Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Miroslav Košírer
StoryEditor

Kvalita dvojročných učebných odborov, určených pre žiakov bez základného vzdelania, je problematická

08.01.2023, 10:19
Autor:
TASRTASR

Tretina všetkých žiakov sa vzdelávala práve na elokovaných pracoviskách. Z kontrolovaných škôl mala jedna stredná odborná škola zriadených sedem pracovísk v blízkosti rómskej osady.

Kvalita odborov určených pre žiakov bez ukončeného základného vzdelania je problematická, medzi žiakmi dominujú žiaci z marginalizovaných komunít. Vyplýva to zo zistení Štátnej školskej inšpekcie zverejnených na jej webe. Skupina dvojročných učebných odborov pripravuje žiakov strednej odbornej školy na získanie nižšieho stredného odborného vzdelania.

V školskom roku 2021/2022 sa ŠŠI zamerala na zistenie stavu organizácie a zabezpečenia personálnych, priestorových a materiálno-technických podmienok vzdelávania žiakov v týchto takzvaných F-odboroch. "Na základe našich zistení v 14 kontrolovaných stredných odborných školách najvyšší podiel žiakov bol v učebných odboroch stavebná výroba a výroba konfekcie. Najmenej žiakov bolo v odbore lesná výroba. V uvedených školách viac ako polovica žiakov pochádzala z málo podnetného prostredia marginalizovaných rómskych komunít," konštatuje inšpekcia.

image

Štát siaha samosprávam na základný pilier ich financovania. Ako sa vyrovnajú s výpadkom príjmov?

Žiaci dvojročných učebných odborov získavali odborné teoretické vedomosti a praktické zručnosti tak, aby boli schopní samostatne vykonávať jednoduché práce prioritne vo výrobnom procese zvoleného odboru. Tretina všetkých žiakov sa vzdelávala práve na elokovaných pracoviskách. Z kontrolovaných škôl mala jedna stredná odborná škola zriadených sedem elokovaných pracovísk v blízkosti rómskej osady. "Negatívnym zistením bolo, že zo siedmich elokovaných pracovísk väčšina – päť – nebola zaradená do siete škôl a školských zariadení SR, teda vyučovanie sa realizovalo v neschválených priestoroch," poznamenala ŠŠI s tým, že na zistenú skutočnosť upozornila zriaďovateľa školy a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

"Vzhľadom na fakt, že štúdium je orientované hlavne na praktické vyučovanie a veľký význam pre žiakov má odborný výcvik, pozitívnym zistením bolo zaistenie odbornosti vyučovania praktickej prípravy žiakov na úrovni 84,8 percenta," poznamenala inšpekcia. Väčšina riaditeľov týchto škôl však nezabezpečila v minulom školskom roku na dostatočnej úrovni odbornosť vyučovania všeobecnovzdelávacích predmetov i predmetov teoretického odborného vzdelávania, v učebnom odbore lesná výroba bola dokonca nulová odbornosť vyučovania teoretického odborného vzdelávania.

image

Wall Street na Vysokej v Bratislave. Ako Dzurinda zachránil slovenský finančný sektor

ŠŠI konštatuje, že priestorové podmienky na realizáciu vyučovania predmetov všeobecného aj odborného vzdelávania boli v školách pre väčšinu učebných odborov primerane zabezpečené a kapacitne postačujúce, okrem telocviční v troch subjektoch a niektorých elokovaných pracoviskách.

V oblasti materiálno-technického a prístrojového vybavenia učebných priestorov teoretického vyučovania a praktickej prípravy napriek zisteným menej závažným nedostatkom školy na pracoviskách umožňovali žiakom sledovaných učebných odborov dosiahnuť kompetencie vymedzené obsahovým a výkonovým štandardom deklarovaným v príslušných štátnych vzdelávacích programoch.

01 - Modified: 2023-01-06 23:49:52 - Feat.: 1 - Title: Štát siaha samosprávam na základný pilier ich financovania. Ako sa vyrovnajú s výpadkom príjmov? 02 - Modified: 2023-01-04 09:11:03 - Feat.: 1 - Title: Školstvo dopláca na pomerne časté výmeny ministrov, tvrdí učiteľka na základnej škole 03 - Modified: 2023-01-03 15:37:35 - Feat.: 1 - Title: Bratislavský samosprávny kraj v tomto roku dokončí obnovu Divadla Aréna, sprístupní aj synagógu v Senci
01 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 02 - Modified: 2024-04-17 07:41:22 - Feat.: - Title: Zúfalstvo na trhu práce ich tlačí do šľapají Baťu: Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 03 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 05 - Modified: 2024-04-10 04:53:15 - Feat.: - Title: Pribúda čoraz viac domškolákov, učia sa hravou formou. Inšpekcia zdvíha varovný prst
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 00:33