Americký prezident Joe Biden počas virtuálneho zasadnutia druhého Summitu za demokraciu vo Washingtone. Vľavo hore na monitore je prezidentka Zuzana Čaputová. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Demokraciu musíme v čase krízy brániť a posilňovať, tvrdí Čaputová. Spomenula hrozby a ruskú agresiu

29.03.2023, 22:12
Autor:
TASRTASR

Zuzana Čaputová poukázala na to, že ruská agresia na Ukrajine je hrozbou pre svetový mier a demokraciu. Pripomenula, že Slovensko poskytuje Kyjevu aj vojenskú pomoc.

Nemôžeme dovoliť, aby sa demokracia stala obeťou súčasných kríz, musíme ju brániť a posilňovať. Demokracia je totiž ich riešením. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová v stredu na druhom virtuálnom Samite pre demokraciu, ktorý hostí americký prezident Joe Biden.

Čaputová povedala, že Slovensko ako člen Severoatlantickej aliancie a EÚ urobí na obrane demokracie svoj podiel.

Podpora pre Ukrajinu

Následne poukázala na to, že ruská agresia na Ukrajine je hrozbou pre svetový mier a demokraciu. Pripomenula, že Slovensko poskytuje Kyjevu aj vojenskú pomoc, ktorá Ukrajincom pomáha brániť svoje práva v súlade s Chartou OSN.

Prezidentka tiež zdôraznila, že svetová podpora pre Ukrajinu musí pokračovať tak dlho, ako to bude potrebné. "Je to naša spoločná investícia do mieru a demokracie," uviedla.

image

Prieskum: Najväčšiu dôveru u ľudí má prezidentka, najmenšiu Matovič

"Musíme však robiť viac na posilnenie demokracie doma. Naši občania musia vidieť, že demokracia reaguje na ich potreby," povedala. Demokracia podľa jej slov zaručuje rovnosť pred zákonom, viac transparentnosti a menej korupcie.

Čaputová zhodnotila, že Slovensko má za sebou v tejto oblasti produktívny rok. "Zamerali sme sa na posilnenie právneho poriadku a nášho súdnictva," uviedla. Zdôraznila, že nezávislé súdnictvo musí byť dostupné pre všetkých občanov a podniky.

Hrozba korupcie

Zároveň pripomenula, že Slovenská republika predstavila nový súdny systém, ktorý zvýšil zodpovednosť sudcov a prokuratúry a zároveň zachoval ich nezávislosť.

Ako ďalej povedala, veľkou hrozbou pre demokraciu je aj korupcia, ktorá "ničí dôveru verejnosti v naše inštitúcie". Účastníkom samitu priblížila, že Slovensko vytvorilo nezávislú agentúru, ktorá chráni informátorov.

Spomenula aj register konečných užívateľov výhod pomáhajúci zabraňovať praniu špinavých peňazí v systéme verejného obstarávania. Podľa jej slov bude tento register slúžiť ako právny štandard naprieč Európou.

image

Podpora Ukrajine sa vyčerpáva materiálne aj morálne, upozornila Čaputová

Čaputová vo svojom príhovore uviedla, že demokracia čelí aj útokom na slobodné médiá a nárastu dezinformácií, ktoré sa šíria najmä na sociálnych sieťach. "Nemôžeme byť naivní a dovoliť, aby sloboda slova bola zásterkou pre verbálne zločiny, nenávistné prejavy a klamstvá," povedala.

V tejto súvislosti pripomenula, že pred piatimi rokmi bol za svoju prácu zavraždený slovenský investigatívny novinár Ján Kuciak a o život prišla aj jeho snúbenica Martina Kušnírová. Poukázala aj na vlaňajší útok zradikalizovaného tínedžera v bratislavskom bare Tepláreň. Dodala, že útočník bol "zradikalizovaný na sociálnych sieťach".

V reakcii na tieto udalosti Slovenská republika spustila systém na ochranu novinárov, ktorí čelia vyhrážkam, uviedla. Podľa jej slov je však potrebné urobiť viac v oblasti zvýšenia zodpovednosti sociálnych sietí, ktorých obchodný model je založený na polarizácii a fragmentácii spoločnosti.

01 - Modified: 2023-03-29 14:10:13 - Feat.: 1 - Title: Pellegriniho Hlas vyzýva Hegera a Vlčana, aby priniesli riešenia na zdražovanie potravín 02 - Modified: 2023-05-10 06:49:13 - Feat.: 1 - Title: Vláda stiahla nomináciu Klusa na člena Európskeho dvora audítorov 03 - Modified: 2023-03-27 09:31:20 - Feat.: 1 - Title: Podpora Ukrajine sa vyčerpáva materiálne aj morálne, upozornila Čaputová
01 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 02 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie 03 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 04 - Modified: 2024-04-11 12:03:33 - Feat.: - Title: Nie je v poriadku útočiť na dôstojnosť človeka, ohradila sa Čaputová proti vulgárnym nadávkam 05 - Modified: 2024-04-10 17:31:29 - Feat.: - Title: "Dôležitosť Únie ukázal aj covid" Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 19:31