ide. Povedal nám len meno a že býva v Piešťanoch,“ spomína Szabó.

17:27

Szabó hovoril aj o začiatku sledovania prokurátora Žilinku. „Andruskó sa ma jedného dňa opýtal, či nemám záujem sledovať jednu osobu. Ja som povedal, že nechcem, ale povedal som mu, že Marček má finančné problémy a že by to vzal.“ Marčekovi mal povedať že sa stretnú v pizzerií a tam to dohodnú. „Andruskó ale povedal, že nejde len o sledovanie ale aj o likvidáciu. Pozerali sme sa či je normálny. Povedal nám, že by za to bolo 70-tisíc eur. Tak sme spozorneli a začali sme to riešiť, opisuje udalosti obvinený.

17:19

Szabó hovoril aj o svojej minulosti s Marčekom. „Miroslav Marček je moja rodina. Je to môj bratranec. Ako rodina sme sa stretávali od malička“. S Marčekom mal istého času obchod, do ktorého spolu investovali okolo 10-tisíc eur. Szabó mal Marčekovi navrhovať, aby zisk investovali do obchodu. „Marček chcel rýchlo zbohatnúť a prestal sa o obchod starať," hovorí obžalovaný Szabó. . V obchode vraj predávali potraviny.

„Je tichej povahy ale je dosť výbušný. Z ničoho nič začne nadávať a vykrikovať. Často používal slovné spojenie zabijem ťa“, zaspomínal si Szabó. Podľa jeho slov mal jeho bratranec neustále finančné problémy.

17:06

Szabó sa rozhovoril o tom, ako spoznal Zoltána Andruskóa. „Ako policajt som ho poznal z videnia od roku 2006. Nič zvláštne som vtedy na ňom nevidel. Neskôr som začal chodiť do pizzérie Alegra, kde sme sa rozprávali. Cítil som sa tam ako jeho psychológ. Stále som počúval nejaké jeho problémi s peniazmi, so ženami. Už v tom období sa mi posťažoval, že mal vo Veľkej Lomnici nejakého spoločníka, ktorý ho vraj oklamal o 300-tisíc eur. Chcel ho dať aj zbiť. Aby tento pán skončil na vozíčku. To som odmietol," hovorí obžalovaný.

Szabó sa vyjadril aj k tomu, či sa ho Andruskó bál. „On sa bál jedinej veci a to, že sa dostane do väzenia,“ ozrejmil súdu.

16:53

Szabó na začiatku vyjadril ľútosť: „Ľutujem toto celé. Chcel by som sa ospravedlniť prokurátorom, ktorí tu momentálne nie sú,“ uviedol na začiatok.

16:50

„Budem vypovedať vo veci prípravy vraždy prokurátorov. V prípade Kuciak sa nebudem vyjadrovať, tam som právoplatne odsúdený," hovorí obžalovaný Szabó.

16:46

Pojednávanie pokračuje.
Sudkyňa Sabová predvolala k výsluchu Tomáša Szabóa.

Tomáš Szabó spočiatku odmietal pred vyšetrovateľmi vypovedať, nakoniec na aprílovom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu v Pezinku priznal vinu. Szabó si v súčasnosti odpykáva trest 25 rokov v prípade vraždy Jána Kuciaka.

16:20

Pojednávanie je na desať minút prerušené. Po prestávke by mal byť vypočúvaný Tomáš Szabó.

16:08

Obžalovaný Marian Kočner chce, aby mu prokurátor dal prepis otázok z textovej komunikácie. Sudkyňa ho napomína, aby komunikoval s ňou, a nie s protistranou. Následne prokurátor zisťoval, čo vlastne od nich Kočner žiada.

15:58

Andruskó v minulosti povedal, že peňazí mal dosť a že plánoval podnikať s Tomášom Szabóom a Miroslavom Marčekom.

Matúš Harkabus sa svedka pýta na druh podnikania. „Aké ekonomické veci ste chceli robiť so Szabóom a Marčekom,“ pýtal sa prokurátor. „Predmetom malo byť pranie špinavých peňazí,“ odpovedal Andruskó.

Po tomto vyhlásení Marian Kočner víťazoslávne kýval hlavou.

15:37

Obhajkyňa Aleny Zsuzsovej Júlia Vestenická sa svedka pýta: „Čo mala Alena Zsuzsová na mysli, keď vám písala, že od vás päť mesiacov nedostala ani halier?“

Andruskó pohotovo odpovedal: „Ona to proste umelo vytvorila.“

15:25

Prokurátor chce vedieť, ako vyzerala spoločná cesta Andruskóa a Aleny Zsuzsovej do Viedne. Podľa svedokových slov mu Zsuzsová rozkazovala a správala sa k nemu ako ku svojmu majetku. Počas cesty sa však o nijakých dlžobách nebavili, lebo s nimi bola v aute aj obžalovanej dcéra.

