Šéf centrálnej volebnej komisie Doneckej ľudovej republiky Vladimir Vysockij. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Okupované územia na Ukrajine sa už pripravujú na referendá. Situácia pripomína Krym v roku 2014

22.09.2022, 16:21
Autor:
ČTKČTK

Ak okupované územia skutočne formálne absorbuje Ruská federácia, budú mať podľa vojenskej doktríny Moskvy nárok na ochranu, upozorňuje agentúra Reuters.

Ruskom ovládané alebo okupované regióny na východe a juhu Ukrajiny sa chystajú od piatka na hlasovanie, ktoré označujú za referendum o pripojení k Ruskej federácii.

Kyjev a západné krajiny dopredu zdôrazňujú, že narýchlo zorganizované hlasovania, ktoré označujú ako podvodné, v oblastiach ovládaných ruskou armádou nemožno uznať. Proces pripomína ruskú anexiu ukrajinského polostrova Krym v roku 2014 - s určitými rozdielmi, píše portál Deutsche Welle.

Rusko dalo najavo svoje zámery už na jar a teraz v plánoch na urýchlenú anexiu územia, ktoré obsadilo pri svojej invázii na juhu a východe Ukrajiny, pokračuje.

image

Jadrová vojna? Rusku zostanú na výber len dve veci. Mobilizácia narazí na problém, tvrdí kremeľský jastrab

Referendá budú odlišné

V zjavne koordinovanej snahe Moskvou dosadení predstavitelia v Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti v utorok oznámili, že hlasovanie na Ruskom kontrolovaných častiach týchto regiónov sa začne v piatok, pričom potrvá do utorka. Ruský prezident Vladimir Putin ich v stredajšom prejave podporil.

Podobne ako v prípade anexie Krymu sa Rusko snaží tváriť, že do takzvaných referend nie je zapojené. Hlasovanie oznámili proruskí predstavitelia. Podobne ako v prípade Krymu pred ôsmimi rokmi naň nebudú dohliadať nezávislí pozorovatelia, píše server Deutsche Welle, ktorý zároveň upozorňuje, že regionálne referendá sú na Ukrajine zakázané.

Tým podobnosti podľa neho končia a nastupujú rozdiely. Samozvaná Donecká ľudová republika a Luhanská ľudová republika sú separatistické útvary, ktoré sú od roku 2014 de facto pod kontrolou Moskvy.

Putin ich uznal za nezávislé štáty krátko pred februárovou inváziou na Ukrajinu. Záporožskú a Chersonskú oblasť obsadili ruské invázne vojská z časti alebo takmer úplne po vpáde na Ukrajinu. Boje pokračujú vo všetkých štyroch regiónoch. A zdá sa, že úspešná ukrajinská protiofenzíva zrušila plány na podobné referendum v okupovaných častiach Charkovskej oblasti.

Podľa ruských médií hlasovanie vo všetkých regiónoch nebude totožné. V Donecku a Luhansku budú mať hlasovacie lístky jedinú otázku - či sa pripojiť k Ruskej federácii, na ktorú bude možné odpovedať áno alebo nie.

V Chersonskej a Záporožskej oblasti sa bude žiadať odpoveď na tri otázky - či je hlasujúci za odtrhnutie od Ukrajiny, za vytvorenie nezávislého štátu a za pripojenie sa k Ruskej federácii.

image

ANALÝZA: Rusko sa chce na Ukrajine zabetónovať, kde je. Na viac nemá

Hlasovanie nemožno brať vážne

Hlasovať sa má tiež v Rusku, kam utiekli státisíce Ukrajincov, podotýka portál. Väčšina ukrajinských utečencov - niekoľko miliónov - však utiekla do ukrajinských regiónov kontrolovaných Kyjevom alebo do iných krajín.

Elektronické hlasovanie nebude k dispozícii. Moskvou dosadené úrady podľa agentúry Reuters tiež tento týždeň oznámili, že časti Mykolajivskej oblasti, ktoré Rusko okupuje, budú zahrnuté do Chersonskej oblasti, čo znamená, že aj tam bude referendum o pripojení a k Rusku.

