Záchranári z občianskeho združenia Firemedical v Humanitárnom centre Gabčíkovo zabezpečovali aj prevozy sanitkou. FOTO: HN/Peter Mayer  
StoryEditor

Štát neplatí: záchranári museli zavrieť stredisko v utečeneckom tábore. Žije v ňom takmer tisíc Ukrajincov

16.12.2022, 00:01
  • Humanitárne centrum v Gabčíkove zostalo bez medicínskeho centra. Jeho prevádzkovateľovi sa vyšplhali dlhy k státisícom eur a štát nereaguje.
  • Občianske združenie Firemedical bubnuje na poplach – odídenci zostanú bez základnej zdravotnej starostlivosti.
  • „Štát sa na nás obrátil s prosbou o pomoc a potom nás odvrhol,“ tvrdí šéf združenia Boris Kováč.

K zúfalému kroku sa rozhodlo občianske združenie Firemedical, ktoré pôsobí v Humanitárnom centre Gabčíkovo. Uzavrelo tu svoje medicínske centrum. Nesplatené faktúry narástli do výšky takmer 800-tisíc eur a napriek prísľubu štátu, že náklady preplatí, na účte organizácie nepristál ani cent. Momentálne žije v utečeneckom tábore takmer tisíc ľudí, v drvivej väčšine žien, detí a seniorov.

V gabčíkovskom komplexe združenie zrekonštruovalo medicínske centrum s ambulanciami pre lekárov. Od marca až do 30. novembra tu vyšetrili presne 6 412 pacientov. Od prvého decembra v jeho priestoroch zostal „slúžiť“ jediný zdravotník. Firemedical bubnuje na poplach a zároveň volá o ratu – množstvo utečencov nedostane základnú zdravotnícku starostlivosť a ošetrenie. Navyše zima sa rozbehla s plnou kadenciou. Nikto netuší, koľko Ukrajincov zaveje na Slovensko alebo ich k nám vyženú rakety ruského agresora.

Biele vrany

Občianske združenie nemá za sebou dlhú históriu. Vzniklo v septembri minulého roka na základe dlhoročných skúseností v oblasti urgentnej medicíny. Aj za taký krátky čas sa mu podarilo prilákať na seba pozornosť. Stalo sa jednou z organizácií, ktoré za pomoc Ukrajine dostali ocenenie Biela vrana. Po 24. februári sa svet náhle začal točiť podľa inej osi. Rusko napadlo nášho východného suseda a slovenské hranice sa začali plniť utečencami z Ukrajiny. Firemedical sa presunul do Humenného.

Hneď na začiatku marca migračný úrad požiadal združenie o pomoc s tým, že v Gabčíkove umiestnil 220 osôb z rómskej komunity. Ukrajinky spolu s malými deťmi zápasili s vysokými teplotami. V ten istý deň sekcia krízového riadenia ministerstva vnútra organizácii udelila povolenie na činnosť záchranárskych prác pri mimoriadnych situáciách. Následne sekcia rozoslala túto informáciu na okresné úrady a ďalšie kompetentné orgány.

image

Cez sviatky zabudnite na chalupu v hlbokom lese s vyhrievaným bazénom a Netflixom

„Okamžite sme vyštartovali do Gabčíkova a odvtedy sme tam zostali. Vytvorili sme si zázemie takpovediac vo vojnových podmienkach. Dostali sme jednu miestnosť, kde sme museli sprevádzkovať ambulanciu a tiež covidovú ambulanciu,“ približuje začiatky riaditeľ združenia Boris Kováč. Tento muž je vo fachu 22 rokov. Zúčastnil sa na misiách slovenskej armády v Iraku a v Afganistane či na záchranárskych prácach po zemetrasení na Haiti.

Koncom marca združenie zaslalo na Úrad vlády, rovnako ako aj na ministerstvo zdravotníctva, prosbu. Žiadalo v nej nastaviť systémové financovanie zdravotnej služby. Zatiaľ ju ešte dokázalo kryť z vlastných zdrojov, ktoré predtým načerpali z organizácie mobilných odberových mies...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-12-10 08:26:57 - Feat.: 1 - Title: Odborníčka pre HN: Garantujem vám, že pre niektorých občanov sa kúpeľná starostlivosť stane nedostupnou 02 - Modified: 2022-12-08 15:01:42 - Feat.: 1 - Title: Cez sviatky zabudnite na chalupu v hlbokom lese s vyhrievaným bazénom a Netflixom 03 - Modified: 2022-11-26 17:30:26 - Feat.: 1 - Title: Súmrak jedného z našich top priemyslov: Komunisti spravili z baníkov výkladnú skriňu, potom prišiel úpadok 04 - Modified: 2022-11-19 06:56:23 - Feat.: 1 - Title: Ján Budaj pre HN: Keby sa Putin rozhodol použiť jadrové zbrane, Slovensko bude v prvej frontovej línii
01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 19:24