Na miesto nešťastia prišli aj vládni predstavitelia a hlava štátu. FOTO: Múzeum Banská Štiavnica 
StoryEditor

Pre nás sa to ešte neskončilo. Situácia naberá apokalyptické rozmery, tvrdia v Banskej Štiavnici (rozhovor)

20.03.2023, 16:51
  • Zamestnankyňa Banského múzea Miriam Lenčová opisuje aktuálnu situáciu v múzeu.
  • „Pre nás je toto akútny stav. Sme pamäťová inštitúcia a naša priorita je zachrániť, čo sa dá,“ hovorí.
  • HN sa rozprávali aj s lokálnym podnikateľom, ktorý sa zapojil do evakuácie budov.

„Všade bol štipľavý dym. Väčšina budov tam má plechové strechy a videli sme pod nimi, ako horí,“ opisuje pre HN sobotný požiar v Banskej Štiavnici Martin Machárik. Je to podnikateľ, ktorý vlastní v centre mesta viaceré reštaurácie a takisto penzión Nostalgia. Len štyri minúty chôdze odtiaľ horela turistická atrakcia Banka Lásky. Jeho ubytovaciemu zariadeniu sa však požiar vyhol.

Hodinu nato, ako sa o „apokalypse“ dozvedel, videl na internete správu, že treba pomáhať evakuovať vedľajšie budovy. „Tak sme sa tam vybrali. Na námestí bolo už asi 200 ľudí a všetci priložili k ruku dielu,“ opisuje situáciu. Plamene podľa neho šľahali spod striech a výstupkov na streche s oknami. So záchrannými prácami pomáhali zhruba do pol tretej. Potom polícia poslala civilistov z námestia do bezpečia.

Okrem spomínanej atrakcie, odkiaľ sa požiar rozšíril, zhorela aj budova umeleckej školy, miestnej pizzerie či kultúrneho centra Eleuzína. Zasiahnutý bol aj Slovenský národný archív a expozícia Múzea minerálov v budove Berggericht. Do priameho ohrozenia sa dostala aj Galéria Jozefa Kollára. Posledné dva objekty pritom patria pod správu Banského múzea – inštitúcie, ktorá spravuje desiatky budov v tejto lokalite.

O tom, ako situáciu vnímali tam, sa HN opýtali Miriam Lenčovej, ktorá v ňom pracuje.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 68% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Osud Krásnej Hôrky v Banskej Štiavnici nečakajte. Zhorené budovy by mali obnoviť do Silvestra budúceho roka 02 - Modified: 2023-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Lacná kampaň OĽaNO, mesiac po požiari v Banskej Štiavnici a státisíce eur do Zlatého Kľúčika (Brífing HN) 03 - Modified: 2023-04-05 11:21:01 - Feat.: - Title: Vláda odsúhlasila na obnovu pamiatok v Banskej Štiavnici sumu do 11 miliónov eur 04 - Modified: 2023-03-25 09:20:28 - Feat.: - Title: Banské múzeum zničil požiar a nemá poistku, podľa Ministerstva životného prostredia má právnu subjektivitu 05 - Modified: 2023-03-21 11:13:25 - Feat.: - Title: Požiar v Štiavnici ukázal, že budovy na Slovensku sú podpoistené, upozorňuje poradenská firma
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 20:16