15:21

Harkabus sa pýta aj na druhú textovú správu so znením: „Môj podiel čo som ti dala, si môžeš nechať, to je môj dlh, čo si mi predtým pomohol a rob, čo chceš a ži, z čoho chceš.“ Podľa Andruskóa išlo o finančnú pomoc za to, že on jej požičiaval celé roky.

15:02

Prokurátor Matúš Harkabus predložil Andruskóvi textovú správu z 11. septembra 2018, aby ju prečítal.

Svedok číta: „Ani dnes som nezobrala úroky, lebo si zase je..l na to".

Prokurátor sa pýta, ako Andruskó túto správu vysvetľuje. „Keďže nebola vykonaná vražda Žilinku, Alena Zsuzsová si nárokovala peniaze pre Mariana Kočnera. Ide o zálohu za vraždu Maroša Žilinku,“ hovorí svedok.

14:55

Andruskó mal opäť potrebu vysvetliť svoju finančnú situáciu. Opakuje, že žiadne pôžičky od Zsuzsovej nepotreboval. Sudkyňa ho opakovane upozornila, že má hovoriť k veci, lebo veci o ktorých hovorí, nesúvisia priamo s prípadom.

14:32

Na Špecializovanom trestnom súde pokračuje výsluch Zoltána Andruskóa.

Andruskó hovorí, že Alena Zsuzsová v minulosti hovorila o financiách, ktoré mu mala požičiavať ako o svojich. Z telefonickej komunikácie však vyplýva, že ich niekomu dlhuje.

13:39

So žiadosťou o výpoveď sa na súd obrátil aj Tomáš Szabó. Pojednávanie však bolo prerušené pre obednú prestávku.

Pokračovanie procesu je naplánované na 14:20 hod.

13:38

Marián Kočner sa postavil vo veci pôžičky a úrokov za spoluobžalovanú Alenu Zsuzsovú. Jej výpoveď má podľa neho potvrdzovať komunikácia medzi ňou a Andruskóm z roku 2013. „Už vtedy mal Andruskó od Aleny Zsuzsovej požičaných 5000 eur na 10 percentný mesačný úrok,“ tvrdí Kočner.

13:24

Správny o pôžičkách a úrokoch medzi Alenou Zsuzsovou a Zoltánom Andruskóm sú dočítatné.

Alena Zsuzsová sa snaží dokázať, že Andruskó o pôžičke a úrokoch klame.

Podľa Zsuzsovej Andruskó tvrdí, že žiadna pôžička ani úroky neexistovali, ale pritom na tieto esemesky odpovedal jasne a v zmysle kontextu, čím potvrdzoval pôžičku aj úroky.

„Keby niekto, len tak začal vypisovať nezmyselné esemesky o pôžičke a písal o úrokoch vyčítavým spôsobom, tak každý, kto nemal požičané peniaze by odpísal, že tomu druhému šibe,“ dôvodí obžalovaná. Podľa Zsuzsovej Andruskó takto nereagoval ani raz, pretože peniaze požičané mal a úroky platil.

13:06

Proces sa trochu spomalil. Prekladateľ naďalej tlmočí správy medzi svedkom a obžalovanými. V správach zazneli výčitky Zsuzsovej voči svedkovi Andruskóovi. „Nie si schopný pochopiť, že tie peniaze nie sú moje,“ píše sa v textovej komunikácií.

Právny zástupca Kuciakovcov Roman Kvasnica poukázal na to, že Zsuzsová mala u obžalovaného Kočnera peniaze ako rezervu. „Teraz sme boli oboznámení so správami, v ktorých vyžaduje od svedka Andruskóa peniaze s tým, že nie sú jej,“ hovorí Kvasnica.

12:34

Prebieha tlmočenie prepisov hovorov. K jednotlivým prekladom sa nikto nevyjadruje. Občas zo strany obžalovaných padne poznámka o nepresnosti prekladu.

Marián Kočner pôsobí nezúčastnene. Podopiera si hlavu a číta si papiere, ktoré má pred sebou.

12:16

Alena Zsuzsová sa prihlásila: „Táto komunikácia sa ma netýka, ale preklad je nesprávny, hodnotí preklad obvinená.

Zapojil sa aj Marián Kočner. „Z telefonátu nie je cítiť, že by mal pán Andruskó strach a obavu o svoj život“. Naráža tak na predošle Andruskóove slová, kedy tvrdil, že sa celý čas bál o svoj život.

12:09

Ďalší telefonát sa odohrával medzi Zoltánom Andruskóm a Tomášom Szabóm. Po preklade sa pustil Szabó do prekladateľa. „Nechcem uraziť tlmočníka ale strašne veľa chýb robíte,“ ponosoval sa obžalovaný.

