Zľava generálny riaditeľ Finax Juraj Hrbatý, minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) a odborník na investície a dôchodky Ján Šebo. FOTO: TASR/Martin Baumann 
StoryEditor

Vláda v októbri rozhodne o regulácii cien energií, ak nepríde európske riešenie, avizuje Krajniak

23.09.2022, 07:21
Autor:
TASRTASR

"Budúci týždeň príde do parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní inflačná pomoc dôchodcom a ďalšie opatrenia, ktoré nám umožnia pomáhať do konca roka všetkým dotknutým domácnostiam," priblížil minister práce.

Ak sa do konca septembra neprijme európske riešenie energetickej krízy, ktoré bude prijateľné aj pre Slovensko, vláda v priebehu októbra rozhodne o regulácii cien energií. Vo štvrtkovej (22.9.) diskusnej relácii TV Joj Na hrane to avizoval minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Momentálne si k tomu vytvára právny rámec novelou zákona o energetickej núdzi. Krajniak ocenil, že nový minister hospodárstva Karel Hirman v tom koná rýchlo a má ich dôveru.

Zastropovanie cien

Domácnosti podľa Krajniaka dostanú pomoc s energiami vo viacerých formách. Prvou je práve zastropovanie cien. "Buď to urobí EÚ a to riešenie bude pre nás prijateľné, alebo my v priebehu októbra rozhodneme o tom, ako budeme regulovať ceny. Nemôžeme sľúbiť, že bude taká istá, ako tento rok. Ale bude taká, aby si to mohli dovoliť zaplatiť," zdôraznil minister.

Pre sociálne najslabších vláda pripraví aj peňažné kompenzácie, o konkrétnej podobe sa ešte rokuje.

Predseda parlamentného finančného výboru Marián Viskupič (SaS) vidí v týchto krokoch napĺňanie cestovnej mapy, ktorú pripravilo ešte bývalé vedenie ministerstva hospodárstva na čele s lídrom SaS Richardom Sulíkom. Jeho strana medzitým odišla do opozície. "Veľmi rád počujem, že konečne vláda zobrala to, čo sme dlho hovorili," vyhlásil Viskupič.

image

Veľké porovnanie: Slováci schudobneli. Čo si za 100 eur kúpite dnes a čo v minulosti? (+prehľadné tabuľky)

Medzirezortná práca

Dôležité podľa neho je, že úlohy v riešení energetickej krízy dostali viaceré rezorty. Minister sociálnych vecí má pomôcť najzraniteľnejším, ministerstvo financií zase musí na to nájsť peniaze v rozpočte.

"Toto sú všetko veci, s ktorými musím súhlasiť. Už len aby sa nastavili správne miery," zdôraznil poslanec. V tejto súvislosti avizoval podporu liberálov pre vládne opatrenia v oblasti energií.

Krajniak doplnil, že vláda pripravuje ďalšiu pomoc pre ľudí najviac dotknutých vysokým rastom cien, ktorý sa netýka len energií. Pripomenul, že prvé kolo inflačnej pomoci vyplácali do konca augusta.

image

Prezident Asociácie súkromných lekárov: Ak štát nezabezpečí peniaze pre ambulancie, možnosťou sú úhrady od pacientov

Podpora pre občanov v čase krízy

"Budúci týždeň príde do parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní inflačná pomoc dôchodcom a ďalšie opatrenia, ktoré nám umožnia pomáhať do konca roka všetkým dotknutým domácnostiam," priblížil.

Pomoc dôchodcom bude podľa ministra vo forme 14. dôchodku vyplateného v novembri, a to vo výške 70 percent 13. dôchodku. Ten bol vyplatený už skôr počas roka, v júli.

Na toto opatrenie pôjde viac ako 200 miliónov eur. Pomoc však pripravia aj pre ďalšie ohrozené skupiny obyvateľstva. "Všetko to bude jednorazová pomoc v stovkách eur," vyčíslil Krajniak.

Aj v tomto SaS vládu podporí, potvrdil Viskupič. "Inflácia je taká veľká, že treba dôchodcom pridať. Nastavenie sa asi bude ladiť, ale hovoríme, že toto dáva zmysel," zhodnotil.

Podľa neho by bol asi najlepším riešením systém, ktorý majú v Českej republike. Ak tam inflácia presiahne 5 percent, nastupuje valorizácia dôchodkov už v priebehu roka. Na Slovensku je nastavená raz ročne, vždy od januára.

Hľadá sa minister školstva

Minister práce tiež potvrdil, že v užšom výbere kandidátov na ministra školstva je riaditeľ trebišovskej školy Slavomír Partila. Definitívny výber a rokovania s prezidentkou Zuzanou Čaputovou sú však podľa neho na premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO).

01 - Modified: 2022-09-27 15:17:51 - Feat.: 1 - Title: Energetická poistka schválená. Ako vláda zasiahne, ak dôjde k najhoršiemu (otázky a odpovede) 02 - Modified: 2022-09-24 13:27:23 - Feat.: 1 - Title: Slovenský priemysel drví energetická kríza. Hirman chce opatrenia po nemeckom vzore 03 - Modified: 2022-09-09 16:02:20 - Feat.: 1 - Title: Šéf TMR Igor Rattaj pre HN: Slovalco rozbehnete skôr ako turistický rezort. Ten keď vypnete, je koniec 04 - Modified: 2022-09-21 22:01:00 - Feat.: 0 - Title: Aj voda zdražie, pre krízu a drahú elektrinu. Na čo sa treba pripraviť v súvislosti s jej novými cenami?
01 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 02 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 03 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 04 - Modified: 2024-04-16 16:09:50 - Feat.: - Title: Gruzínski poslanci schválili návrh sporného zákona o zahraničných agentoch. V uliciach sa protestuje 05 - Modified: 2024-04-16 12:04:40 - Feat.: - Title: V parlamente sa začala aprílová schôdza, na programe majú poslanci vyše sto bodov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 02:19