Podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Matovič avizuje kombináciu klasickej a úradníckej vlády, odborníkov už oslovili

07.09.2022, 16:20
Autor:
TASRTASR

Ior Matovič chce, aby boli vo vedení rezortov nielen odborníci z daného prostredia, ale aj schopní manažéri.

Vláda by mala byť po odchode ministrov SaS kombináciou úradníckej a klasickej. Uviedol to líder OĽANO a minister financií Igor Matovič (OĽANO) po stredajšom rokovaní vlády.

Dodal, že odborníkov na uvoľnené pozície vo vláde už oslovili a aktuálne diskutujú o viacerých menách. Zároveň chce, aby boli vo vedení rezortov nielen odborníci z daného prostredia, ale aj schopní manažéri.

"Rozhodli sme sa ísť cestou odborníkov," uviedol Matovič. Považuje to za dobré. "Bude to zvláštny koncept," poznamenal.

Zodpovednosť za každý rezort podľa neho nesie vždy v prvom rade minister. Čo sa týka politickej zodpovednosti, bude to "spoločná zodpovednosť".

Nomináciou odborníkov chcú ukázať, že im nejde o posty SaS. Navyše, bude mať podľa neho inú váhu, keď odborník vo vedení rezortu hospodárstva povie, že našli nedorobenú prácu, než keby to povedal stranícky nominant OĽANO.

Podotkol, že za normálnych okolností by bol rezort hospodárstva lukratívnou ponukou, no vzhľadom na situáciu s energiami si to vyžaduje veľkú odvahu.

Chce však, aby do vedenia rezortu nastúpil človek s plným vedomím si výziev a aktuálnej situácie. Potvrdil, že jedným z mien, o ktorom sa rozprávali s partnermi, je Karel Hirman. Do úvahy však podľa neho pripadajú viacerí.

V súvislosti s ďalším fungovaním trojkoalície deklaroval, že pri prioritách nemajú rozpory a definované boli aj v desiatich požiadavkách OĽANO pre SaS. "My si za tým stojíme a stotožňuje sa s tým aj Sme rodina," tvrdí.

Dodal, že aj pri exekučnej amnestii nejaká zhoda je. "Veď sme to spoločne sľúbili, máme to v programovom vyhlásení vlády," pripomenul s tým, že SaS to dva roky blokovala. Čo sa týka koaličnej zmluvy, súčasnú považuje za dobrú a mohlo by k nej stačiť prijať dodatok. Označil to za "technikáliu".

Patrilo by sa tiež podľa neho dovoliť chýbajúcich podpredsedov Národnej rady. SaS už avizovala, že navrhne Martina Klusa.

Matovič si ho tam vie predstaviť. Poukázal však na to, že SaS si nárokuje aj zachovanie doterajších postov predsedov výborov, hoci na ne ako opozícia podľa tradície nemá nárok. Líder OĽANO sa obáva, že SaS nebude vedieť k vláde pristúpiť konštruktívne a bude sa snažiť pomstiť. Naznačil, že by sa to mohlo odraziť aj na schvaľovaní štátneho rozpočtu.

01 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 02 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 03 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 04 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili 05 - Modified: 2024-03-20 16:00:00 - Feat.: - Title: Výroky kandidátov: Korčok hovoril o nevýhode voči Pellegrinimu, šéf parlamentu zas o tom, čím trpí Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 06:43