Bývalý ”vrchný stratég” exprezidenta Donalda Trumpa Stephen Bannon. FOTO: Reuters
StoryEditor

Bývalý Trumpov poradca Bannon je vinný z pohŕdania Kongresom. Hrozia mu až dva roky väzenia

22.07.2022, 21:50
Autor:
ČTKČTK

Prehrali sme tu dnes bitku, ale vojna prehratá nie je, reagoval Bannon na rozhodnutie poroty.

Súdna porota vo Washingtone uznala vinným Stephena Bannona, bývalého "vrchného stratéga" exprezidenta Donalda Trumpa, v dvoch bodoch pohŕdania Kongresom. Bannonovi (68) hrozia dva mesiace až dva roky vo federálnej väznici a pokuta.

Americká Snemovňa reprezentantov odporučila jeho stíhanie po tom, ako neuposlúchol jej zásielku a neposkytol svedectvo ani dokumenty požadované výborom, ktorý vyšetruje nepokoje z minuloročného šiesteho januára a udalosti, ktoré k nim viedli.

Porota zložená z ôsmich mužov a štyroch žien dospela k rozhodnutiu po trojhodinovej debate. Bannonovo odsúdenie za pohŕdanie Kongresom je v USA prvým od roku 1974, keď bol uznaný vinným G. Gordon Liddy v súvislosti so škandálom Watergate, ktorý viedol k rezignácii vtedajšieho prezidenta Richarda Nixona.

Prezidenti nie sú králi

"Prehrali sme tu dnes bitku, ale vojna prehratá nie je," reagoval Bannon na rozhodnutie poroty. Bannon svoj postoj pred súdom obhajoval tým, že na jeho svedectvo sa vzťahuje takzvané exekutívne privilégium, čo je princíp, ktorý umožňuje americkej vláde tajiť isté materiály či výpovede pred Kongresom.

image

Výbor vyšetrujúci útok na Kongres USA nevylučuje pokračovanie vypočúvania, ďalej zbiera dôkazy

Na tento princíp sa v snahe blokovať vyšetrovanie povolebného vývoja opakovane odvoláva Trump, hoci v Bielom dome od vlaňajšieho januára nie je.

Trumpova interpretácia exekutívneho privilégia zatiaľ na súdoch naráža a viedla jednu federálnu sudkyňu k výroku, že "prezidenti nie sú králi". Bannon navyše už v čase okolo posledných prezidentských volieb v Trumpovom tíme nepracoval a s hlavou štátu teda vtedajší vývoj preberal ako súkromná osoba.

Sudca Carl Nichols minulý týždeň odmietol Bannonove žiadosti o odklad procesu po tom, ako obžalovaný zmenil názor a dal najavo, že by pred vyšetrovacím výborom snemovne chcel svedčiť. Jeho právnik Robert Costello zmenu prístupu svojho klienta vysvetľoval tým, že Trump sa už vo veci nesnaží uplatňovať exekutívne privilégium.

Vyšetrujú viacerých

Bannon nie je jediným bývalým spolupracovníkom Trumpa, ktorý čelí obvineniu z pohŕdania Kongresom. Ministerstvo spravodlivosti po návrhu snemovne stíha tiež niekdajšieho ekonomického poradcu Bieleho domu Petra Navarra.

Obaja dvaja odmietli svedčiť pred kongresovou komisiou, ktorá posledných 12 mesiacov skúma bezprecedentný vývoj po prezidentských voľbách roku 2020. Porazený Trump po nich odmietol uznať víťazstvo svojho súpera Joea Bidena a voľby označoval za zmanipulované.

image

Už žiadne spochyňovanie. Senátori navrhujú zmeny zákona o potvrdzovaní prezidentských volieb v USA

Udalosti vyvrcholili šiesteho januára 2021, keď nespokojní Trumpovi priaznivci vpadli do sídla Kongresu, kde sa konala ceremoniálna volebná schôdza. Nepokoje ju na niekoľko hodín prerušili a vyžiadali si niekoľko mŕtvych a desiatky zranených.

Bannon je jedným z tých, ktorí konšpiračnú teóriu o "ukradnutých" voľbách neustále šíria, a to predovšetkým prostredníctvom svojej populárnej politickej talkshow s názvom War Room.

01 - Modified: 2022-07-21 08:22:21 - Feat.: 1 - Title: Už žiadne spochyňovanie. Senátori navrhujú zmeny zákona o potvrdzovaní prezidentských volieb v USA 02 - Modified: 2022-07-13 06:12:50 - Feat.: 1 - Title: Vyšetrovanie útoku na Kapitol: Trump svojím tweetom podnietil extrémistov, znelo vo výbore 03 - Modified: 2022-07-04 20:11:08 - Feat.: 1 - Title: Vyše 70 percent Američanov si neželá, aby Biden znovu kandidoval
01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:16