Predseda SaS a minister hospodárstva Slovenskej republiky Richard Sulík. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

SaS navrhuje zníženie DPH na palivá, gastro či zavedenie dane z plynovodov

30.08.2022, 14:07
Autor:
TASRTASR

Zníženie DPH by chcela SaS presadiť aj v službách spojených s podávaním jedál a nápojov, v tomto prípade trvale na desať percent.

Poslanci strany SaS po tom, ako strana vypovedala koaličnú zmluvu, predložili do Národnej rady Slovenskej republiky viacero ekonomických zákonov. Chcú napríklad zmeniť spôsob výpočtu registračného poplatku za motorové vozidlá, znížiť daň z pridanej hodnoty na motorové palivá, pre gastroprevádzky, ale tiež zvýšiť odvod z výťažku niektorých internetových hazardných hier či zaviesť daň z plynovodov. Vyplýva to z návrhov zmien zákonov predložených do parlamentu.

image

Matovič chce Korčoka za ministra i po odchode SaS, on na to nevidí dôvod

Novela zákona o správnych poplatkoch by mala zmeniť spôsob výpočtu registračného poplatku za motorové vozidlá tým, že zavádza parameter ekologickej prevádzky vozidla. Predložený návrh zákona ruší koeficient veku vozidla a zavádza výpočet registračného poplatku ako súčin výkonu a ekologického koeficientu vozidla (emisnej normy vozidla).

Zvýšenie odvodu z hazardu

Zmena by mala priniesť pre občanov úsporu na registračných poplatkoch približne o 32 miliónov eur. Poslanci zároveň navrhli zvýšenie odvodu z výťažku niektorých internetových hazardných hier o päť percentuálnych bodov z 22 percent na 27 percent, čo by malo nahradiť výpadok z výberu správnych poplatkov.

Pokles príjmov do štátneho rozpočtu očakávajú poslanci SaS aj pri návrhu na dočasné zníženie DPH na motorové palivá na osem percent.

image

Odkaz SNP je stále dôležitý. Spolupráca demokratov s fašistickými politikmi je hanebná, vyhlásila SaS

"Predložený návrh zákona bude mať negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy na úrovni približne 150 miliónov eur pri súčasných cenách palív," uviedli poslanci v návrhu. Tento negatívny vplyv by mal byť kompenzovaný daňovými príjmami z plánovaného mimoriadneho zdanenia spracovania ruskej ropy. Pokles DPH by mal platiť iba počas budúceho roka.  

Zníženie DPH by chcela SaS presadiť aj v službách spojených s podávaním jedál a nápojov, v tomto prípade trvale na desať percent. Podnikatelia v gastronómii podľa navrhovateľov stále čelia kríze i hrozbe núteného ukončenia podnikania.

image

Predčasné voľby momentálne pre nás nie sú téma, tvrdí podpredseda SaS Klus

Zároveň sa prevádzkam zvýšili náklady spojené s dodržiavaním hygienických nariadení. "V podstate bezprostredne po zlepšení epidemiologickej situácie čelia prevádzky novej sérii problémov, ktorých spoločným menovateľom je inflácia," dodali poslanci. Súčasťou tohto návrhu je zároveň aj valorizácia spotrebnej dane z liehu o 30 percent na sadzbu 1404 eur za hektoliter.

Viac financií do rozpočtu

Zvýšenie príjmov štátneho rozpočtu sleduje návrh zákona o dani z osobitnej stavby. Tou je podľa návrhu SaS plynovod slúžiaci na medzinárodnú prepravu plynu. Základom dane je celková dĺžka plynovodov, ktorá je približne 749 kilometrov.

image

Rozpočet bude v suchu, ale len vo vláde

Priamy pozitívny vplyv na verejné financie očakávajú poslanci vo výške 120 miliónov eur ročne. Daň z osobitnej stavby však bude mať vplyv na zníženie ziskovosti pološtáneho prepravcu plynu eustream a následne na pokles dividend, preto sa uvažuje s čistým pozitívnym vplyvom na rozpočet verejnej správy vo výške 59 miliónov eur.

Posledným z ekonomických zákonov predložených poslancami SaS je novela zákona o obchodovaní s emisnými kvótami. Tou by poslanci chceli zvýšiť výšku použiteľného výnosu z dražieb emisných kvót zo súčasných 30 percent ročného výnosu na 70 percent. Zároveň navrhli zo zákona vypustiť oprávnenie Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky meniť výšku percentuálnej distribúcie použiteľného výnosu z dražieb kvót na zákonom stanovené účely.

01 - Modified: 2022-08-30 11:54:08 - Feat.: 1 - Title: Matovič chce Korčoka za ministra i po odchode SaS, on na to nevidí dôvod 02 - Modified: 2022-08-29 17:25:37 - Feat.: 1 - Title: Nepoľavme v boji za svetlejšie zajtrajšky, vyhlásil Mikulec. Ministri vyzdvihli hrdinstvo účastníkov SNP 03 - Modified: 2022-08-29 08:37:48 - Feat.: 1 - Title: Odkaz SNP je stále dôležitý. Spolupráca demokratov s fašistickými politikmi je hanebná, vyhlásila SaS 04 - Modified: 2022-08-28 13:52:00 - Feat.: 1 - Title: Predčasné voľby momentálne pre nás nie sú téma, tvrdí podpredseda SaS Klus 05 - Modified: 2022-08-28 11:02:31 - Feat.: 1 - Title: Rozpočet bude v suchu, ale len vo vláde
01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 03 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 04 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:21