Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Heger kritizoval Česko za obnovenie kontrol na hraniciach: Zlyhala práca na ich strane

28.09.2022, 14:27
Autor:
redredČTKČTK

Premiér Eduard Heger naznačil, že problém je v zabezpečení ochrany vonkajších hraníc schengenského priestoru voľného pohybu osôb v Maďarsku.

Slovenský premiér Eduard Heger kritizoval Česko za jeho rozhodnutie obnoviť v súvislosti s rastúcou migráciou hraničnej kontroly so Slovenskom.

Heger naznačil, že problém je v zabezpečení ochrany vonkajších hraníc schengenského priestoru voľného pohybu osôb v Maďarsku.

Minister vnútra Roman Mikulec navrhol pomoc Maďarsku so zabezpečením jeho vonkajších hraníc a v tejto súvislosti chce rokovať so susednými krajinami; pre prípad nedohody na opatreniach Slovensko podľa neho zavedie kontroly na hraniciach s Maďarskom.

"Trochu tu zlyhala práca na strane Českej republiky. Takto sa to nerobí. Je potrebné to riešiť komunikáciou, nie takýmito prekvapeniami. Krok, ktorý urobila Česká republika a zavádzajú ju ďalšie krajiny, nie je správny, pretože ide proti princípom Schengenu," povedal novinárom Heger.

Okrem Česka od štvrtka zaháji kontroly na hraniciach so Slovenskom aj Rakúsko.

Podľa Hegera je absurdné očakávať, že Slovensko bude v rámci Schengenu chrániť hranicu s Českom alebo Maďarskom.

"Zavádzajú kontroly, pretože je migrácia, ale to nie je problém Slovenska. Riešenie je pomôcť Maďarom na hranici so Srbskom," povedal Heger.

Minister vnútra Mikulec povedal, že Bratislava chce využiť všetky možnosti, aby neznepríjemňovala život ľuďom kontrolami na hraniciach, a rovnako ako Heger navrhol pomoc Maďarsku. O možných opatreniach chce Mikulec rokovať s kolegami zo susedných krajín budúci týždeň.

Pre prípad nedohody Slovensko podľa neho zavedie kontroly na hraniciach s Maďarskom; už v súčasnosti tam pracujú spoločné hliadky oboch štátov.

Práve trasu cez Maďarsko, Slovensko a Česko využívajú podľa slovenských úradov migranti pri ceste do západnej Európy.

Český minister vnútra Vít Rakúšan v súvislosti s obnovením kontrol na hraniciach so Slovenskom predtým povedal, že od slovenského kolegu žiadal plnenie medzinárodných zmlúv ohľadom návratu migrantov a že diplomatickými krokmi neboli dosiahnuté očakávané úspechy.

Slovenský policajný prezident Štefan Hamran podľa denníka Denník N označil spomínané readmisné dohody za zdrap papiera. Slovensko by podľa neho nezvládlo preberať všetkých migrantov z Česka; tvrdil tiež, že ani Maďarsko ich neprijíma od Slovenska.

Šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer uviedol, že Slovensko považuje schengenský priestor za zásadnú záležitosť a robí všetko preto, aby zostal voľný.

"Problém vzniká na vonkajších hraniciach Schengenu. Vzniká kaskáda opatrení pod tlakom Nemecka, ktorý sa presúva na Česko, Rakúsko," povedal šéf slovenskej diplomacie Káčer.

01 - Modified: 2024-04-25 21:48:43 - Feat.: - Title: V Škótsku bude vládnuť menšinový kabinet, premiér vypovedal koalíciu Zeleným 02 - Modified: 2024-04-25 20:06:55 - Feat.: - Title: Španielska prokuratúra odporučila zrušenie vyšetrovania premiérovej manželky. Mala sa dopustiť korupcie 03 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Tabuľka cien potravín: veľké porovnanie desiatok produktov, polovica z nich zlacnela (prehľad) 04 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 05 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 06:32