Profesor Vladimír Krčméry. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Zomrel profesor Vladimír Krčméry, uctili si ho viacerí slovenskí politici

20.12.2022, 22:40
21.12.2022, 10:38
Autor:
redredČTKČTK

Bol uznávaný epidemiológ a infektológ, do popredia sa dostal na Slovensku počas pandémie covidu-19.

Vo veku 62 zomrel v utorok popredný epidemiológ Vladimír Krčméry. Lekár a odborník na tropickú medicínu patril medzi hlavné tváre očkovacej kampane proti covidu-19. V decembri 2020 sa stal prvým Slovákom, ktorý sa nechal očkovať proti tejto chorobe. Podľa informácií televízie JOJ mal obojstranný zápal pľúc.

Krčméry v roku 1985 absolvoval lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave a v tom istom roku začal svoju kariéru na klinike infekčných chorôb vo Fakultnej nemocnici v Bratislave.

Pre hrozby odišiel do zahraničia

Pôsobil aj ako pedagóg, na Masarykovej univerzite v Brne sa v roku 1997 stal profesorom. Zúčastnil sa aj niekoľkých humanitárnych misií v rozvojových krajinách.

Kvôli svojmu angažmánu v kampani za očkovanie proti covidu-19 čelil Krčméry vyhrážkam a načas sa dokonca musel uchýliť do zahraničia. Podľa médií dostával denne desiatky nenávistných práv. Vyhrážanie sa fyzickou likvidáciou vyvrcholilo vlani v lete, keď odporcovia vakcinácie demonštrovali pred jeho domom.

"Bol to človek, ktorý rozdal svoje srdce druhým. Pomáhal tam, kam sa iní báli vstúpiť hoci aj myšlienkami. Tým, na ktorých svet zabudol - najchudobnejším z chudobných," napísal na facebooku slovenský premiér Eduard Heger.

Pripomenul, že Krčméry počas pandémie covidu-19 stál v prvej línii zdravotníkov. "Odhodlaný ju poraziť," dodal predseda vlády.

Spomienky politikov

Na smutnú správu reagovali okrem premiéra aj viacerí poprední politici. "Bol mužom viery a svojimi postojmi inšpiroval mnohých k lekárskej službe v chudobných krajinách či k pomoci najslabším. Počas pandémie koronavírusu to bol práve on, kto výrazne prispel svojimi skúsenosťami a autoritou k tomu, že sme dokázali tento boj zvládnuť. Vladimír Krčméry bol vždy plný optimizmu a nádeje a takého si ho budem pamätať. Česť jeho pamiatke," napísala na facebooku prezidentka Zuzana Čaputová.

Emotívny status venoval profesorovi Krčmérymu minister financií Igor Matovič, ktorý napísal, že nikdy nestretol lepšieho človeka, ako bol on. "Neúnavný Dobrák, ktorý nedokázal obsedieť bez toho, aby neustále pomáhal ľuďom. Keď trpeli v Afrike, išiel za nimi tam. Keď HIV deti v Kambodži, išiel tam. Keď zúfalí ľudia po zemetrasení na Haiti, bol hneď tam. V zime na hranici s Ukrajinou, posledné mesiace na hranici v Kútoch. Zomrel úžasný človek, doslova Svätý muž," dodal Matovič.

Úprimnú sústrasť vyjadril rodine a pozostalým aj predseda parlamentu Boris Kollár. 

01 - Modified: 2022-12-29 13:31:23 - Feat.: - Title: Slovensko sa rozlúčilo s lekárom a vedcom Vladimírom Krčmérym 02 - Modified: 2022-12-29 13:12:26 - Feat.: - Title: Slovensko sa rozlúčilo s lekárom a vedcom Vladimírom Krčmérym 03 - Modified: 2022-12-21 15:31:01 - Feat.: - Title: Mikas: Krčméry bol výnimočný človek, charizmatická osobnosť a uznávaný odborník 04 - Modified: 2022-12-21 07:44:11 - Feat.: - Title: Zomrel profesor, lekár a odborník na tropickú medicínu Vladimír Krčméry 05 - Modified: 2022-12-21 07:34:02 - Feat.: - Title: Zomrel odborník, ktorý zasvätil život pomoci druhým, Vladimír Krčméry
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:27