Lyžiarska zjazdovka, ilustračný obrázok. FOTO: TASR/Miroslava Mlynárová
StoryEditor

Pozadie zrážky v Jasnej: Nešťastie sa stalo, keď matka pomáhala synovi s lyžiarskym výstrojom

17.02.2023, 13:00
Autor:
TASRTASR

V lyžiarskom stredisku Jasná je podľa hovorcu spoločnosti Tatry Mountain Resorts Mariána Galajdu 50 kilometrov zjazdoviek a snažia sa robiť všetko pre eliminovanie vzniku kolíznych situácií.

Zrážka lyžiara so štvorčlennou rodinou v stredisku Jasná v Nízkych Tatrách sa stala vo štvrtok 16. februára na Priehybe uprostred zjazdovky číslo jedna. Podľa hovorcu spoločnosti Tatry Mountain Resorts  Mariána Galajdu došlo k nárazu rýchlo prichádzajúceho lyžiara vo chvíli, keď matka pomáhala synovi s lyžiarskym výstrojom.

"Po náraze lyžiari spolu komunikovali a bola privolaná pomoc. Smutné je, že k zrážke došlo v priestore vyznačenom banermi spomaľ a križovatka trás," podotkol Galajda.

image

Hurá, ideme na lyžiarsky! Poďme si zaspomínať na školské zájazdy, ich úskalia a radosti v jednom

Letecký transport

Matku letecky transportovali do nemocnice v Banskej Bystrici. Otec a dve maloleté deti vyviazli bez zranení, informovala Horská záchranná služba na sociálnej sieti.

Podľa hovorkyne Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici Ruženy Maťašeje pacientka utrpela ľahšie zranenia a jej stav je stabilizovaný.

"V súvislosti s udalosťou vykonávame všetky potrebné úkony s cieľom objasnenia skutku a určenie jeho právnej kvalifikácie. Z uvedeného dôvodu nie je možné k prípadu poskytnúť viac informácií," uviedla pre TASR hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Gabriela Kremeňová.

"Je nám ľúto, čo sa stalo a opakovane apelujeme na lyžiarov, aby dodržiavali základné pravidlá Bieleho kódexu. Boli voči sebe na zjazdovkách ohľaduplní, neohrozovali svoje okolie nekontrolovanou rýchlou jazdou, dodržiavali pokyny na značení na zjazdovkách, pri vstupe na zjazdovky skontrolovali, či niekomu nevstupujú do jazdy, nezdržiavali sa bezdôvodne uprostred zjazdovky alebo na neprehľadných miestach a riskovali vznik kolízie," upozornil Galajda.

image

Tatry hlásia skvelý január a prelom: Pokorili sme prvýkrát aj návštevnosť spred pandémie

Riziká chcú eliminovať

V lyžiarskom stredisku Jasná je podľa neho 50 kilometrov zjazdoviek a snažia sa robiť všetko pre eliminovanie vzniku kolíznych situácií.

"Priamo na lyžiarskych trasách formou značenia upozorňujeme na miesta, kde hrozia kolízne situácie, odporúčame spomaliť, usmerňujeme. Dôležitou súčasťou v systéme bezpečnosti je Skipatrola, ktorá už niekoľko rokov pôsobí na zjazdovkách. Úlohou členov Skipatroly je dohliadať na dodržiavanie Bieleho kódexu, kontrolovať kvalitu zjazdoviek a robiť všetko pre bezpečnosť lyžiarov na zjazdovkách. Skipatrola upozorňuje lyžiarov priamo na zjazdovkách, v prípade opakovaného porušenia kódexu môže lyžiarovi zablokovať skipas," dodal Galajda.

01 - Modified: 2024-01-17 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hurá, ideme na lyžiarsky! Poďme si zaspomínať na školské zájazdy, ich úskalia a radosti v jednom 02 - Modified: 2022-10-03 10:08:14 - Feat.: 1 - Title: Osudový moment. Kamery zachytili, ako opitý šofér preletel zastávkou (video)
01 - Modified: 2023-12-31 18:30:00 - Feat.: - Title: Príbehy stredísk, ktoré zatvorila energokríza: Jedno to už nerozchodilo a je na predaj, v iných sa opäť lyžuje 02 - Modified: 2023-03-01 11:02:29 - Feat.: - Title: Kúsok od nás je jedno z najekologickejších lyžiarskych stredísk. Na zjazdovku sa dostaneš aj vlakom 03 - Modified: 2023-01-23 11:09:13 - Feat.: - Title: Lyžiarske trate v stredisku na Jahodnej opäť otvorili 04 - Modified: 2022-01-28 10:47:21 - Feat.: - Title: Igor Rattaj: Trh sa zbláznil a začína sa správať divne. Zrazu máme viacej Litovcov ako Čechov 05 - Modified: 2021-06-10 21:49:25 - Feat.: - Title: Rattaj pre HN: Sme tu vnímaní ako zlí oligarchovia. Koniec vládnej pomoci je katastrofa
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:36