Pôvodný plán Ruska usporiadať referendá, ktoré by sa javili ako riadne - padol, povedal pre Deutsche Welle ruský politológ Dmitrij Ovečkin a poznamenal, že hlasovanie, ktoré sa koná "počas vojny, z ktorej utiekla takmer polovica obyvateľstva", nemožno brať vážne.

Spoľahlivé údaje o súčasných náladách na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny nie sú k dispozícii. Podľa prieskumu z roku 2019, ktorý si nechalo spracovať berlínske Stredisko pre východoeurópske a medzinárodné štúdiá, sa vtedy vyslovilo za pripojenie k Rusku okolo 45 percent opýtaných obyvateľov separatistických regiónov na východe krajiny, pričom 54 percent chcelo návrat k Ukrajine, píše portál.

Kyjev a jeho západní spojenci označujú chystané referendá za podvod. Všeobecne sa očakáva, že oficiálne výsledky podporia pripojenie k Rusku. Ak okupované územia skutočne formálne absorbuje Ruská federácia, budú mať podľa vojenskej doktríny Moskvy nárok na ochranu, upozorňuje agentúra Reuters.

image

Okupanti na Ukrajine sú v zhone. Začiatok hlasovania o pripojení k Rusku ohlásili už na tento piatok

Územie chcú brániť

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev, ktorý je v súčasnosti podpredsedom ruskej bezpečnostnej rady, už v utorok pohrozil, že referendá otvoria Kremľa viacerými možnosťami obrany toho, čo sa podľa neho stane ruským územím.

"Preniknutie na ruské územie je zločin, ktorý umožňuje použiť všetky sily sebaobrany," napísal na telegrame. Dnes hrozby zopakoval a výslovne spomenul jadrové zbrane.

"Referendá sa odohrajú a republiky Donbasu a ďalšie územia budú pripojené k Rusku," napísal deň pred začiatkom hlasovania a dodal, že ruské ozbrojené sily zvýšia ochranu týchto území. "Rusko oznámilo, že na takúto obranu môžu byť použité nielen mobilizačné možnosti, ale aj akékoľvek ruské zbrane, vrátane strategických jadrových zbraní," uviedol.

Deutche Welle však poznamenáva, že ukrajinský útok na ruské vojenské letisko na anektovanom Kryme minulý mesiac nevyvolal okamžitú ruskú reakciu.

Reuters medzitým s odvolaním sa na ukrajinských aj Ruskom dosadených predstaviteľov informuje o výbuchu na trhovisku v meste Melitopol v Záporožskej oblasti, ktoré padlo po invázii ako jedno z prvých do ruských rúk. Obe strany konfliktu sa z útoku vinia navzájom.

Ukrajinský starosta mesta, ktorý sa nachádza v exile, Ivan Fedorov uviedol, že útok spáchali ruské okupačné jednotky, aby mohli obviniť Ukrajinu z terorizmu. Člen okupačnej správy Záporožskej oblasti Vladimir Rogov obvinil ukrajinské sily z toho, že takto chceli zastrašiť civilistov pred referendom.

01 - Modified: 2022-09-22 10:41:47 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Rusko sa chce na Ukrajine zabetónovať, kde je. Na viac nemá 02 - Modified: 2022-09-21 09:48:07 - Feat.: 1 - Title: Tvrdý úder pre ruské akcie aj rubeľ. Trhy reagujú na vyhlásenie mobilizácie 03 - Modified: 2022-09-21 10:47:43 - Feat.: 1 - Title: Putin eskaluje situáciu. Vytvára podmienky na vydieranie Západu jadrovým útokom, kritizuje Naď 04 - Modified: 2022-09-20 14:18:36 - Feat.: 1 - Title: Okupanti na Ukrajine sú v zhone. Začiatok hlasovania o pripojení k Rusku ohlásili už na tento piatok 05 - Modified: 2022-09-20 09:54:19 - Feat.: 1 - Title: Ruská popová legenda sa vzoprela Kremľu, na Instagrame Ally Pugačovovej to vrie 06 - Modified: 2022-09-16 20:25:22 - Feat.: 1 - Title: Švajčiarsko pozastavilo zjednodušený vízový režim pre ruských občanov
01 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 02 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 03 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 04 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:48