StoryEditor

Boris Kollár slávnostne odovzdal štátnu cenu J. M. Hurbana šiestim laureátom

01.09.2022, 10:54
01.09.2022, 15:20
Autor:
redredTASRTASR

Predseda Národnej rady odovzdal v deň 30. výročia prijatia ústavy šiestim laureátom štátnu cenu Jozefa Miloslava Hurbana. Odovzdávanie cien sa konalo na Župnom námestí v Bratislave.

V historickej budove Národnej rady Slovenskej republiky na Župnom námestí v Bratislave sa vo štvrtok dopoludnia konala slávnostná schôdza parlament pri príležitosti 30. výročia prijatia ústavy.

Slávnostné zasadnutie bolo v Sále Ústavy Slovenskej republiky, v ktorej presne pred 30 rokmi vo večerných hodinách prijali poslanci vtedajšej Slovenskej národnej rady znenie ústavy. Po schôdzi nasledovalo udeľovanie štátnych cien Jozefa Miloslava Hurbana.

image

Ústava oslavuje 30. výročie, má za sebou viacero míľnikov a zmien

Slávnostné príhovory a Ficovo obrátenie sa na prezidentku

Na slávnostnej schôdzi vystúpili s príhovormi prezidentka Zuzana Čaputová, predseda parlamentu Boris Kollár, ako aj premiér Eduard Heger. Medzi pozvanými boli aj bývalí predsedovia Národnej rady a ďalší hostia. Prítomný bol aj predseda Ústavného súdu Slovenskej republiky Ivan Fiačan.

Prezidentka Čaputová vo svojom príhovore spomenula, že zmena, ktorú Ústava Slovenskej republiky potrebuje, je zmena prístupu k jej zákonom. Podľa nej je aj po 30 rokoch Slovensko stále ďaleko od toho, aby sa mohlo pýšiť titulom demokraticky vyspelého štátu, pričom má pocit, že ako spoločnosť "ideme opačným smerom," čo sa týka rešpektu k ústave, ktorý by mal byť našou prioritou.

image

Prezidentka Zuzana Čaputová počas príhovoru na slávnostnom zasadnut v Bratislave. FOTO: TASR/Pavel Neubauer

"Vždy, keď sme stáli na historickej križovatke, sme sa nakoniec rozhodli ísť správnou cestou," vyhlásil počas podujatia premiér Eduard Heger. "To, že pokračujeme v našom príbehu ako zvrchovaný demokratický štát nie je záležitosťou osudu, ale mnohých bojov, ktorí zvíťazili ľudia, ktorí boli verní ideálom novembra 1989," vyhlásil.

Predseda strany Smer-SD a poslanec Robert Fico svoj slávnostný prejav využil na odsúdenie vládnej krízy a na verejné vyzvanie prezidentky Čaputovej, aby realizovala referendum o predčasných voľbách. Tiež poprosil o potlesk pre Vladimíra Mečiara a Ivana Gašparoviča za to, že "zdvihli ruku za schválenie základného zákonu štátu". Za svoje vystúpenie zožal vlnu kritiky.

image

Fico využil slávnosť na verejné vyzvanie Čaputovej, aby zrealizovala referendum. Zožína za to vlnu kritiky

Udeľovanie štátnej ceny J. M. Hurbana

Cenu Jozefa Miloslava Hurbana dostali šiesti laureáti, z toho dvaja in memoriam. Medzi ocenenými je herečka Božidara Turzonovová. "Na poli dramatického umenia vyorala hlbokú brázdu a pri príležitosti svojho životného jubilea si cenu skutočne zaslúži," pripomenul Kollár. Ďalším oceneným je dramatik a režisér Viliam Klimáček.

Štátnu cenu získal aj exprezident Rudolf Schuster. Kollár pripomenul, že Schuster ako nový predseda Slovenskej národnej rady po novembri 1989 pristúpil zodpovedne k odovzdávaniu politickej moci do rúk predstaviteľov Nežnej revolúcie.

"Napriek tomu zostal zodpovedným činiteľom slovenského parlamentu, zriadil komisiu na prípravu ústavy. Pod jeho vedením 1. marca 1990 Slovenská národná rada prijala zákon o názve, štátnych symboloch a štátnej hymne Slovenskej republiky," dodal.

Cenu udelil Kollár tiež rabínovi Itzchackovi Jehudovi Schapirovi. "Itzchack Jehuda Schapira z geograficky síce vzdialeného, avšak nám blízkeho Izraelu, rozvíja ako rabín učenie svojich predkov pochádzajúcich z územia dnešného Slovenska," pripomenul predseda parlamentu.

image

Rabín Itzchack Jehuda Schapira a Boris Kollár pri preberaní ocenenia na udeľovaní Štátnych cien J. M. Hurbana. FOTO: TASR/Pavel Neubauer

Dvaja laureáti dostali cenu in memoriam. Je medzi nimi aj kardinál Jozef Tomko. "Je príkladom toho, že aj človek, ktorý pracoval na najvyšších poschodiach vatikánskej hierarchie, môže zostať úprimným vlastencom malého stredoeurópskeho národa," vyzdvihol predseda parlamentu. Cenu prebral bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský.

Cenu in memoriam dostal i právnik, univerzitný pedagóg a odborník na občianske právo Karol Plank. Kollár vyzdvihol, že Plank ako predseda komisie na prípravu ústavy urobil najviac prác na príprave jej základného textu. Ocenenie prevzal syn Karola Planka Tomáš Plank.

Štátnu cenu Jozefa Miloslava Hurbana odovzdáva predseda parlamentu. Oceniť tak môže jednotlivca či kolektív za mimoriadne významné zásluhy, výsledky práce alebo pôsobenie v oblasti legislatívy, práva, rozvoja demokracie alebo ústavnosti v Slovenskej republike.

Štátnu cenu možno udeliť aj občanovi iného štátu alebo v humanitárnej oblasti. S udelením štátnej ceny Jozefa Miloslava Hurbana je spojená finančná odmena vo výške 25-násobku priemernej mesačnej mzdy.

01 - Modified: 2022-09-01 10:33:18 - Feat.: 1 - Title: Ministri si pripomínajú 30. výročie prijatia ústavy. Ide najmä o v nej ukotvené hodnoty, tvrdí Korčok 02 - Modified: 2022-09-01 09:17:27 - Feat.: 0 - Title: Ústava oslavuje 30. výročie, má za sebou viacero míľnikov a zmien 03 - Modified: 2022-09-01 09:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pred 30 rokmi bola schválená Ústava Slovenskej republiky. Toto sú poslanci, ktorí hlasovali proti jej prijatiu 04 - Modified: 2022-09-04 09:02:28 - Feat.: 1 - Title: Sergej Kozlík: Mnohí vypínajú hrude a Mečiara zabúdajú v kúte, on však bol hnacím motorom samostatnosti 05 - Modified: 2022-09-01 05:42:20 - Feat.: 1 - Title: Najkontroverznejšie rozhodnutia o Ústave: Súd si prisvojil právomoci, poslanci zakázali vyviezť vodu
01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 09:49:19 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 03 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 04 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:21