Podľa svojich slov sa v telefonáte sťažuje Andruskóovi a nadáva na Marčeka.

 

Miroslav Marček pôvodne v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka figuroval ako šofér,neskôr priznal, že to on je ten, kto dvojicu zastrelil. Marček si v súčasnosti odpykáva 25 ročný trest.

11:50

„Pánovi Marčekovi som sa posťažoval, že moja vtedajšia priateľka a jeho bývalá nás doch moc často rozoberajú. Chceli vedieť z čoho žijeme. Treba vedieť že obidve sú klebetnice, tak som vlastne vysvetlil pánovi Marčekovi nech povie tej svojej bývalej priateľke, aby nás nerozoberala,“ objasňuje hovor svedok Andruskó.

11:45

Tlmočník si nevie dať s niektorými miestami prekladu rady. „Je tam jedno slovo alebo meno ktorému nerozumiem nemá pre mňa význam,“ hovorí prekladateľ. „Pre súd je to podstatné,“ hovorí sudkyňa Sabová. Popri tom sa celý čas hlási o slovo Zolán Andrskó, ktorý je súdom ignorovaný.

11:36

Andruskó sa snažil tlmočníkovi pomáhať s kontextom prekladu. Sudkyňa mu však nariadila, aby bol ticho. „Prepáčte, snažil som sa len pomôcť,“ odpovedá sudkyni svedok.

11:33

Prebieha vykonávanie zvukových záznamov. Konkrétne telefonátov, ktoré sú prevažne v maďarčine. Kvalita zvuku je dosť nízka a tlmočník sa snaží zachytiť, čo sa v zázname hovorí aby vedel záznam preložiť. „Ona nevie nič o našich veciach,“ bola jediná veta, ktorá v konverzácií odznela v slovenčine.

Tlmočník bude teraz telefonát prekladať po jednotlivých vetách.

11:25

Zoltán Andruskó začal spontánne vypovedať bez vyzvania. Sudkyňa ho upozornila, že bude mať slovo až po vykonaní listinných dôkazov. „Pán Andruskó neriaďte proces,“ umlčala svedka Sudkyňa Sabová.

11:17

Čítanie utajovaných skutočností skončilo a prenos z pojednávacej miestnosti bol obnovený.

Eskorta práve priviedla Zoltána Andruskóa. Na tvári mal masku, ktorú si pred usadením na miesto svedka dal dole. Sudkyňa Sabová ho práve poučuje o tom, že je povinný hovoriť pravdu.

Alena Zsuzsová počas celého pojednávania nosí rúško.

11:03

V ďalšej miestnosti na Špecializovanom trestnom súde prebieha pojednávanie s právnikom Mariana Kočnera. Marek Para čelí obvineniu z toho, že bol činný pre zločineckú skupinu okolo Norberta Bödöra. Podľa obvinenia chcel zdiskreditovať prokurátora špeciálnej prokuratúry Vasiľa Špirka. Pojednávania s Parom sa zúčastnil aj jeho obhájca bývalý minister vnútra Robert Kaliňák.
 

10:49

Procesné strany súhlasili s tým, aby bola počas oboznamovania s utajovanými skutočnosťami z pojednávania vylúčená verejnosť. Čítať sa budú príkazy sudcu na odpočúvanie telefonických rozhovorov.

Obrazovka, na ktorej bežal prenos z pojednávacej miestnosti, zhasla a nastalo ticho. Novinári čakajú na obnovenie prenosu.

10:41

Pojednávanie po prestávke pokračuje. Súd bude pokračovať vo vykonávaní dôkazov zvukových záznamov.

09:15

Ružena Sabová otvára pojednávanie. Konštatuje, že okrem Darka Dragića sa pojednávania zúčastnia všetci obvinení. Jeden z obhájcov Mariana Kočnera taktiež nie je na pojednávaní prítomný.

Eskorta Dušana Kracinu bola omylom zrušená. Na pojednávanie sa dostaví až 10:30. Z tohto dôvodu bolo pojednávanie presušené a pokračovať bude až po príchode Kracinu.

Pojednávanie bude pokračovať o 10:30 hod.

08:47

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku má od utorka 14. júna opäť pokračovať proces v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v prípade prípravy vrážd prokurátorov. Pojednávať sa má aj v stredu a štvrtok.

Už v poradí piaty pojednávací deň by mal súd vypočúvať Zoltána Andruskóa, ktorý je v kauze vraždy novinára a jeho snúbenice právoplatne odsúdený. V rámci prípravy vrážd prokurátorov je vylúčený na samostatné konanie.

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
24. apríl 2024 19:47