Jason Van Tatenhove, člen Oath Keepers, a Stephen Ayres, výtržník zo 6. januára, prichádzajú svedčiť pred užším výborom Snemovne reprezentantov USA. FOTO: Reuters
StoryEditor

Výbor vyšetrujúci útok na Kongres USA nevylučuje pokračovanie vypočúvania, ďalej zbiera dôkazy

21.07.2022, 14:04
  • Úplne posledné vystúpenie komisie, ktorá začala pracovať minulý júl, to možno nebude. 
  • Prezentované dôkazy svedčia o tom, že Trump šíril svoj príbeh o zmanipulovaných voľbách.
  • Významné odhalenia priniesla nedávna výpoveď bývalej pracovníčky Bieleho domu.

Osobitný výbor americkej Snemovne reprezentantov, ktorý mapuje kampaň exprezidenta Donalda Trumpa po voľbách v roku 2020, sa dnes vracia do hlavného vysielacieho času pri poslednom vypočutí naplánovanom na toto leto.

Úplne posledné vystúpenie komisie, ktorá začala pracovať minulý júl, to však možno nebude. Podľa webu Politico je komisia aktuálne vystavená prívalu dôkazov a jej členovia nejavia záujem o rýchle uzavretie vyšetrovania.

Vyšetrovanie skončiť nemusí

"Možno ešte jeden, dve výsluchy neskôr prídu," povedal v noci na dnes v rozhovore s televíziou CNN kongresman Demokratickej strany Jamie Raskin, ktorý je medzi desiatimi členmi panelu. 

Web Insider zase citoval nemenovaných poradcov kongresmanov, podľa ktorých dodatočné vypočutia po končiacej sa letnej sérii nie sú mimo hry.

image

Jason Van Tatenhove, člen Oath Keepers, a Stephen Ayres, výtržník zo 6. januára, prichádzajú svedčiť pred užším výborom Snemovne reprezentantov USA. FOTO: Reuters

Výbor pôvodne plánoval svoje zistenia prezentovať počas jediného mesiaca a svoje pôsobenie uzavrieť finálnou správou pred novembrovými voľbami, teraz sa však zdá, že by vyšetrovanie mohlo pokračovať aj na konci roka.

Podľa Politico členovia komisie a poradcovia označujú ako jediný definitívny termín 3. január 2023, keď sa po voľbách zíde nový Kongres. Súvisí to s očakávaniami, že kontrolu nad snemovňou preberú Trumpovi republikáni a že výbor bude rozpustený.

"Je úžasné sledovať tú vlnu ľudí, ktorí predstupujú," povedal jeden z dvoch republikánov vo výbore Adam Kinzinger o vývoji vyšetrovania.

Prichádzajú nové svedectvá

V posledných týždňoch sa jemu a jeho kolegom podarilo napríklad získať svedectvo právnika Bieleho domu z Trumpovej éry Pata Cipolloneho. "Teraz nie je ten moment, keď by sa to malo utlmiť," dodal Kinzinger.

Parlamentná komisia bola vytvorená kvôli udalostiam vlaňajšieho 6. januára, keď do sídla Kongresu vtrhol dav Trumpových priaznivcov nespokojných s vyústením prezidentských volieb.

Podľa kongresmanov išlo o vyvrcholenie niekoľkoúrovňovej kampane porazeného prezidenta s cieľom udržať sa pri moci. 

Prezentované dôkazy svedčia o tom, že Trump šíril svoj príbeh o zmanipulovaných voľbách, hoci mu to spolupracovníci opakovane chceli vyhovoriť, vyvíjal nátlak na štátnych i federálnych činiteľov a keď tieto snahy zlyhali, poslal svojich priaznivcov ku Kapitolu, hoci bol informovaný, že niektorí z nich sú ozbrojení. 

A po týždňoch vypočúvania svedkov sa objavujú signály, že práca výboru nahlodáva podporu Trumpa, ktorý neustále živí špekulácie o svojej ďalšej kandidatúre do čela USA.

Výsluch sa vysiela naživo

Dnešné ôsme naživo vysielané vypočutie, ktoré sa začína o 20.00 h východoamerického času (v piatok 02.00 h SELČ), má priblížiť Trumpovo správanie v zhruba trojhodinovom úseku medzi vypuknutím nepokojov na Kapitolu a okamihom, keď prezident nakoniec vyzval výtržníkov, aby miesto opustili.

Isté odhalenia v tomto smere priniesla nedávna výpoveď bývalej pracovníčky Bieleho domu Cassidy Hutchinsonovej, ktorá hovorila napríklad o momente, keď skupina protestujúcich skandovala "obesiť (viceprezidenta) Mikea Penca".

Následne vraj počula, ako personálny šéf Bieleho domu Mark Meadows po telefonáte s Trumpom hovorí Cipollonemu, že prezident tento pokrik schvaľoval.

image

Užší výbor Snemovne reprezentantov vyšetrujúci útok zo 6. januára vedený predsedom Rep. Benniem Thompsonom a podpredsedníčkou Republikou Liz Cheneyovou. FOTO: Reuters

Teraz má prezidentovo rozpoloženie osvetliť dvojica svedkov: Matt Pottinger, ktorý na konci Trumpovho mandátu pôsobil ako námestník bezpečnostného poradcu Bieleho domu, a Sarah Matthewsová, ktorá bola zástupkyňou hovorkyne prezidentskej kancelárie. Obaja vo svojich funkciách rezignovali deň po násilnostiach v areáli Kongresu.

01 - Modified: 2022-07-17 12:40:49 - Feat.: 1 - Title: "Je to peklo," hovorí muž v centre konšpiračnej teórie o nepokojoch v Kapitole 02 - Modified: 2022-07-13 06:12:50 - Feat.: 1 - Title: Vyšetrovanie útoku na Kapitol: Trump svojím tweetom podnietil extrémistov, znelo vo výbore 03 - Modified: 2022-06-29 08:52:52 - Feat.: 1 - Title: Ja som prezident, kričal Trump. Napadol šoféra s cieľom dostať sa ku Kapitolu, vypovedá bývalá asistentka
01 - Modified: 2024-04-24 13:32:32 - Feat.: - Title: Naši vedci preukázali, že v skupine sú ľudia zákernejší, aj keď tým nič nezískajú 02 - Modified: 2024-04-14 13:01:12 - Feat.: - Title: Pápež František varoval pred špirálou násilia na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 04 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 05 - Modified: 2024-03-30 06:53:03 - Feat.: - Title: Trump podľa prokuratúry porušil nariadenie súdu. Na sociálnych sieťach zverejnil nepravdivé informácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:58